szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki(...)dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni z tłuszczem. Odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej Wiewióryskórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze(...)pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy
kulinarne odsłony patiwarzywach a’la ryba po grecku – Składniki: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały(...)mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki
Kulinarne PrzebojeMoja propozycja na pyszną i szybką kolację. Wydrążyć środek z bułek. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać grzyby, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Następnie dodać poszarpaną na kawałki mozzarellę. Zmniejszyć ogień i smażyć(...)mieszając aż mozzarella się roztopi. Podgrzać bułki i faszerować grzybami, dodatkowo dodać rukolę. Oczywiście można ją pominąć, ale ja bardzo lubię ten smak. Pyszne, mniam
Kuchnia Pokoleńsmakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać(...)bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki ugotowanego
Apetyczna babeczkaRewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować
Kuchnia Pokoleńmasła lub margaryny 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 wafelek http://lusette.pl/ smak czekoladowy 1 wafelek http://lusette.pl/ smak mleczny masło lub margaryna do posmarowania kokilek 2 łyżki bułki tartej do obsypania kokilek Wykonanie: 1. Ser biały, jajka, cukier, cukier waniliowy, masło lub margarynę i budyń przekładamy do miski, następnie blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę. 2. Kokilki smarujemy(...)cieniutko masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą. 3. Wafelki każdy osobno drobno kruszymy. 4. Na dno kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym. 5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową. 6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek. 7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione
Izabelawkuchniokoło 20 dag ) 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku biały pieprz mielony do smaku Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy. 2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem(...)jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając. 6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy
Izabelawkuchnimąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z pomarańczy ( kilka łyżek ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka masła lub margaryny 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej listki melisy do dekoracji Wykonanie: 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy(...)pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy
Izabelawkuchnipieczenia 1 cukier waniliowy Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 1 łyżeczka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku(...)wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy. 3. Polewa
Izabelawkuchnimasła lub margaryny 1 jajko Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łodyga rabarbaru mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła lub margaryny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy(...)stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. 2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto. 3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy
Izabelawkuchnipół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową
Izabelawkuchnimąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki cukru pół szklanki rodzynek Dodatkowo: masło do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie: 1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy(...)miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy. 3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego
Izabelawkuchnijakiejś pysznej wersji. Zapraszam :) Składniki: Na jajecznicę: 30 dag świeżych kurek 3 jajka masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na grzanki: 1 duża bułka lub pół bagietki masło czubryca zielona lub biała według uznania 5 dag sera żółtego słodka papryka mielona według uznania Dodatkowo: 10 dag sera żółtego szczypiorek według uznania Wykonanie: 1. Grzanki: Bułkę
Izabelawkuchnijest dowolna i sądzę, że Wam posmakuje. Porcja na duża blachę keksową Składniki: 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 200 g żółtego sera 2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula 4 łyżki oleju 200 g pieczarek obranych 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pierz do smaku pęczek(...)Przygotowanie: Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko
Niezły Młynek