słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2. Sos pomidorowy Drobno
Szalona Kuchnia Ewelinypozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 350g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 100g tartego sera pieprz 4-5 plastry mortadeli włoskiej bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach(...)Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku. Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykryć plastrami mortadelli włoskiej Zawijać roladę ziemniaczaną od jednego boku pomagając sobie papierem Zapakować tym papierem roladę z ziemniaków i zapiekać
zielonacukinkaobiad. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 czerwona papryka 10 dag chudego boczku 4 plasterki żółtego sera sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego jajka 2 szt. bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, posypać przyprawami, rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Paprykę oczyścić , pokroić w słupki. Na każdym kotlecie ułożyć słupki papryki, po dwa plasterki boczku, sera(...)zwinąć w roladkę, po czym spiąć wykałaczkami. Maczać w rozbełtanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać do drugiego dania
Tradycyjna KuchniaŚMIETANOWO-POMIDOROWY 500 ml bulionu 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka posiekanego koperku świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: tłuczone ziemniaki WYKONANIE Bułkę kroimy na 4-6 kawałków, wkładamy do miseczki i zalewamy około 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. W międzyczasie 2 razy mieszamy i ewentualnie dolewamy więcej mleka(...)Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz namoczoną i odcśniętą bułkę. Doprawiamy solą (około 1 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki soli himalajskiej) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie i długo wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki lub od razu formujemy pulpety. W szerokim garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką. Łyżką nabieramy
cool and mintyłyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat) - 100 g masła - 4 łyżki mleka - 50 g płatków migdałowych - tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania 1. 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka, dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 2. 180 g mąki pszennej oraz(...)masłem i mieszać.Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu
Różne smaki w kuchniPolecam : ) Składniki ( na 14 sztuk ) - 60 dag mięsa mielonego - mała kapusta pekińska ( ok. 50 dag ) - 1 woreczek ryżu ( 100 gram ) - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny - majeranek, kminek mielony, suszona cebulka - sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: - 0,5 litra bulionu - 0,5 litra passaty pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo(...)miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam. Ja robię to ręcznie jak na mielone. Kiedy składniki się dobrze połączą, formuję lekko podłużne a'la gołąbki i układam w naczyniu żąroodpornym posmarowanym
Kuchnia z widokiem na ogródczasów przedwojennych, jedyne wyżywienie ludzi na wioskach i w czasach głodu. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku olej do smażenia ketchup pikantny Wykonanie: Ziemniaki obrać. Po czym zetrzeć i pozbyć ich nadmiaru soku. Następnie dodać jajka, posiekany szczypiorek, mąkę, bułkę tartą, doprawić
Tradycyjna Kuchniasmaczne placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona 1/3 szt. Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić(...)dodać do masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniakurczaka 2 opakowania szpinaku 4 jajka Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola) 2-3 ząbki czosnku Śmietanka Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania Olej Masło PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek(...)śmietanki, następnie kruszymy ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy szpinak-mieszamy, Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko. Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej
Kopystką po garachpieczarkami. Składniki na 4 osoby 1 podwójny filet z kurczaka masło - 1 łyżka pieczarki - 350 g cebula - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osączyć,pokroić w grubszą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę(...)pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera i porcję pieczarek, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiłopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 100 gram ugotowanego ryżu pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka) 1 łyżeczka majeranku sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko(...)siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ). Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy
Kuchnia na wzgórzulaktozy) 10 dkg mrożonego szpinaku 1 mała cebula czerwona 1 łyżka masła 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 2 jaja 1/4 szklanki mleka (bez laktozy) 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Przygotowanie. Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wsypać łyżkę soli i zalać wodą. Ugotować. Gdy ugotowane odlać wodę, wystudzić. Po wystudzeniu ziemniaki mają(...)dłoniach. Na koniec, uformowane kulki z farszem spłaszczać na kształt krokieta. W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem mleka. Uformowane krokiety obtaczać w jajecznej kąpieli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać krokiety. Smażyć na śrenim ogniu na złoty kolor z obu stron. Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Wskazówki. Usmażone krokiety warto wykładać na papierowym ręczniku. Pozbędziemy się
mecookstylko. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 250 g sera żółtego 400-500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku ostry ketchup mąka i bułka tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia(...)plastry. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę ketchupu, kładziemy plaster sera i porcję pieczarek, zwijamy starannie, z brzegami podwiniętymi do środka. Sakiewki panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony kilka minut, następnie sakiewki przekładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180% C. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami
Kulinarne Fantazje Marioliletniego mleka 30 g miękkiego masła Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Blog z Apetytemweekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą(...)musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, np. z ziemniaczkami i surówką z kapusty
Simply Food