Składniki: brokuł 500 g, kasza jaglana pół szklanki, woda 1,5 szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna 1,5 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy(...)miękkości. Następnie brokuła odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy ugotowaną kaszę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
kulinarne odsłony patiprzygotowane trochę wcześniej można odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta olej sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić na pojedyncze piersi a potem jeszcze raz przekroić w poprzek ale nie do końca. Lekko rozbić w woreczku foliowym(...)każdej piersi wkładać do środka po plasterku sera i szynki. Jajka roztrzepać, dodać pieprz i sól. Maczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb https://www.facebook.com/Cukiernia-Pychotki-1699839443633423/
Cukiernia Pychotkikasza jaglana – 1 szkl * duża marchew – 1 szt * duża cebula – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * maka pszenna – 2 łyżki * bułka tarta – do panierowania * olej do smażenia * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobię oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora(...)startą marchew – przesmażamy. Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy jajko , mąkę, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy – masa powinna być wystudzona. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez(...)ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie
VioletoweKucharzeniejako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dwie cebulę kroimy w kostkę(...)wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem. Na plastrach rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Artykuł Cebulowe roladki schabowe pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnetych kotletów bardzo lubię surówkę z dodatkiem żurawiny i obowiązkowo opiekane ziemniaki. Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia Konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Każdy kawałek schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Bajeczna Kuchniapewno w każdym domu, zostaje stare pieczywo, a my kupujemy nowe, Fajnie jak ma się komu dać i zjedzą to np zwierzaki, albo przerobi na bułkę tartą. Jest jednak dużo prostszy sposób, wykorzystania podstarzałego pieczywa, pieczywa i nie tylko jego, ale także jakiś mięsnych resztek. 2 kajzerki 0,5 młodej cukinii kawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła(...)innej zupy lub jakieś pieczone, które zalega w lodówce. Cukinię kroimy w cienkie plasterki Kawałki mięsa podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię, posypujemy przyprawami. Wszystko razem chwilę dusimy. Bułki przekrawamy na pół i nożem wycinamy małe dziurki. Chodzi o to aby nadzienie głębiej przeniknęło. Na jedną połówkę nakładamy gorący farsz, przykrywamy drugą i zostawiamy na chwilę, aby się zaparowało
Dieta moja pasjaJABŁKA: 5 jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej BUDYŃ: 2 budynie waniliowe z cukrem 3 szklanki mleka(...)PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze. Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń
Kulinarne Fantazje MarioliKoperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią. składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego jajko czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna 2 szkl bulionu Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką(...)bułką tartą oraz przyprawami. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące. Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje
6niebomięsa mielonego wieprzowego np z łopatki 2 marchewki 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej mały pęczek natki pietruszki sól,pieprz słodka mielona papryka 1 sucha bułka mąka do obtoczenia sos: 1,5 szkl bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela ang pół szklanki śmietany 3 łyżki mąki sól,pieprz 6 gałązek natki pietruszki Wykonanie: Do mielonego mięsa(...)dodajemy odciśniętą, namoczoną wcześniej bułkę. Dodajemy też marchewkę i papryki które wcześniej tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Siekamy drobno cebulkę, dodajemy również do mięsa. Tak samo drobno siekamy natke pietruszki, którą też dajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Masę mięsną dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mącę. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy
Z Majeczką w kuchniMiękkie i puszyste bułki z dodatkiem mąki razowej długo zachowują świeżość. Otręby owsiane są nie tylko na wierzchu bułek, ale również wewnątrz. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarneświeżość. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 25 dag margaryny - 6 łyżek mleka - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2,5 szklanki mąki Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Margarynę, mleko i cukier podgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Studzę. Do ostudzonej masy dodaję żółtka i mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia. Miksuję. Pod koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam gęsto rabarbar. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać marchewkę z groszkiem, bułkę tartą
Monia miesza i gotujeIdealny dodatek do obiadu, który może zastąpić nam tradycyjne ziemniaki gotowane. Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy. Składniki 6 średnich ziemniaków 4 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach C około 25 minut. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut. Posypka powinna być rumiana. ziemniaki hasselback
O kuchni z uczuciem