bułki - 33426 przepisów (strona:894/2229)

Krokiety w grahamkowych naleśnikach 153

łyżeczki cukru 1 kg kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka(...)następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem

Gotowanie jest łatwe
Karp smażony w dzwonka 185

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest. Składniki: karp 2 kg mąka pszenna 1 szklanka bułka tarta pół szklanki jajko 1 szt przyprawa do ryb sól pieprz mielony  olej do smażenia Wykonanie: Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki(...)rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca

Różowa kuchnia
Filet z kurczaka faszerowany camembertem i borówką 119

borówkę to idealny przepis dla Was. Połączenie tych składników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa(...)solą i pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy na kotlecie razem z łyżeczką borówek. Składamy. Uformowanego kotleta obtaczamy dokładnie w mące w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Barszcz z krokietami 136

oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz   Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki 150 ml mleka 100 ml wody gazowanej Dodatkowo: mąka 2 jajka bułka tarta szczypta soli olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną(...)smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem), po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką 142

jest z borówkami. Polecam Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Dodatkowo: masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta(...)utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach około 32 x 20 cm. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo

Bullio
Karp cytrynowo-ziołowy 133

aromatyczny. Z przepisu mojego taty Taki karp smakuje mi najbardziej. 1 kg filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać(...)cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 100

miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie(...)delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut. Podpieczony spód wyjąć

Bullio
Ciabatta 142

domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Brokuły z jajkiem 135

przede wszystkim smaczny dodatek do drugiego dania , ale także świetnie smakuje bez dodatków mięsa itp, konicznie spróbujcie w swojej kuchni. Składniki  1 brokuł 2 jajk 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sol do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia  Wykonanie  Do garnka z wodą osoloną wkładam naszego brokuła i gotujemy do miękkości, następnie odlewam(...)wody i do tego samego garnka  dodaję oliwę i rozbelcone jajko z bułką tartą i mieszam wszystko razem aż jajko zetnie się, następnie doprawiem do smaku i gotowe do podania.                                     Smacznego

Mój Smak
Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym 130

passaty pomidorowej ulubione zioła pieprz, sól do smaku Przygotowanie : Czerstwą kajzerka namaczamy. Cebulę obieramy siekamy wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej. Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki z ryżu basmati 166

Składniki: 125 gram  ryżu basmati  100 gram sera żółtego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gorący ryż łączymy z serem żółtym pokrojonym w kostkę i studzimy. Dodajemy jajka, tartą bułkę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta porzeczkowa 167

piekarnika. Składniki na słodkie nadzienie: czerwona porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram,  ale ilość również zależy od waszych upodobań 80 g cukru Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze

Życie zaczyna się w kuchni
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 132

szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)ogórkami pokrój na plasterki. Do miski wbij jajko. Wsyp do nich większą szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość dokładnie wymieszaj widelcem. Kapelusze pieczarek panieruj w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim grzyby. Gdy ładnie się zrumienią z obu stron przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. W większej misce

blog.moje-pasje.info
Moja wersja pasztetu 159

pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, ewentualnie5-6 łyżek masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania formy. Mięso umyj pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niego ścięgna i pozostałości krwi. Przełóż je do garnka, zalej wodą(...)łupinek i posiekaj. Jajka sparz. Wystudzone mięso, warzywa i wątrobę pokrój na mniejsze i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Masę dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania