lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie(...)rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja gęstej papki (nie można dać za dużo żeby ryba była delikatna, a nie ścisła i twarda). Następnie bierzemy kawałek folii układamy na stole, obrywamy następny takiej samej długości kawałek i układamy
Państwo Wojtczuk gotująszklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko lekko ubite, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu(...)sól i pieprz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików: W tym samym czasie w dużej misce delikatnie wymieszaj mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajko, czosnek, sól i pieprz. Z masy uformuj około 18 okrągłych klopsików, biorąc 2 łyżki mięsa na jeden klopsik. Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki
Państwo Wojtczuk gotująZupa cebulowa z grzankami z serem Składniki : 4 duże cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu drobiowo warzywnego lub warzywnego 1 łyżka masła sól, pieprz tymianek grzanki : bułki grahamki masło żółty ser np mazdamer Przygotowanie : Cebule i czosnek obieramy cebulę kroimy w cieniutkie talarki, czosnek drobno siekamy W szerokim rondlu bądź garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i podduszamy(...)mieszając by nie przywarła, dodajemy czosnek - podduszamy. Zalewamy gorącym bulionem o gotujemy do miękkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisurówką może stanowić świetny pomysł na obiad. składniki na 5 porcji 40-50 dag żółtego sera 10 plastrów wędzonego boczku 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka bułki tartej olej do smażenia przepis Ser kroimy w dość grube około 1/2 centymetrowe plastry a następnie każdy kawałek sera owijamy dwoma plastrami boczku. Tak przygotowany ser z boczkiem obtaczamy kolejno(...)mące, w rozmąconych jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Plastry sera smażymy na patelni z rozgrzanym olejem po kilka minut z każdej strony aż ser delikatnie się roztopi ale nie wyleje na zewnątrz, a z wierzchu utworzy się apetyczna rumiana skórka. Gotowy ser zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł
Smakowite Daniaskładniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz majeranek gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać(...)oraz przyprawy do smaku. Masę trzeba dobrze doprawić, soli nie trzeba dodawać za dużo jeśli boczek jest słonawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Zrobiłam duże kotlety i wyszło mi 9 sztuk. Następnie kotlety usmażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sos pieczarkowo-śmietankowy
Monia miesza i gotujeZawitał pomysł na domowy obiad... takie są najlepsze! Smaczne i szybkie - takie pomysły też czasami są potrzebne! Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego pół czerstwej bułki grahamki 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula(...)pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpety obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka
Radość kipiąca uśmiechem.włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por -duża cebula -6 pomidorów -2 łyżki tartego sera -3 łyki masła lub oleju -2 łyżki tartej bułki -sól, pieprz Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać(...)koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku. Przygotowane filety ułożyć na żaroodpornym półmisku wyłożonym folią aluminiową lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze 5 minut
Kulinarne przemysleniacukier waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna (250g) 2 łyżki kakao cukier puder do posypania babki bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy(...)pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy. Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką. Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę). Piekę w 175 stopniach przez 45 minut
MojaQchnia.plłyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule dymki ze szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję(...)talerzu, dodaję do masy rybnej, mieszam z ryżem, wbijam jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wyrabiam dokładnie masę. W rękach formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej, smażę z każdej strony na złocisto. Podaję z ziemniakami oraz surówką. Smacznego
Wanilia i KardamonPyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka tarta Składniki na bigos: 250 g pieczarek 4 średnie cebule 4-5 kawałków papryki konserwowej 4-5 ogórków konserwowych pół szklanki ketchupu pół szklanki wody zioła prowansalskie, oregano, bazylia sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór(...)mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, podsmażamy. Papryki konserwową odsączamy i kroimy
e-PrzepisyKulinarneSmażyć aż por zmięknie. Zdjąć patelnię z ognia i dodać potarty ser. Nadzienie rozłożyć na płaty mięsa i zawinąć. W jednej misce lekko rozbić jajko, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Roladki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażenie – smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pod koniec wrzucić pokrojone w grube kawałki pieczarki. Doprawić grzyby solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńpomarańczy 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, jajko 1 szt, budyń: mleko 1 l. budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g, dodatkowo: gruszki konferencyjne 7 szt, bułka tarta 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: M ą k ę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a następnie(...)dodajemy mleko wymieszane z proszkiem i cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na ma ł ej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony sp ó d ciasta posypujemy bułką tart ą , następnie układamy gruszki i wylewamy budyń. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany
kulinarne odsłony patimnie idealne połączenie. Dlatego dziś szybki obiad z tych trzech głównych składników. Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 150 g żółtego sera ( u mnie była gouda) - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - czosnek granulowany - majeranek - słodka papryka - olej Przygotowanie: Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do odparowania wody. Piersi z kurczaka rozcinamy(...)wzdłuż na pół. Rozbijamy lekko tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem
Kulinarne życieWystudzić. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć. Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewysame bez dodatków. Serdecznie polecam. Porcja: około 12 małych kotlecików Składniki: * szklanka ugotowanej kaszy gryczanej * 3 łyżki odchudzonego twarogu * 2 jajka * 4 łyżki mąki gryczanej * łyżka bułki tartej * pół łyżeczki suszonej pietruszki * łyżeczka wegety i pieprzu *olej do smażenia Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szklankę ugotowanej kaszy przesypujemy do dużej miski. Dodajemy po kolei twaróg oraz bułkę tartą
Klasyka Gotowania