bułki - 33926 przepisów (strona:885/2262)

Babka herbaciano-cytrynowa 179

żółtka - 1 szklanka mocnego zimnego naparu herbacianego - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny - 80 g rodzynek - margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy lukier - 120 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę(...)sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy utartym lukrem

Zainspirowana w kuchni
Rolada serowa 306

uwielbiam takie smaki. 6 jajek 300 g sera gouda, startego na tarce 6 łyżek majonezu kieleckiego ok. 600 g mięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Jajka ubijamy. Dodajemy starty ser żółty oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze(...)stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak

Smaki Na Talerzu
Jajka zapiekane w cieście francuskim 229

zimno podobnie jak jajka po szkocku . Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski . składniki: 6 jajek ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 łyżka bułki tartej sól czubryca czerwona 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) siemię lniane złote Kresto do posypania jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa(...)mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku solą i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego ułożyć spłaszczoną kulkę z mięsa mielonego. Na każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało

Monia miesza i gotuje
Babka Wielkanocna 211

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka 20 dag masła 1 cytryna 1/2 szklanki śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka polewa 100 ml słodkiej kremowej śmietanki 30% 10 dag masła 7 dag brązowego cukru 5 dag krówek (plus kilka krówek do dekoracji) Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy. Żółtka zachowujemy. Mąkę mieszamy(...)masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek

Pobite gary Barbary
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 397

komu bułki ze sklepu, w dodatku na drożdżach, sztuczne i wypychające, na drugi dzień twarde jak kamień, kiedy są te domowe, zdrowe, sprężyste, wilgotne, mega łatwe i szybkie w przygotowaniu, no i tanie? Wystarczy zawsze mieć w domu mąkę, jogurt, sodę i kilka innych składników ( które zawsze każdy ma), 5-10 minut pracy + czas pieczenia i gotowe! Posypać je możesz(...)swoich upodobań. Ja użyłam sezamu czarnego oraz czarnuszki. No są po prostu boskie. Upiecze je nawet dziecko. Nie trzeba się denerwować, że ciasto nie urośnie, bo to nie są bułki robione na drożdżach J A najlepsze jest, że jak je już zrobisz, to ciężko będzie uwierzyć, że nie ma tam ani grama drożdży J SKŁADNIKI: ( 6 niewielkich bułeczek

Calzonella.com
Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 291

Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzch ła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny

Grahamka, weka i kajzerka
Babka jogurtowo-cytrynowa 240

skórka z cytryny, - szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Jaja miksujemy z cukrem. 2. Do masy jajecznej dodajemy jogurt, sok i skórkę z cytryny, i dalej miksujemy (na wolnych obrotach). 3. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, proszek(...)pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 4. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 5. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-35 min. 6. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pulpety w sosie grzybowym. 228

Polecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów,  2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, coś zielonego. Z mięsa, jajek, soli, pieprzu, bułki i szczypiorku wyrabiamy masę na pulpety. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły. Włoszczyznę gotujemy 5min.  z kostką rosołową w 2-3 litrach wody

chleba naszego
Jajka po szkocku 209

dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie! 6 ugotowanych jajek 0,5 kg. łopatki lub szynki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 surowe jajko sól pieprz czosnek granulowany oregano bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa.  Wbić jajko, dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wyrobić jak na kotlety mielone(...)Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej. Gotową masę mięsną podzielić na tyle części, ile mamy jajek. Z każdej części mięsa uformować kulę, rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Klops mięsny z pieczarkami 228

niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy do wyboru w sklepach. Ten przepis na klops też jest łatwy. Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 jajka bułka kajzerka 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 5 dużych pieczarek tłuszcz do smażenia kilka plastrów surowego, wędzonego boczku Przygotowanie : Do mielonego mięsa dodać jajka, namoczoną wcześniej w wodzie twardą(...)suchą bułkę ( oczywiście odciśniętą przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu do odparowania soku, dołożyć również przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny

Proste Potrawy
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Z CHORIZO 172

Sól do smaku 20 ml oleju Skladniki 15 dag chorizo 1 cebula 5 plastrów sera żółtego 2 papryczki czerwone Natka pietruszki ok 3 gałązek Koncentrat pomidorowy Masło do smarowania Bułka tarta do posypania PRZYGOTOWANIE:  Składniki ciasta łącze ze sobą. Następnie dokładnie wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia ok 2 godzin. Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem(...)siekam cebulę, natkę. Ser żółty dzielę na mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypuję rukolą. Smacznego

Gotowanie Patki
CIASTA OD DAN CAKE- OFERTA ŚWIĄTECZNA- RECENZJA 193

się w polską tradycję, firma dobrze odnajduje się na polskim rynku i zna potrzeby polskich konsumentów.  Producent stale poszerza swoją ofertę. Obecnie na rynku dostępne są chleby tostowe, bułki do podpiekania, bułki mleczne, babki, rolady, spody tortowe, muffiny, tartaletki, tortille, bezy i wiele innych. Do testowania otrzymałam nowość: baranek wielkanocny idealny do koszyczka ze święconką, a także babkę marmurkową

Zrób to smacznie
Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne 231

gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu. 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Świeża natka pietruszki do dekoracji Czerwony pieprz(...)odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron

VioletoweKucharzenie
Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami 220

sól i pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana 200 ml, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ser żółty 200 g, olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy

kulinarne odsłony pati
Babka kokosowa z olejem rzepakowym 283

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana sok z cytryny olej i bułka do posmarowania i wysypania formy polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier. Wiórki koksowe zmielić w młynku(...)żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować. Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania