bułki - 33926 przepisów (strona:839/2262)

Roladki schabowe z niespodzianką 394

kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy na nim plasterki szynki i ogórka pokrojonego w słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką(...)Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i surówką z papryki i ogórka kiszonego

Dieta bez mleka
Sałatka z kozim serem i grzankami 110

czerwona cebula 100 g koziego sera z czosnkiem 1 łyżka posiekanej natki Sos : 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny musztarda sól pieprz Grzanki : 4 czerstwe kromki bułki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie Sok z cytryny wymieszałem ze szczyptą soli, aż całkowicie się rozpuściła. Ciągle mieszając wlałem oliwę. Sos doprawiłem do smaku musztardą i pieprzem. Sałaty(...)pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano. Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem od razu

R'n'G Kitchen
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 190

Dziś mam dla Was pyszne, mięciutkie bułeczki ze słonecznikiem. Zachciało mi się i oto są :) Czasem trzeba spełniać swoje zachcianki :) "Czasem" w moim tłumaczeniu znaczy codziennie :) Tak czy siak bułki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego wrzucam przepis. Nie trzeba ich nawet specjalnie formować, tylko pokroić i na blaszkę. Potem zostaje już tylko się zajadać. Składniki(...)części. Wyjdą nam prostokąty. Można je jeszcze delikatnie uformować rękoma. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Słonecznik delikatnie docisnąć. Tak przygotowane bułki zostawić na 15-20 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, 20 minut

Agusiowe smakołyki
Domowe burgery z grillowanym mięsem! Pyszne! 197

Kochani, tak jak postanowiłam staram się dodawać na bloga codziennie przepis, staram się focić wszystko to co robię, gotuje w domu. Zrobiłam na maxa pyszne burgery, w chrupiącej grillowanej bułce własnej roboty, z przepysznym kremowym pomarańczowym sosem, mięciutką grillowaną cielęciną, papryką i dużą ilością zieleniny. Powiem Wam że taki burger to jest to! Bardzo proste danie, pyszne i takie, które(...)olejem i pokrojona na plastry paprykę, Bułeczkę kroimy na pół, smarujemy masłem i grillujemy an złoty kolor. Miąższ z pieczonej dyni zmiksuj z czosnkiem, odrobiną chilli i solą. Na bułkę wykładamy gęsty sos, dodajemy paprykę grillowaną, mięso i zieleninę, przykrywamy górą bułeczki. I gotowe ;-) Mega pyszne danie i bardzo proste

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki z indyka w sosie serowym 158

serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250 g mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej 100 g kremowego serka topionego z papryką 2 łyżki jogurtu greckiego Do garnka wlewamy bulion, gotujemy(...)miski przekładamy mięso, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy na gładką masę. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do osobnej miseczki odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki 153

u0142uszczu."]} Drukuj Ziemniaczane kuleczki Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2-1 szkl. mąki 100 g startego drobno sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku przyprawa do ziemniaków bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser i mąkę, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte. urywamy kawałki ciasta wielkości(...)orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/ziemniaczane-kuleczki/ MieszamWGarnku Artykuł Ziemniaczane kuleczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 161

czosnku, pokrojonego w cieniutkie plasterki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 10 dag fety 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki drobno posiekanego koperku jajko 2 łyżki tartej bułki pomidory z puszki – krojone sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pół łyżeczki kminku, łyżeczka wędzonej papryki masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy(...)niego jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, szczyptę soli oraz pieprzy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej maleńkie klopsiki. Najlepiej aby były takie na jeden kęs. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i obsmażamy klopsiki z obu stron by zropiała się na nich chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól

Życie ze smakiem
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 178

duże liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 1 duża marchew 2 cebule 1 duża pietruszka ( korzeń) kawałek selera korzeniowego 1 jajko 1 czerstwa , bułka , namoczona w mleku 3 opakowania, suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej smalec do smarowania formy 1 łyżka pieprzu , sól do smaku Golonko , słoninę , nastawiamy w dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy(...)masy mięsnej, wsypujemy gałkę muszkatołową , pieprz , jedno opakowanie tymianku ( roztarte w dłoniach, tak , żeby tymianek się pokruszył ) doprawiamy solą do smaku , wbijamy jajko , dodajemy przepuszczoną, dwukrotnie przez maszynkę , namoczoną bułkę , wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki , mieszamy na gładka masę . Formę , tak zwaną keksówkę ( lub inną ) , od środka smarujemy obficie i dokładnie smalcem , posypujemy pozostałym tymiankiem , zostawiając tylko do posypania

Ogrodnik w podróży
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 187

składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.  Składniki: na ok. 7-8 kotletów  opakowanie mrożonego kalafiora 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych 2 łyżki bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej(...)ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką.  U mnie

Kuchnia Ellie
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI 180

korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól, pieprz * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 łyżka bułki tartej * sól, pieprz * mąka do obtoczenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około(...)ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.  W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę i kiedy warzywa w zupie będą prawie miękkie dodać pulpeciki.  Na samym końcu do zupy dodać odcedzoną białą

Zrób to smacznie
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 178

może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-) Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę. Polecam również inne przepisy na chleby i bułki, znajdziesz je TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem 210

tradycyjnej z tłuszczykiem  HAŃDEREK 1 jajko 150 g  ostrego sera żółtego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 5 cm białego pora 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania : Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora(...)chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.  Naczynie żaroodporne wysmarować

Gosia gotuje
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych 262

smak podawanych potraw. Dufinki ziemniaczane Składniki dla 4-5 osób: 500g ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej Sól Gałka muszkatołowa w proszku Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Dufinki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę(...)średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy 2-3cm. Z powyższych składników powinno wyjść około 40 – 45szt dufinek. Kulki ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i partiami po kilkanaście sztuk smażymy na złoty kolor, na głębokim oleju po około 6min każdą partię. Usmażone dufinki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar oleju. Dufinki ziemniaczane

Księga-Smaku
Paluchy drobiowo-ryżowe z serem 179

cebula dymka ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 2 jajka 7 plastrów sera żółtego np. Aldamer Mońki Sól himalajska lub zwykła do smaku Świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Ugotowany ryż,  dobrze schłodzony (najlepiej z lodówki) zemleć przez maszynkę do mięsa razem z filetem z kurczaka, przełożyć do miski, wbić jajka, dodać(...)mielone. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego, całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć  na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto. Podawać od razu, gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon