bułki - 33426 przepisów (strona:821/2229)

W marcu jak w garncu 138

sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 cebula 1 bułka + mleko do namoczenia sól i pieprz do smaku 2 – 3 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć

KulinarneImpresje.pl
Juki ułańskie 248

Składniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły swoją objętość  -  przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone(...)pieczarki, a następnie pokrojony por. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym wymieszać i smażyć kilka minut. Zgasić ogień, dodać bułkę tartą i większą szczyptę majeranku. Odstawić do wystygnięcia.  Mięso wypełnić farszem, odstawić do lodówki na 15 min. po czym obtoczyć w mące i smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.. Smacznego

Gaździnka warzy
Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 146

podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny mielony pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera(...)często kroję ją na 4 części lub paseczki, aby łatwiej później rolowało się kromki), całość posypujemy małą szczyptą Ziół Małgorzaty. Każdą kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. ketchupem lub domowym sosem czosnkowym . Smacznego

Słodkie okruszki
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 130

również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 130g sera feta szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz(...)feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy

Szalona Kuchnia Eweliny
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 149

rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry, wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka(...)pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa turecka bułka do kebaba 276

pewno wielu z nas lubi sobie czasem kupić gotowe danie np. kebab. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić go sami ? A na pewno z domową bułką do kebaba wyjdzie wyśmienity ! Składniki: 2,5 szklanki mąki (u mnie zwykła szklanka z uchem duralex, ona ma 250 ml pojemności) 40 g świeżych drożdży 100 ml jogurtu greckiego naturalnego 3/4 szklanki ciepłej(...)pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Aż będzie ładnie zrumieniony wierzch. Taką bułkę możemy przekroić na pół, wtedy wyjdą dwa ogromne kebaby, lub na 4 części, wtedy będą 4 mniejsze. I gotowe :).  Smacznego

Gotuj z Mąką
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 179

dwie gałązki naciowego 2 małe cebu;e 2 łyzki masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety: 500 g wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka garść posiekanej natki pietruszki 100 ml przecieru pomidorowego Pietruszkę, selera i marchew obieramy, myjemy a nastepnie kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło(...)korzeniowe i smazymy kolejne 2 minuty. Zalewamy litrem wrzącej wody, dodjamey liść laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Goptujemy pod przykryciem. W trym czasie mięso mielimy i łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wkładamy je bezpośrednio do zupy. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy resztę

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROBIOWE KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ 129

kotleciki z piekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy  2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona  bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć do garnka, zalać czysta wodą i ugotować do miękkości(...)przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę .  Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować   w sezamie,lekko dociskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych 170

Wyborny i chrupiący kotlet na obiad. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Sól i pieprz do smaku Jajka 2 szt. Mleko 1/3 szklanki Płatki kukurydziane ½ szklanki Bułka tarta ½ szklanki Przyprawa do mięsa wieprzowego Olej do smażenia Wykonanie: Kotlety dokładnie oczyścić z błonek, posypać przyprawą, pieprzem i razie potrzeby solą do smaku. Rozbić tłuczkiem dosyć cienko i na chwilę odłożyć w chłodne(...)miejsce. Płatki lekko rozgnieść,  wymieszać z bułką tartą. Gotowe kotlety maczać w jajkach rozbełtanych z mlekiem i panierować. Smażyć na rozgrzanym oleju powoli z obu stron. Kotlety są chrupiące i smaczne. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Schab z pieczarkami 167

schab tak przygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka. Do pieczarek dodajemy 1 łyżkę oleju i dusimy bez przykrycia do odparowania z nich(...)wody. W międzyczasie pieczarki dość mocno  solimy i pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Farsz studzimy. Na koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Mięso przecinamy w środku przez całą długość, tworząc "rękaw". Najlepiej zrobić to długim nożem. Tak przecięty schab faszerujemy przygotowanymi pieczarkami.  Nafaszerowany schab posypujemy z wierzchu dość obficie solą

Smak mojego domu
Kolorowe roladki z kurczaka 370

takie mięsko. 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g żółtego sera 0,5 puszki słodkiej kukurydzy 1/3 główki brokułu Do panierowania: 2 jajka Bułka tarta Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Po wewnętrznej(...)papryką. Następnie rozsmarowujemy brokuł. Układamy plastry sera i ziarna kukurydzy. Całość zwijamy w ciasną roladkę. Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku (wcześniej doprawionym solą i pieprzem) oraz panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Babka nadziewana masą krówkową 185

łyżki oleju 180 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku kukułek firmy Helio ) Dodatkowo: margaryna bułka tarta cukier puder Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko(...)Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu). Gotową pozostawiamy do wystudzenia i zimną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Babka nadziewana masą krówkową pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ziemniaczane kuleczki z serową nutą 311

mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka przyprawy do ziemniaków sól morska świeżo zmielony pieprz 2 jajka Panierka: 3 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 litr oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej(...)mąki, a następnie zagnieść do połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem i schłodzić w lodówce około 60 minut. 3. Z masy formować kulki o średnicy około 3cm, obtaczać w jajku, bułce i smażyć na głębokim oleju aż się zrumienią

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z dyni z grzankami i tymiankiem 235

śmietanki do zup 18 % 100 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu garść świeżego tymianku oliwa sól morska 5 kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Sposób przygotowania; Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim dynię i pokrojony czosnek, skropić(...)minut.  Do garnka wlać bulion, dorzucić dynię, oraz papryczkę chili. Doprawić solą i gotować  20 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, dodać śmietankę, mleko kokosowe i zmiksować. Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.  Zupę podawać z grzankami i świeżym tymiankiem. Smacznego

Gosia gotuje
POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH 149

obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie... Składniki: ok. 500-600 g polędwicy wieprzowej 100 g pomidorów suszonych (nie z zalewy) 1 łyżka oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych:  Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę

Kuchnia MagdaLeny