postępuje i moje smażone filety są pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się. Składniki: 8 mrożonych filetów mintaja około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki 2 duże jaja sól, pieprz, majeranek kilka plasterków cytryny olej do smażenia lub masło klarowane papierowy ręcznik Przygotowanie: Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody(...)patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie nam na patelni. W talerzu roztrzepujemy jajka, doprawiamy jeszcze co nie co solą i pieprzem. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę. Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię „na oko” i wystarcza. Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło
Zasmakuj Kuchnifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3 Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 ząbek czosnku bułka tarta 50-80 ml rosołu olej do smażenia Sos: 1 cebula 1 l rosołu 1 pełna łyżka mąki 100 ml zimnej wody Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej (zależy(...)mączystości ziemniaków) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu
R'n'G Kitchenporcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz kilka łyżek mąki pszennej Sos: ok. 300-330 ml śmietany 18% 150 g tartego żółtego sera kilka łyżek mleka 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz W misce dokładnie(...)wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C przez ok. 10 minut. Po tym czasie zalać
Simply FoodSkładniki: ziemniaki ugotowane dzień wcześniej 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, mozzarella kulki małe 2 opakowania, masło - ile potrzeba, tarta bułka - ile potrzeba, zielenina - ile potrzeba ziemniaki ugotować dzień wcześniej, zawsze gotuję więcej ziemniaków w danym dniu na obiad i zostawiam przykryte w lodówce na następny dzień naczynie żaroodporne 20 cm średnicy posmarować masłem, obsypać(...)tartą bułką ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną cebulą ziemniaki włożyć do naczynia, na wierzchu rozłożyć kulki mozzarelli piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, kroić porcje lekko przestudzonych ziemniaków, posypać zieleniną, można podać z maślanką - takie zapieczone ziemniaki z mozzarellą są najlepsze ugotowane dzień wcześniej, potrawa
W Mojej Kuchni Lubięliści i głąba) 0,5 szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia do panierowania bułka tarta Składniki i masa na kotleciki przed wymieszaniem Ryż dwa razy przepłukać, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę(...)kalafiorowej dodać: cebulę, marchewkę, posiekany koperek, ugotowany ryż i wbić jajko. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki. Na sam koniec, kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron (aż do zezłocenia). Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. Kotleciki kalafiorowe w trakcie smażenia
Ugotowaćziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego masła szczypta soli, czarnego pieprzu, odrobina chilli mieszanka oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Wielkopolski do wysmarowania formy odrobina bułki tartej Dodatkowo: garść rukoli 120 g wędzonego łososia około 135 g serka kanapkowego 2 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 małej limonki czerwony kawior Obrane ziemniaki trzemy na dużych(...)Jeśli w misce zbierze się płyn spod ziemniaków, odlewamy go. Formę na muffiny natłuszczamy mieszanką oleju rzepakowego z oliwą (świetnie sprawdza się do tego silikonowy pędzelek). Lekko oprószamy wgłębienia bułką tartą lub kaszą manną. Wgłębienia wypełniamy masą ziemniaczaną, dociskając masę do dna i boków formy – jednocześnie tworząc ziemniaczane koszyczki. Masy nie dajemy zbyt dużo, jedynie tyle, by oplotła ścianki
Smaki Na TalerzuSkładniki: ryż ugotowany 3 woreczki, masło 1/2 kostki, tarta bułka 3 łyżki, śliwki 1/2 kg, cynamon 2 łyżki, cukier 4 łyżki, płatki owsiane 2 szklanki, śmietana gęsta 12% lub jogurt - ile potrzeba ryż ugotować na wodzie lub na mleku, ja gotowałam na ciut osolonej wodzie, ugotowany ryż wylać na durszlak i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić naczynie żaroodporne(...)średnicy wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, dobrze łyżką ugnieść ryż w naczyniu kawałki zimnego masła rozłożyć na ryżu, poukładać gęsto połówki śliwek, posypać cukrem, cynamonem, posypać płatkami owsianymi-płatki owsiane wciągną sok i ryż nie jest rozmokły piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wsyawić naczynie i piec około 35-40 minut, płatki owsiane wciągną sok ze śliwek
W Mojej Kuchni LubięWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mozzarelli, większa cukinia, mąka i bułka tarta do panierowania, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Mozzarellę kroję w większą kostkę, cukinię na cienkie paski (obieraczką). Układam po dwa paski cukinii (na krzyż), na środku kładę kawałek mozzarelli i ściśle zawijam (na przemian(...)zawiniętą cukinię panieruję w mące, jajku (z dodatkiem przypraw) i bułce tartej. Smażę na głębokim tłuszczu, osączam na ręczniku papierowym
JejKuchniajeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery(...)większe płaskie kotlety. Na każdym kotlecie ułóż zwinięty na pół plaster sera i 1 suszony pomidor, w razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z ziemniakami pod każdą postacią, ryżem lub kaszą oraz surówkami. Udekoruj kiełkami, koprem lub pietruszką. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimiękkie liście 1 łyżka kopru 1 jajko 200 g mozzarella 50 g parmezanu, utartego sól, czarny i biały pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Do panierowania 100 g tarte bułki 2 jajka 100 g mąki masło klarowane do smażenia Sos aioli 200 ml oleju 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu 2 czosnki solo upieczone sól i pieprz do smaku(...)jajko, mozzarella i koper. Dopraw solą i przyprawami. Formuj podłużne krokiety, maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj najpierw w mące, potem znowu w jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż krokiety na złoty kolor w wysokiej temperaturze. Podawaj gorące z sosem aioli. Sos aioli można przygotować wcześniej. Zółtka i jajko zmiksuj z octem. Cały czas miksując wlewaj olej cienkim
codojedzeniaczas gotowania i studzenia ziemniaków Składniki: – 1/2 kg ugotowanych ziemniaków – 1 mała cebula – 1 duży ząbek czosnku – mały pęczek natki pietruszki – sól, pieprz – bułka tarta do obtaczania kotletów – olej roślinny do smażenia – ew. chilli, natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, wystudź i za pomocą praski zrób z nich puree. Ziemianki(...)pomocą praski czosnek, oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Na patelnię Florina wlej 10 g tłuszczu (ilość pokazuje Ci większy okrąg na patelni). Smaż kotlety przez 4-6 minut z każdej strony, aż zrobią się złociste i podgrzeją
nietylkopasta.plprzetarte przez praskę puszka pomidorów garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek garść natki pietruszki posiekanej garść posiekanych orzechów włoskich 200 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (lub inna ulubiona panierka) masło klarowane lub olej ryżowy do smażenia Przepis na kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu(...)dnia, żeby nie czekać aż ryż i mięso ostygną. Mieszamy ryż z mięsem, natką, orzechami i serem. Lepimy kulki wielkości pomarańczy i mocno dociskamy, żeby się skleiły. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale na patelni też ok) aż się zarumienią. Podajemy od razu albo podgrzewamy je w piekarniku. Są pyszne i szybko znikają. Lubisz moje
Ugotowane pozamiataneugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę(...)pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując rożki. Rożki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Źródło: mirabelkowy.pl z kilkoma zmianami linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnipszennej 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia ( u mnie olej Wielkopolski ) mąka pszenna do posypania stolnicy kilka łyżek bułki tartej do panierowania Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy(...)jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej. 2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. 3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kilki ziemniaczane i smażymy po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Podajemy
IzabelawkuchniSkładniki: kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków do kalafiora dodać jajko(...)kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne
W Mojej Kuchni Lubię