bułki - 33926 przepisów (strona:843/2262)

Babka dwukolorowa 175

szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu(...)dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia

Zielona Kuchnia
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 159

warzywa lekko ostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem. Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Bardzo fajnie

Zielona Kuchnia
Kotlety z kaszki kukurydzianej z pieczarkami i serem 178

mniam :) A póki co zapraszam na smaczne i pożywne kotlety. Składniki  -250 g kaszki kukurydzianej -1 l mleka -2 jajka -sól -100 g pieczarek -100 g żółtego sera -bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok 20 minut. Osolić. Ostudzić. Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni. Ser żółty zetrzeć na wiórki(...)kaszy wbić 1 jajko. Wymieszać z serem i pieczarkami. Z masy formować kotlety, panierować w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 164

Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz(...)podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie

Zielona Kuchnia
Pasztet z selera 174

blaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie. Składniki -3 duże selery -margaryna -2 cebule -2 małe marchewki -30 dag pieczarek -1 szkl. bułki tartej -1 szkl. wody -3 jajka -opcjonalnie: zielona pietruszka -liść laurowy, ziele angielskie -sól i pieprz -gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Selery, cebulę, marchew i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce(...)Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem. Masę ostudzić. Wyjąć listek i ziele. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, imbir i bułkę tartą. Można dołożyć posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w 180st

Zielona Kuchnia
Ciasto bananowe z orzechami 162

szklanki cukru -20 dag masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -płaska łyżeczka sody -2 garście wyłuskanych orzechów włoskich -szczypta soli do formy: -łyżka masła -2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Masło rozpuścić w rondelku, lekko je wystudzić. Banany obierać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy pokruszyć na niezbyt drobne kawałki. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując stopniowo dodawać(...)pieczenia, sodę i sól. Dodać płynne masło i połowę bananów, Dokładnie zmiksować. Dołożyć pozostałe banany i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje

Zielona Kuchnia
Delikatne pulpeciki w sosie 221

smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i posolić. Gotować kilka minut. W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść na gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić

Zielona Kuchnia
Zapiekane mięso mielone 133

pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1  kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, pieprzem i solą. Cebulę kroimy drobno

Delusional Trine
Ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką 243

proszku do pieczenia 5 żółtek piana : 5 białek  3/4 szklanki cukru (170g) 3 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 800g śliwek 2  łyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.   Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min ) Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą. Śliwki  umyć , wypestkować . Połówki owoców ułożyć na cieście skórką do dołu. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypywać stopniowo cukier , wlać olej i dodać cynamon  i mąkę . Pianę wyłożyć na śliwki , a na piane wysypać

Malinowa Kawiarenka
frytki z cukinii 142

zasadzie frytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.  Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajo  ok 1/2 szklanki bułki tartej 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki  szczypta pieprzu Przygotowanie: cukinię myjemy i kroimy w słupki w jednej misce(...)roztrzepujemy jajo w drugiej łączymy suche składniki cukinię moczymy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15-20 min  podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny łączymy z ząbkiem czosnku i odrobiną Jarzynki) Smacznego ! Smacznego

Gotowanie z pasją
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 227

rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy(...)minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. "Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami

Smakołyki Asi
Panierowane pałki z kurczaka. 193

Składniki: -pałki drobiowe -2 marchewki -1 pietruszka -1 seler -1 por -sól -pieprz -słodka papryka mielona -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -olej Sposób przygotowania: Pałki myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz, podczas podgrzewania wody zbieramy szumowinę. Warzywa obieramy i myjemy. Kiedy zbierzemy już szumowinę, warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż mięso będzie(...)miękkie a następnie odstawiamy do wystudzenia. Z pałek zdejmujemy skórę a następnie posypujemy je papryką. Obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego

Magia jedzenia.
makaronowe kotlety z chili i shoarmą... 267

Składniki: makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2-3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ugotowany wg opisu makaron nitka szersza walcowana odcedzić dobrze na durszlaku, nie hartować zimną wodą, ma być klejący, dodać jajka, shoarmę, posiekany koperek i cebulę(...)paprykę chili bez pestek, tartej bułki wsypać tyle, aby masa była zwarta wszystko ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę formować zwolżoną dłonią nie duże kotlety i kłaść na mocno gorący olej rzepakowy smażyć z każdej strony na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy - kotleciki smakują z różnymi sosami, bez niczego i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Półkruche ciasto ze śliwkami 189

mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g cukru 2 jajka 135 g zimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany ew. 2 krople ekstraktu waniliowego oraz 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu  1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie(...)szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta.  Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy

bistro mama
Kotlety z ryżu z papryką 228

tego są sycące i bardzo szybkie do zrobienia . Składniki: 1 szklanka ryżu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszkę posiekać. Do ryżu dodać cebulę, paprykę, natkę(...)pietruszki, wymieszać. Następnie dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone osaczyć na papierowym ręczniku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi