bułki - 33926 przepisów (strona:873/2262)

Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka 166

250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz  Wierzch: bułka tarta żółty ser   natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody  Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować(...)gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach. Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem odczekać

Di gotuje
Pieczeń z kiszoną kapustą. 182

Dobra pieczeń dla każdego, kto lubi kiszoną kapustę i mielone :)  Potrzebujemy: 0,5 kg mielonego, 0,5 kg kapusty, jajko, przyprawy, bułkę tartą.... Kapustę odsączamy i kroimy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku 60 min / 200 st.C - pół godziny pod przykryciem  i kolejne pół bez :) Potem

chleba naszego
Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad 210

jajka na twardo  1 cebula  1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody sól,pieprz do przyprawienia  duża szczypta chili pęczek szczypiorku bułka tarta   Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek kroimy drobniutko.   Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą, doprawiamy solą(...)pieprzem oraz chili. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.    Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut.  Pyszne, chrupiąca skórka, w środku mięciuteńkie ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1208

mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy(...)masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy póki ciepłe, z sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami/sałatami

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe w panierce sezamowej. 162

nich sos słodko-kwaśny. Proponuję wówczas przygotowanie mniejszych porcji mięsa i maczanie ich we wspomnianym dodatku. Składniki: 300 g filetów z piersi kurczaka sól  pieprz 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu jajko 4 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki.  Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą(...)pieprzem z obu stron Do jednego talerza wsypać mąkę. W drugim talerzu roztrzepać jajko. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Przyprawione kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i panierce sezamowej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut

zadanie-gotowanie
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 182

mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi(...)dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron

Walijskie Pichcenie
Arancini 127

bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina masła(...)oraz mozzarelli. Uformować kulę (łatwiej będzie formować, kiedy dłoń będzie zwilżona wodą. Kiedy wszystkie kule będą gotowe, obtaczamy je w mące(nadmiar otrzepujemy), rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej.Wkładamy do gorącego tłuszczu (najlepiej,jak będą całe zanurzone), smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik

Kopystką po garach
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, pieczone w piekarniku 216

panierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: (4 porcje) podwójna pierś z kurczaka Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety umyć, osuszyć(...)przekroić wzdłuż, żeby otrzymać 4 porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Następnie obtaczamy w mieszance bułki i sera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy filety i pieczemy 15 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą. Pomidory nakładamy na filety, posypujemy

Kopystką po garach
Pulpety w sosie pomidorowym 155

zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ:  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili. PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając

Kopystką po garach
Filet z dorsza, w chrupiącej paniece 230

Niestety-nie ma takiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa do ryb Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby, doprawić, polać sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować(...)mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.. Podawać z sosem koperkowym oraz , u mnie, sałatka z bobem. Przepis znajdziecie TUTAJ:  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/07/saatka-z-bobem.html

Kopystką po garach
Kotlety drobiowe w parmezanowej panierce -z sosem tatarskim 274

tatarki podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 średniej cebuli Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Parmezan Olej Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej, delikatnie rozbijamy(...)kroimy w piórka. Kotlety solimy, pieprzymy, na każdym kładziemy cebulę, następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, oczyszczamy z cebuli, panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), jajku i bułce tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim

Kopystką po garach
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 262

Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach

Grahamka, weka i kajzerka
Roladki z indyka z karelosse 231

kuchni, możemy je dodać praktycznie do każdego dania. Składniki: 4 sznycle z indyka 8 sztuk karelosse 8 suszonych pomidorów w oleju Przyprawa do indyka Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle z indyka rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawa do indyka. Na brzegu każdego kawałka mięsa układamy po dwie sztuki karelosse oraz(...)sztuki suszonych pomidorów. Roladki zwijamy dość ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry 227

pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki zmielonych orzechów lub 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1/2 puszki mleka kokosowego 2 czubate(...)kilka chwil. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy, aż marchewka zmięknie. Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit 300

także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania. Składniki: 500 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1/2 czerstwej bułki+ mleko 1 mała cebula sól, pieprz bulion warzywny 1 puszka pomidorów krojonych szczypta cukru/miodu oregano, bazylia śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie Wykonanie: mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry(...)Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę  domowej veget y, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!