bułki - 33926 przepisów (strona:812/2262)

Babeczki z musem z mango i nutą mięty 153

mango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Mus z mango: 2  mango 100ml soku z mango 100ml wody 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki cukru trzcinowego(...)jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus z mango: Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kruche z pianką i jagodami 651

łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Pianka: 4 białka, 1/3 szklanki cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, ½ kg jagód świeżych lub mrożonych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz(...)proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym. 3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kwiaty cukini - przepis 199

nietypowego smakołyku. Chrupiące, przypominające kotlety z rozpuszczonym serem w środku to po prostu pychota. Polecam ten przepis każdemu. Kwiaty cukini - przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty cukini 2 jajka bułka tarta żółty ser olej do smażenia sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z kwiatów cukini usunąć pręciki wraz z wystającymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu(...)każdego kwiatka włożyć kawałek żółtego sera Panierować najpierw w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a następnie bułce tartej Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas smażenia jest bardzo krótki w końcu to tylko kwiatki ;) SMACZNEGO

zielonacukinka
Kruche ciasto z cynamonem i truskawkami. 144

żółtka pół szklanki cukru pudru 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo około 30 dag świeżych truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki(...)wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, następnie układamy je w rzędach na cieście. 3. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.  4. Gotowe studzimy,  kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady

Izabelawkuchni
Klopsiki duszone w kapuście 213

Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki

W garach u Gosi
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 247

leśnymi suszonymi borowikami  3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki soli 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją(...)długo, aż całość ładnie nam zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym. Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką. W między czasie przygotowujemy sos. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy je do sosu

Słodkie okruszki
Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną. 322

Składniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu

Magia jedzenia.
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 199

sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki 30 % 3 łyżki mąki pszennej Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić

Monia miesza i gotuje
Mięso mielone po bałkańsku 209

pomidorowej  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej  100g żółtego sera 150g sera feta 3 jajka  3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki do dekoracji  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką(...)zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.  2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone

Szefowa kuchni
domowe nuggetsy – łatwa przekąska 167

składniki: ok. 300 g piersi kurczaka 80 ml mleka 1 jajko 40 g mąki sól, pieprz, tymianek tłuszcz do głębokiego smażenia opcjonalnie: bułka tarta dodatkowo: ulubiony sos, ketchup… wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki (ok.3 cm lub wg uznania). Mieszamy z solą, pieprze oraz tymiankiem i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Mąkę dokładni(...)mieszamy z mlekiem oraz jajkiem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście a następnie opcjonalnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Rumiane wyciągamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym. 166

indyka 1 duża cebula 1 utarta marchewka 1 utarta pietruszka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia cebuli olej do obsmażenia klopsików 1 jajko eko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu Sos: 0,7 l passaty pomidorowej 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę(...)czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała. Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki. Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Codziennik Kuchenny
Drobiowe kieszonki z serem i pieczarkami 203

się dużo farszu.  2 duże filety z kurczaka  250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej  1. Pieczarki drobno kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy. Mieszamy z natką pietruszki i serem. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc(...)kieszeń". Posypujemy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie pieczarkami z serem i natką. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł.  3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut

Szefowa kuchni
Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine 320

drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 50 g czerstwej bu ł ki 100 ml mleka 2-3 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Dip jogurtowo-ziołowy 250 g jogurtu greckiego sok z połówki cytryny  pęczek szczypiorku pęczek koperku kilka listków świeżej(...)spiedo. Ponete gli spiedini su un piatto di portata, e accompagnateli con la salsa di yogurt alle erbe aromatiche. **** PRZYGOTOWANIE Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczon ą  w mleku,  drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem.  Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 174

szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki pszennej około 40 dag truskawek odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia  kruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka(...)godziny  Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 178

Składniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać(...)bulion i gotować ok 20 min.  Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki.  Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania