szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób przygotowania: Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki(...)zamrażarki. Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Jajka na twardo obieramy. 2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka połowę pasztetu, układamy jajka oraz grzybki i pokrywamy pozostałym pasztetem. Na wierzchu układamy
Kuchnia w czekoladzieżurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier do pieczenia Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywno, dodaję powoli żółtka i cukier. Dobrze miksuję, następnie dodaję przesianą mąkę połączoną(...)rozlewam połowę ciasta do innej miski. Do jednej miski dodaję 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam. Blachę (tj. spód i boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp
Zasmakuj Kuchnisosie pomidorowym z marchewką, pod koniec gotowania można dodać śmietanę [ja akurat nie miałam]. 50 dkg mielonego mięsa 2 cebule 2 marchewki 1 jajko 4 łyżki tartej bułki 1 szkl.bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól , pieprz listek ,ziele vegeta Zagotować bulion ,dodać do niego pokrojoną 1 cebulkę, obrane i starte na tarce marchewki oraz przyprawy gotować.Do mięsa(...)dodać jajko i bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulkę.Wszystko razem wymieszać , doprawić do smaku.Uformować niewielkie kulki i wrzucać do gotującego się bulionu z marchewką, dodać także koncentrat pomidorowy.Gotować około 30 minut
Moje domowe kucharzeniepudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto Wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami
Różne smaki w kuchnikanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo(...)drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut
VioletoweKucharzenieciecierzycy lub z białej fasoli . Do przygotowania 8 burgerów potrzebujemy: - ok. 450 g filetu z dorsza - 2 jajka - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - 5 łyżek bułki tartej - po 2 łyżeczki ostrej musztardy i pikantnego ketchupu - garść posiekanego szczypiorku - łyżeczkę słodkiej papryki - szczyptę soli i pieprzu ziołowego - olej do smażenia - ulubione warzywa i sosy 1. Filety z dorsza kroimy(...)niewielką kosteczkę i przekładamy do miski. 2. Do ryby dodajemy jajka, ketchup, musztardę oraz porcjami mąkę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. 3. Następnie dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Mieszamy i formujemy kotlety. Jeśli masa nadal klei się do rąk, można dodać więcej mąki lub formować burgery za pomocą dużej łyżki bezpośrednio na patelni. 4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy
Bez Cebuliwielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety łososiowe 300g świeżego łososia 1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej w wodzie) 1 jajko łyżeczka koperku sól, pieprz Wykonanie: zupa: do dużego garnka wlać bulion, zagotować, włożyć podzielony na różyczki kalafior i marchewkę, po kwadransie dodać obrane(...)miękkości i zmiksować. Wlać mleczko kokosowe, dodać sól, pieprz, gałkę, kolendrę. Gotować jeszcze kilka minut. pulpety : w blenderze umieścić umytego i pokrojonego na kawałki łososia, odciśniętą z wody bułkę, jajko oraz sól i pieprz. Całość rozdrobnić i zblendować na gładką masę. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Formować pulpety wielkości orzechów włoskich. Delikatnie umieścić w gotującej się wodzie
Raj dla Podniebieniausmażyć jak kotleta schabowego. W ten sposób będziemy mieli prosty, szybki bezmięsny dodatek do obiadu lub kolację. Składniki: 3 duże kulki mozzarelli 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Wykonanie: Mozzarellę osączyć z zalewy, każda pokroić na 4 plastry. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, bazylię, sól i pieprz(...)smaku. Krążki mozzarelli panierujemy w jajku a następnie w bułce tarty, panierujemy drugi raz. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Smacznego
magiczna kuchnia Kasisuszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku około szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 szklanki mąki olej do smażenia Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy.Małą łyżeczką nabieramy porcje ziemniaków i formujemy kuleczki. Obtaczamy najpierw w mące, potem(...)roztrzepanym jajku i bułce tartej. Talerz z kuleczkami zawijamy w folię i wkładamy na godzinkę do zamrażarki. Olej rozgrzewamy ( ma być go tyle żeby kuleczki pływały) smażymy partiami kuleczki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręczniczku. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliekstraktu cytrynowego Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy Do odmierzania używam: łyżeczka - 5 ml łyżka 15 ml szklanka - 250 ml Przygotowanie: Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego(...)budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż 3/4 jej wysokości. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli
Kuchcik gotujeDobry hamburger to nie tylko dobre mięso. To także pyszna, świeża bułka, nie psujmy więc go chemicznymi bułami z marketu z trzymiesięcznym terminem ważności. Te bułki do hamburgerów zrobimy szybko, dodatkowo są nieskomplikowane i tanie! 500 g mąki 150 ml mleka 150 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli sezam do posypania
Szefowa kuchniSkładniki: brokuł 500 g, kasza jaglana pół szklanki, woda 1,5 szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna 1,5 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy(...)miękkości. Następnie brokuła odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy ugotowaną kaszę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
kulinarne odsłony patiprzygotowane trochę wcześniej można odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta olej sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić na pojedyncze piersi a potem jeszcze raz przekroić w poprzek ale nie do końca. Lekko rozbić w woreczku foliowym(...)każdej piersi wkładać do środka po plasterku sera i szynki. Jajka roztrzepać, dodać pieprz i sól. Maczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb https://www.facebook.com/Cukiernia-Pychotki-1699839443633423/
Cukiernia Pychotkikasza jaglana – 1 szkl * duża marchew – 1 szt * duża cebula – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * maka pszenna – 2 łyżki * bułka tarta – do panierowania * olej do smażenia * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobię oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora(...)startą marchew – przesmażamy. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy jajko , mąkę, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy – masa powinna być wystudzona. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodko