bułki - 33426 przepisów (strona:864/2229)

Kotlety z czerwonej soczewicy 154

kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 500 gram czerwonej soczewicy 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki płatków jęczmiennych Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy(...)rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy. Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Prowansalska zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem. 159

ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 pierś kurczaka (upieczona lub ugotowana) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii oliwa sól 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki startego parmezanu masło Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości na niewielkim ogniu (około 15 minut). Dodać czosnek roztarty z łyżeczką soli i wymieszać. Zwiększyć(...)paprykę. Smażyć około 10 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać.  Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Pokryć dokładnie kawałkami masła. Piec bez przykrycia około 30 - 45 minut - do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 221

małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła(...)garnka, przyda się do gotowania makaronu . Do większej miski wrzucić surowe mięso mielone. Dołożyć obgotowaną marchewkę i korzeń brokuła. Dorzucić Groszek tradycyjny Bonduelle z puszki. Dosypać kaszę manny i bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić całe jajko i doprawić przyprawami, sosem sojowym, sosem worcestershire i tabasco. Wyrobić farsz

Grunt to przepis!
Kofta 212

mielonej wołowiny 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazyli 2 szczypty soli 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka pieprzu czarnego sok z 1 limonki pół łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki bułki tartej połowa średniej cebuli patyczki do szaszłyków Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy mięso, przyprawy i sok z limonki, dokładnie wyrabiamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę i bułkę tartą, aż uzyskamy

Gotuj z Rumcajsem
Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa 136

proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 1 kg rabarbaru 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki bułki tartej Składniki na pianę z białek:  5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta tradycyjnie: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ciasta podpiec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Na spód nałożyć masę jabłkową, a na nią pianę. Na pianę zetrzeć na tarce kulę ciasta, które do tej pory było w lodówce. Piec całość ok. 35 minut

Mania Wypiekania
Kruche ciasto z jagodami 188

pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę(...)Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min. Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem i na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się zrumieni

https:KKuchniaMniam
Smażona mozzarella 186

mozzarella. Smakuje super z sałatą. Kulki mozzarelli przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i suszoną bazylią. Jajko rozmieszać widelcem. Do jednej miseczki wlać jajko a drugiej bułkę tartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo. Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać

Kuchnia Pokoleń
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 158

Pyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę(...)paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 270

posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU ) * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, curry, kmin rzymski(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami

Ostra na Słodko
Kotleciki z kaszy jaglanej, botwinki i szpinaku 197

Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wrzątku Pęczek szpinaku Pęczek botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Szczypta cayenne 2 łyżki mąki z ciecierzycy Jajko i bułka tarta do panierki Olej do smażenia Kaszę jaglaną przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Ugotować w 1,5 szklanki wrzątku pod koniec dodając sól. Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać(...)sól , pieprz, cayenne i gorąca kaszę, wymieszać, przykryć talerzykiem, aby zielenina lekko zmiękła. Jak całość wystygnie dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać, uformować 8 kotlecików, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem jogurtowym

coolinarny
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 182

grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia,  dodatkowo: olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka(...)farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko.  Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE 1394

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 12 niedużych ziemniaków, 8 łyżek oleju, 1/2 przyprawy do ziemniaków Prymat, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, myję i osuszam. Następnie kroję w ćwiartki, mieszam dokładnie z oliwą. Bułkę tartą łączę z przyprawą do ziemniaków, obtaczam kolejno, układam na blaszce do pieczenia. Piekę

JejKuchnia
CAMEMBERT PODAWANY NA SZPINAKU Z OWOCAMI, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I SOSEM GRUSZKOWYM 168

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki na ser: 2 opakowania sera camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję w rozmąconym(...)jajku i bułce tartej, smażę aż serek się zarumieni. Osączam z nadmiaru tłuszczu. Gruszkę obieram, kroję w mniejsze kawałki, duszę na małym ogniu z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i tymianku około 5-7 minut. Następnie miksuję na gładki sos blenderem. Na talerzu układam szpinak, polewam sosem, układam owoce i płatki migdałów. Na tak przygotowaną sałatkę układam smażony ser. Propozycja podania

JejKuchnia
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 116

osób Burgery: ok. 600 g wołowiny, np. antrykotu 1 żółtko 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu sojowego świeżo mielony pieprz gruboziarnista sól morska oliwa z wytłoczyn oliwek Dodatki: bułki cheddar w plastrach bekon sałata pomidor czerwona cebula ogórki piklowane musztarda ketchup Sos kaparowy: 100 g majonezu skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kaparów świeżo(...)Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Kolejno uformuj kotlety. Posmaruj je oliwą i przed samym podaniem grilluj z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Podawaj w przypieczonych na grillu bułkach wraz z sugerowanymi dodatkami

Food Square
Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców 199

wyszło naprawdę rewelacyjne. Życzę smacznego :-)   Składniki: groszek konserwowy Bonduelle 1 puszka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, olej do smażenia, dip z nerkowców: orzechy nerkowca pół szklanki, musztarda stołowa 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób(...)Groszek wysypujemy do miski i dusimy praską do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. W rękach formujemy zgrabne Nuggetsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.  Orzechy zalewamy wodą, tak aby całe były nią pokryte i moczymy przez 2h . Następnie orzeszki odcedzamy, nalewamy odrobinę

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania