bułki - 33426 przepisów (strona:868/2229)

Schab z fenkułem 165

powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa. Składniki: schab 4 plastry pieczarki 2 szt 4 plastry sera fenkuł ( natka z 2 fenkułów) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie:   Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam  ,położyłam(...)plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron, a następnie w bułce tartej .Smażyłam na oleju z obu stron, aż się mocno przyrumieniły ( pod pokrywką). Wyszły pyszne i czuć natkę jakby anyż . Coś innego i smacznego

Różowa kuchnia
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 202

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania. Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania

Kuchcik gotuje
Nuggetsy z piekarnika 386

tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już od 1 roku życia. Nuggetsy możemy przygotować na obiad, kolację lub przekąskę. Podwójna pierś z kurczaka Ok. 75 g płatków kukurydzianych bułka tarta jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do miski. Dodajemy taką samą ilość bułki tartej i mieszamy

Dieta bez mleka
PASZTET Z CIECIERZYCY I PIECZAREK 146

cieciorki: SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy z puszki 10 średnich pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 jajka 3/4 szklanki otrębów 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry, tymianek  odrobina masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy(...)oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy (lub miksujemy) ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, pieczarki, cebulę, czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, otręby, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz. w temp

wege i kropka
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 147

SKŁADNIKI - GOŁĄBKI: główka kapusty włoskiej 2 torebeczki kaszy gryczanej około 15 średnich pieczarek 1 cebula świeżo mielony pieprz, sól papryka czerwona garść natki pietruszki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem(...)osobnej misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty włoskiej łatwo odrywają się od główki - można wrzucać je osobno do garnka z gotującą się wodą a następnie sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić

wege i kropka
KOTLETY Z BURAKÓW 239

równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus(...)cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki.  Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi

wege i kropka
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANĄ 166

szklanki mąki ziemniaczanej ·        ok. 400 g truskawek ·        śmietana i cukier do podania, lub bułka tarta z roztopionym masłem DODATKOWO: ok. 100 g truskawek śmietana 18 % lub jogurt naturalny masło cukier puder/drobny lub miód PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze przecedzić i ostudzić (można dzień wcześniej(...)Wrzucać na wrzątek i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle z truskawkami podawać z roztopionym masłem, cukrem i śmietaną. Może być też samo roztopione masło z przyrumienioną bułką tartą. Ja lubię podawać je z musem truskawkowym. Należy truskawki oczyścić i zmiksować na mus, dodając do niego cukier puder, lub miód według upodobań. Smacznego! SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS

Calzonella.com
KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ 118

podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz  Wykonanie(...)Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z kurczaka 336

Składniki: filet z kurczaka kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski) 1 łyżka masła bazylia zioła prowansalskie czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone) 1 jajko sól pieprz bułka tarta Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek(...)serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną. Artykuł Roladki z kurczaka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pulpety duszone w młodej kapuście 170

pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki sól,pieprz 1 łyżka bułki tartej 150 g parzonego wędzonego boczku bez skóry 1 cebula Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić(...)patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać

Monia miesza i gotuje
Krokiety z pieczarkami 185

sól, pieprz Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jaja 2 łyżki oleju sól Panierka: 2 jaja około 1 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli(...)olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Domowy pasztet. 154

mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku  CYKORIA 5 jajek 1/2 szklanki bułki tartej   duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas(...)wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie. Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Dużą blaszkę wykładamy papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Kieszonki z młodą kapustą 670

zimno. 4 plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka: 1 jajko bułka tarta Plastry schabu  rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję(...)aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami, obtaczam w rozmąconym jajku, i bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu ,aż schab będzie miękki. Podaję z surówką z kapusty młodej

wesoła kuchnia
Niby gołąbki + film 132

wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)kostkę a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty

Smakowite Dania
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1711

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować(...)ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl