cebula 2 łyżki klarowanego masła 5 plastrów sera żółtego np. gouda 5 suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Jarmuż umyć, osuszyć pokroić(...)płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Wanilia i Kardamonpodanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja chwilkę podpiekam) składniki na warstwę śliwkową: 1500 g śliwek 80 g cukru 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Rozkładamy na blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180-200 st. C, od czasu do czasu mieszają. Upieczone(...)wykładamy równomiernie na posypany bułką tartą spód ciasta. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 250 ml śmietanki kremówki 5 jajek, białka oddzielone od żółtek 230 g cukru 1 budyń waniliowy opcjonalnie: 3/4 łyżki olejku cytrynowego wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, śmietankę, budyń oraz olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy w osobnym naczyniu
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na ok 8 sztuk: 500g mielonej szynki lub łopatki 6 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Połowę przekładamy do mięsa, a do drugiej połowy wkrawamy pieczarki, delikatnie solimy, dodajemy listki tymianku oraz rozmarynu(...)podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką
Kuchnia w czekoladziepomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Sos 2 opakowania(...)cebula 1 liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij
Niedzielny kucharzpapryki wędzonej papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej rzepakowy pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki natki pietruszki posiekane 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą
wesoła kuchniaziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku. Cebulę bardzo drobno posiekać(...)gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na głebokim tłuszczu smażyć 2 – 3 minuty na złotobrązowo. Podawać z aioli i salsa brava
stajnia gołębie od kuchni/Bx9ga-8zUKE[/embed] Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje): Klopsy: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna) sól, pieprz, pietruszka suszona Sos: 200 g pieczarek cebula szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz(...)mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną
e-PrzepisyKulinarnecukru pudru, 3 jajka, 100 g twarogu, 100 g wiórków kokosowych, sok z 1/2 cytryny, 100 ml śmietany 30 lub 36%, 60 g rodzynek, 3 łyżki brendy, masło, bułka tarta do wysypania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny. Nadzienie : rodzynki zalać breny, podgrzać i odstawić pod przykryciem(...)ubijania szczyptę soli. Do jabłek dodać rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na koło o 2-3 cm więcej niż promień tortownicy. Wyłożyć dno i boki tortownicy ciastem. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć nadzienie, równo
królestwo garówCiasto: 4 szkl mąki 250 g masła/margaryny 1 jajko 4 żółtka 2/3 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 2 kg jabłek ok 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cynamonu Pianka: 4 białka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Ciasto: Wszystkie suche składniki posiekać z masłem(...)lodówki na godzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości ok 2 cm i nakłuwając je widelcem. Posypać bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w cieniutkie plasterki. Dosłodzić wedle uznania, dodać cynamon i wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i puszczają dużo soku należy go odlać. Jabłka wyłożyć
Smakołyki Asisobie mają słony smak. Składniki na 6 rolad: 6 filetów z kurczaka 100 g sera feta 50 g suszonych pomidorów 2 garście szpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś(...)folią spożywczą tworząc rulonik i odstawiamy na jakiś czas, aby zachowały swój kształt. W ten sposób postępujemy z resztą filetów. Rolady panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor na małym ogniu przez około 15 minut. Na ostatnie kilka minut przykrywam patelnię pokrywką i lekko podduszam roladki aby mieć pewność
My simple kitchenjakby pizza coś jakby zapiekanka. Pyszne i co tu dużo pisać kaloryczne! składniki na pizze z cukinii: spody: - 1 duża cukinia - olej rzepakowy do smażenia około 1 litra - bułka tarta Cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy odrobiną soli i obtaczamy w bułce tartej. Olej mocno rozgrzej - tylko wtedy cukinia nie będzie go "piła". Po wrzuceniu kawałka cukinii
SMYKWKUCHNItroszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku Farsz 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki(...)przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta Ciasto 4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 5. Wbijamy jajko, dodajemy
Gotowanie...to proste !Całość bardzo smaczna. Polecam:) około 700-800 g mięsa mielonego (np łopatka wp) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego 1 duża marchewka 1 duża cukinia zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Marchewkę oraz cukinię myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w cienkie długie(...)około 2-3 minutach przecedzamy na sicie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i znów mieszamy. Na rękę nalewamy odrobinę zimnej (lodowatej) wody i wyrabiamy mięso. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na dużym kawałku folii aluminiowej rozprowadzamy mięso mielone, formujemy prostokąt
Smaki Na Talerzułyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki(...)wymieszać na jednolitą masę. Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą, dokładnie przemieszać, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierować każdego kotleta w bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Smacznego
Wanilia i Kardamonjajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić. Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć(...)pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać. Formować owalne kotleciki obtaczać w bułce tartej obsmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju. Smacznego
Wanilia i Kardamon