średniego ogórka 1 łyżka posiekanej bazylii pół główki sałaty masłowej 100 g kolorowych pomidorków sól 1 czerwona papryka 2 łyżki octu 120 g jogurtu naturalnego pieprz cukier do smaku bułka tarta do mięsa Przygotowanie Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi
R'n'G Kitchensztuka, musztarda delikatesowa 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4-6 łyżek, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, bułka pszenna 5 sztuk, masło - ile potrzeba, koperek - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać(...)pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli(...)dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim
Słodka Stronaoliwkami Składniki / na 2 tarty czyli 16 porcji: można zrobić 1 tartę z połowy porcji 140 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka w temperaturze pokojowej 65 g bułki tartej 80 g zmielonych migdałów (ja mielę płatki migdałowe w małym malakserze) 2 rozgniecione ząbki czosnku 100 g sera ricotta 20 g parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić(...)oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj mikserem, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Teraz włóż bułkę tartą, zmielone migdały oraz rozgnieciony czosnek i zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj ricottę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, połowę tymianku oraz 1/4 łyżeczki soli
Chilli Czosnek i Oliwapuszka czerwonej fasoli pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 żółtka sól pieprz papryka wędzona papryka słodka ulubiona mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie bułka tarta/kasza manna (do zagęszczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość(...)warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet warzywny piekłam w TAKIEJ
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty pomidorowej świeża bazylia 1 łyżka oliwa z oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz(...)sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś 8-10 minutach dodajemy passatę pomidorową
PatiGotujesztuka/większy, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki, jajka 1 sztuka, natka pietruszki 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1-1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos do pieczeni jasny 1 opakowanie, śmietana gęsta 1 łyżka w nie osolonej wodzie ugotować marchew i kalafior(...)wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką blendera wszystko zmiksować do masy wbić jajko, wsypać tartej bułki (1-1,5 szklanki, tyle,aby masa nie była za luźna), dodać kucharka,paprykę, wymieszać łyżką dodać mąki ziemniaczanej i wymieszać, od razu smażyć kotlety, formować kotlety o 1 cm grubości
W Mojej Kuchni Lubięnaturalnego (typu greckiego) 100 g cukru trzcinowego 400 g maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 cytryna 1 laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka(...)nasiona z laski wanilii, sok z cytryny i mieszamy. Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Masę na ciasto przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki, osuszamy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce wykładamy na masę. Ciasto wstawiamy
kulinarnyJałyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około(...)zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy sok. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Posypujemy je delikatnie bułką i układamy na nim rabarbar. Oprószamy kardamonem i cynamonem. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy
Kulinarne przygody Gatitysosu sojowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno jałowca 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę(...)wszystko zblendować na gładką masę. 5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić
Fitsweet.mewiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów. 2 filety z kurczaka 250 g szparagów zielonych 250 g sera mozzarella sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia PANIERKA: 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu 2 jajka Szparagi umyć i odłamać w palcach twarde końce. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Wyłowić(...)plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą i ciasno zrolować mięso w roladkę. Zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty i rumiany kolor. Takie mięso można podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego
https:KKuchniaMniampulpeciki: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: małe kulki mozzarelli do podania śmietana 18% (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem(...)Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut. 2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 3. Do garnka wlewamy bulion
My Culinary ArtKultowe opiekane kanapki, czyli panini przygotowywane na bazie włoskiej ciabatty. Ciepła przekąska, którą robi się w kwadrans. Składniki: bułka np. ciabatta szynka parmeńska cukinia ser kozi lub mozarella czerwone pesto sól Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i usmażyć na patelni grillowej. Ser pokroić, plastry szynki zawinąć w rulony. . Ciabatte przekroić na pół, dolną połówkę posmarować czerwonym(...)pesto i ułożyć na niej rulony z szynki, następnie grillowane plastry cukinii i ser. Całość przykryć górną połowa bułki, docisnąć i zgrillować w opiekaczu przez kilka minut
wyzwania kuchennepieczarkowym lub surówką.Takie kotleciki ziemniaczane są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. SKŁADNIKI ok.700-800g ugotowanych ziemniaków cebula jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól,pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zarumieni..Odstawić do wystudzenia.Do ziemniaków dodać zrumienioną cebulkę jajko(...)oraz mąkę.Wymieszać doprawić do smaku przyprawami oraz dodać pokrojony drobno szczypiorek.Dokładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaczosnku natka pietruszki 4 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz 100 g filetów anchois w oleju łyżka kaparów jabłuszka kaparów do dekoracji pomidory w puszce, całe, 400 g 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz(...)natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchen