bułki - 33926 przepisów (strona:889/2262)

PULPETY W ZALEWIE OCTOWEJ, POMIDOROWO - PAPRYKOWEJ 346

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego  1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól

Kulinarne Fantazje Marioli
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 231

sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera kawałek pora 2 kości żeberkowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki(...)dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście

Smakołyki Asi
Kotlety „ruskie” 231

kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku(...)bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki: 250 gr pieczarek mała cebulka ząbek czosnku świeża lub suszona zielona pietruszka sól, pieprz, maggi 150 gr śmietany 18% do zup mały serek trójkąt topiony smietankowy odrobina parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: 1.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki

Mama z miasta
Wrap a’la krokiet 252

gorgonzola picante (opcjonalnie – ja dałam) 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: 1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy(...)Podgrzewamy wrap-a na patelni grillowej, układamy na 1/3 szerokości placka szpinak, na to mięso i na to oliwki. Zawijamy wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym

Mama z miasta
Pulpeciki z tajemniczą wkładką 320

pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie(...)łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać

Mama z miasta
Bułeczki gryczane 234

mnie są dużo smaczniejsze od kukurydzianych. A co można z takich bułeczek zrobić? Burgera! Co będzie potrzebne? - musztarda - keczup - majonez - sałata - mięcho - pomidor - ogórek konserwowy jeśli mamy Najpierw przekrajamy bułkę i jedną połówkę smarujemy musztardą, a drugą keczupem. Na każdą połówkę kładziemy sałatę. Na jednej połówce kładziemy nasze mięsko (u mnie kotlecik z indyka) i smarujemy majonezem. Na majonezie układamy(...)plaster pomidora i ogórki. Zamykamy bułkę i jemy

Mama z Motylem
Uszka z grzybami 130

uszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli. Wyrabiać stopniowo dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Grzyby gotować(...)minut w 500/600 ml wody. Cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić i połączyć z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia

Karola gotuje
Pierogi z karpiem 231

karpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny  2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich  pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić(...)malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu.  Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej ryby. Bułkę namoczyć w mleku, po czym odcisnąć i dodać do zmielonej ryby. Żurawinę zalać zimną wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby. Do farszu dodać

kolorowotorcikowo
makowiec z kajmakowym marmurkiem 204

pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.  *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku 4 jajka 100 g cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1/2 szklanki kokosu łyżeczka masła 4 łyżki kajmaku 50 g czekolady gorzkiej łyżeczka sody(...)przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tofu po grecku 216

łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz  olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej 10-11 łyżek wody 6 łyżeczek suchych płatków nori  (przed dodaniem do panierki namaczamy) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut, aż się zeszkli.  Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy(...)wodą, solą oraz pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki.  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 242

stronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe.   Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy i mocno solimy. Ścieramy na drobnej tarce gałkę(...)masa jest już dobrze doprawiona dodajemy do niej żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą mięsną. Przekładamy masę do wysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też

Karo in the Kitchen
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 165

przygotuj, w ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. )  Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.  6. Wystudzony(...)ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy,  lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  3. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni.  Pieczemy około 30 min, do suchego patyczka, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach

Mój pomysł na
Krokiety z grzybami i kapustą 208

pieczarek  40 dkg kapusty kiszonej  50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać  w zimnej(...)odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w  rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć na oleju z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 702

mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy(...)naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto. źródło: przepis własny Ilość porcji: 24 krokiety Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 282

tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami

Karola gotuje