bułki - 33926 przepisów (strona:830/2262)

Kotlety mielone z kaczki 178

piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami. Do mięsa(...)wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez około 20-25 min (w zależności od wielkości kotletów

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM, SELEREM NACIOWYM I SEREM CHEDDAR 194

puszki w sosie własnym ● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche* ● ¼   szklanki posiekanej natki pietruszki ● 120 g startego sera cheddar ● 60 g świeżo startej bułki ● sól, pieprz (świeżo zmielony) ● papryka mielona   ● pieprz kajeński (opcjonalnie) Przygotowanie  : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj(...)ognia: domieszaj tuńczyka, dopraw solą (z umiarem, bo tuńczyk i zalewa są już dość słone) i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posyp świeżo startą bułką o raz resztą startego sera cheddar. Posyp zmieloną papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut. *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone do sosów. * Możesz przygotować zapiekankę wcześniej, przechować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Panierowane filety pod warzywną kołderką 171

serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 i ½ szklanki bułki tartej, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 cebula, ½ szklanki wody, 50 g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych(...)minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano. 2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony. 3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kalafior w cieście / Battered cauliflower 212

cieście (6 porcji) Składniki: 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 100 ml wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Ewentualnie ugotuj je na parze przez około 15 minut, będą(...)jeszcze smaczniejsze. W większej misce zmiksuj mleko, jajka, wodę, mąkę, cukier i olej aż do powstania jednolitego ciasta. Obtocz różyczki w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż partiami w głębokim tłuszczu do zarumienienia. Podawaj natychmiast jeszcze chrupiące i gorące. Smacznego! English version Battered cauliflower (6 servings) Ingredients: 1 large head of cauliflower, broken into bite-size flowerets

karmelowy
Drobiowe zawijańce ze szpinakiem i serem feta 485

szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach. Składniki: 1kg fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem(...)solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę. 4. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotleciki warzywne z kalafiorem 184

dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia panierka: 1 jajko mąka bułka tarta   Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól(...)minut. Po tym czasie za pomocą obręczy cukierniczej z masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie.  Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym

Bon appetit mon amie
Miruna po grecku 209

Kawałek korzenia selera 2 cebule 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Słodka czerwona papryka Oregano 190 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki gorącej wody Sól Pieprz 2 jajka Bułka tarta Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy

VioletoweKucharzenie
Pierogi gotowane na parze 143

ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone 15 dag Seler naciowy 3 łodygi Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z ryżu z bakłażanem 149

również łatwe i  szybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące,  polecam . Składniki: 150 g ryżu 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia bułka tarta zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany pokroić w plastry, każdy posolić. Odłożyć na 15 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować do miękkości(...)kostkę, zeszklić. Do ryżu dodać bakłażan, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Całość doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Chrupiący indyk w panierce panko 213

Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki: 500 g filetu z indyka sól-, pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 159

naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 3 różnokolorowe papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku  300g pieczarek  500g passaty pomidorowej  6 ogórków konserwowych(...)łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej  sól, pieprz olej  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry

Szefowa kuchni
Jajka faszerowane 208

podzielę się z Wami takim właśnie przepisem :)   Składniki     12 jaj    250 g pieczarek    pęczek szczypiorku    pieprz , sól    bułka tarta    masło   Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo.  2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut(...)wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.  9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).  10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Jajka faszerowane 214

podzielę się z Wami takim właśnie przepisem :)   Składniki     12 jaj    250 g pieczarek    pęczek szczypiorku    pieprz , sól    bułka tarta    masło   Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo.  2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut(...)wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.  9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ).  10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Super prosta iracka zupa z soczewicy 191

zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki 400 g czerwonej soczewicy(...)ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij pulpeciki

Niedzielny kucharz
Krokiety ze szpinakiem 5700

niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę masła(...)porcję farszu, rozsmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć w rulon. Postąpić tak samo z resztą naleśników. Każdy naleśnik zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety (zaczynając od strony gdzie jest łączenie naleśnika), z każdej strony na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym . Smacznego! (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje