Wystarczy, że przeczytacie i zastosujecie się do poniższego przepisu. Składniki na kotleciki: mięso mielone wieprzowe (300g) mięso mielone wołowe (300g) cebula 2 ząbki czosnku jajko 100ml zimnej wody 80g bułki tartej łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz łyżka oleju Składniki na sos: 2 cebule 100ml wina czerwonego 50g masła łyżka maki kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia(...)Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około 5 minut. Uformuj kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym po czym wstaw do piekarnika
wysmienitytygodniu i przekonać się, że warzywa nie gryzą oraz że wegańskie posiłki mogą być bardzo smaczne!!!! Składniki na 4 porcje: 800g marchewki 3 czubate łyżki masła orzechowego 4 łyżki bułki tartej łyżka papryki chilli łyżka mielonej kolendry 800g ziemniaków łyżka musztardy sarepskiej łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 małe cebule majeranek sól, grubo mielony pieprz Sposób przygotowania: Wegańskie kiełbaski(...)głębokim garnku podsmaż tartą na grubych oczkach marchewkę. Jeżeli zacznie się przypalać podlej ją trochę wodą. Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem orzechowym, bułką tartą, papryką chilli, kolendrą, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ręcznie uformuj kiełbaski i odłóż na około godzinę do lodówki. Następnie usmaż na patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na patelni po smażeniu kiełbasek
wysmienityjabłek, np. szara reneta lub antonówka; 2-3 łyżeczki cynamonu; cukier do smaku (zależy od tego, czy jabłka są słodkie), u mnie 4 łyżki; 1 cukier waniliowy; bułka tarta do podsypania; Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier kryształ, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać (soku nie odsączać). Schłodzony spód ciasta(...)podpiec przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (1/3). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem
In my kitchenłyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną(...)Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor ( nie mogą być zbyt ciemne, ponieważ mogą nabrać goryczy ). Przełożyć do dużego gara. Bulion wymieszać z przecierem
Kuchnia PaulettesNikt nie lubi gdy bułka następnego dnia jest gumowata. Te są dodatkiem mąki pełnoziarnistej ... można by rzec, że grahamki. Syte i chrupiące, idealne na śniadanie. Składniki (9-10 sztuk): 400 g maki pszennej 100 g pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 60 ml kefiru 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego(...)godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki każda ok 70-80 g, aby ciasto nie kleiło się zbyt do rąk warto je natłuszczać podczas formowania bułek. Odkładamy na papier do pieczenia i posypujemy mąką. Ostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 190 C na 20 minut. Bułeczki lekko się zrumienią
Delicious Titbitssałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty
Walijskie Pichceniejest w stanie ja przygotować. Dlatego postanowiłam dodać przepis na swoim blogu. Składniki 8 - 10 średniej wielkości marchewek puszka (150g) zielonego groszku 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marchew obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu odcedzany z wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy marchewkę w kostkę i wrzucamy(...)garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy margarynę. Gotujemy przez 5 minut, dodajemy groszek, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy bułkę tarta i gotujemy przez 15 minut
Delusional TrineMasala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki do podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach(...)zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę. Piecz do zezłocenia się kotletów. Wykładaj na talerze w towarzystwie buraczków. Posyp bazylia jeśli lubisz! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru DO POSMAROWANIA BUŁEK : 1 jajko 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Na początku robimy zaczyn - ZACZYN Zaczyn i resztę składników umieszczamy w robocie kuchennym i nastawiamy na wyrabianie na ok. 3-4 min ( można też(...)smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mlek , można dodatkowo posypać ziarnami :D Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C , pieczemy ok. 30 min (najlepiej tryb góra -dół ) . Upieczone bułki studzimy na kratce . SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaNiby nic nadzwyczajnego, a smak tak wspaniały, że chętnie robię go w domu. Składniki: gruby plaster sera edamskiego (lub innego – możecie użyć taki jaki macie) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Ja taki ser podaję z sałatą, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze. Sałata: mix sałat kilka pomidorków koktajlowych Sos winegret (vinaigrette): 1 łyżka octu winnego(...)łyżki oleju sól, pieprz szczypta suszonej pietruszki Ser moczymy w jajku i bułce. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Do sałaty dodajemy pokrojone pomidorki, zalewamy sosem winegret, powstałym z wymieszanych składników). To jest takie pyszne… i tak proste. Mniam. Artykuł Wyprażany syr pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpół na pół ziemniaczana z pszenną) Farsz: 2 łyżki startego Parmezanu 2 ugotowane na twardo jajka 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku 250 dkg mięsa mielonego Panierka: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1 łyżka masła 20 dkg pieczarek 100 ml śmietany (najlepiej użyć tej do zup) 200 ml wody 1 łyżka koperku 1 łyżeczka mąki pieprz(...)Kładziemy je na dłoni, spłaszczamy. Na spłaszczony kawałek ciasta wykładamy około łyżki farszu. Zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Całość moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na średim ogniu na złoty kolor. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego drobno krojone pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy na małym ogniu przez
mecookswarto było kombinować, bo ten krem (niczym dżem) wyszedł pyszny i cała porcja poszła jednego dnia! Połowa na śniadanie, druga na kolację ;) część zjedliśmy z naleśnikami, resztę z bułką. Jest bardzo uniwersalny i to, do czego go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszego pomysłu i wyobraźni. Lubisz bataty ? Jeśli tak, to polecam Ci ten krem! Ja lubię bardzo! :) Najbardziej kremowe zupy(...)żarty na bok :) a krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb, wcale nie trzeba stać i smażyć do niego naleśników czy innych placuszków. Składniki: 1 batat 1/2 słoika dżemu z rokitnika Łowicz 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia
Kolorowy Przepisownikktóry czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 15 plastrów boczku wędzonego 1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso Wykonanie(...)minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy
Z Majeczką w kuchnizbytnio rumienić się, powinny wyjść dość blade. Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk w zależności od wielkości patelni. dodatki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka olej do smażenia bułka tarta 2 jajka sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 sałata lodowa 3-4 pomidory dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy(...)papryką. Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy. Mięso wyjąc z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego kurczaka
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Camembert (najlepiej ziołowy, lub chilli ale zwykły też pyszny) mąka jajko bułka tarta Camembert kroimy na kawałki jakie nam odpowiadają u mnie pokrojony na 4 części. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju! Krótko bo szybko się rumieni :) Podajemy z sałatką lub pomidorkami. Smacznego
Moje-pitraszenie