swojej kuchni. Wieprzowy klops w boczku Składniki: 800 g mielonej łopatki około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki . Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleku i odciśnięta 2 duże filety rybne, dorsz lub mintaj ok. 500 g 1 jajko sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki, ok. 1/2 pęczka 1 cebula bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Cebulę drobno siekamy, podsmaąamy na oleju. Studzimy podsmażoną cebulę. Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Można rybę(...)drobno posiekać, Piotrek rozdrobnił rybę w elektrycznej szatkownicy. Masę z ryby mieszamy z podsmażoną cebulką, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z masy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów Piotrek podał sałatkę z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej. Ale Wy możecie do kotletów podać swoje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe(...)miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron
VioletoweKucharzeniełyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki przygotowanego j.w. sosu Farsz(...)wrzucić na patelnię. Smażyć do odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w średnią kostkę. Przełożyć
Grunt to przepis!liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka 2 jajka 250g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie(...)każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami
Księga-SmakuKrokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę obgotowujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy(...)smaku sola i pieprzem. Z chleba tostowego odkrawamy skórki, kromki rozwałkowujemy. Na każdą kromkę wykładamy farsz, zawijamy krokiety, obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenPrzepyszne bułki dziś przedstawiam. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, idealne z miodem do kawy czy herbaty. Doskonałe na słodko i ostro. Bułki - ciemne orzechówki z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoleju rzepakowego, 300 g kaszy jaglanej, sól do smaku, 30 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 duże kule mozzarelli (250 g), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, pesto: 100 g rukoli, 2 łyżki orzeszków pinii, ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia, 10 czarnych oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka(...)dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka. Kiedy „ciasto” będzie upieczone
Moniki SmakołykiTeraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii są bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone. składniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 400 g młodej cukinii 1 bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1 jajko panierka z cieciorki olej do smażenia Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić(...)minut. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujewspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka(...)zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy
Pani na deserkwestia naszego pomysłu. Smacznego :) SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK : 0,5 kg pieczarek 1 cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie ok. 30 dag żółtego sera bułki dodatki: keczup i dowolne dodatki :) WYKONANIE : Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki , po czym dodajemy do cebuli(...)momentu, aż pieczarki będą miękkie, co jakiś czas mieszamy, aż wyparuje cała woda. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Piekarnik nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut
Pani na deserszklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników. Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę przestygnie ostrożnie wyciągamy. Ozdabiamy: lukrem(...)RADA : Po dodaniu mąki nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą. Polecam również: CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz BABKA NA MAJONEZIE
Pani na deserKROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu(...)każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy. Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone
Pani na deserprzepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej(...)plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa jest gęsta. Blachę o wymiarach ok. 23/19 cm wykładamy folią aluminiową. Można zrobić w trochę większej będzie po prostu cieńsza. Masę równo rozkładamy i ugniatamy
Pani na deser