bułki - 33426 przepisów (strona:895/2229)

Placuszki z cukinii 122

tarce – do placuszków potrzeba mniej więcej 4 łyżek startego żółtego sera. Jajka sparz. Odciśniętą cukinię przełóż do miski. Połącz ją z jajkami, cebulą, ziołami i żółty serem oraz bułką tartą. Całość dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę więcej bułki tartej. Z gotowej masy dłońmi uformuj niewielkie placuszki. Ewentualnie porcje masy możesz

blog.moje-pasje.info
Pieczeń z mięsa mielonego z nadzieniem grzybowym 192

nadzieniem grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, patelnię, folię aluminiową, patelni, keksówkę. Przygotuj składniki: 1 kg mielonego mięsa, ½ kg pieczarek, 2 średnie cebule, 2-3 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, lubczyk, koperek, olej. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebule obierz z łupinek i dość drobno posiekaj. Jajka sparz i wybij do miski. Na patelni rozgrzej odrobinę(...)chwilę, mieszając od czasu do czasu. Grzyby dopraw lekko solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.Do większej miski przełóż mięso mielone. Dodaj do niego pozostałą cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dość duży kawałek (trochę dłuższy od keksówki) foli aluminiowej posmaruj olejem. Rozłóż na nim dość cienką warstwą mięso mielona

blog.moje-pasje.info
PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM 162

tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką), bułka tarta do panierowania. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy naleśnik posypuję(...)odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam do smaku. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki wykładam na talerz

JejKuchnia
ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 98

papryki,  pół łyżeczki słodkiej papryki,  łyżeczka majeranku,  2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżeczki posiekanej bazylii,  2 łyżeczki posiekanego koperku,  jajko,  łyżka bułki tartej,  mała cebula,  ząbek czosnku;  2 łyżki masła,  łyżeczka mąki,  pół kostki rosołowej,  pęczek koperku (do sosu),  5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę(...)siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.  Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem.  Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.  Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek

JejKuchnia
PASZTET JAJECZNO-POROWY 166

PORCJI: 8 Składniki: 12 jajek, duży por, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka soli, łyżka masła, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka pietruszki, łyżka śmiet any. Przygotowanie: 10 jajek gotuję na twardo.  Pora kroję cieniutko, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.  Jajka miksuję wraz z musztardą, pietruszką(...)śmietaną. Dodaję przyprawy, bułkę tartą, pora i 2 surowe jajka, a następnie dokładnie mieszam.  Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam masę i piekę około 40 minut w 180 stop niach

JejKuchnia
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 113

laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka(...)zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 182

farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki(...)następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju

JejKuchnia
KOTLETY SIEKANE Z MARCHEWKĄ I SZCZYPIORKIEM 149

Składniki: ok oło 1,2 kg piersi z kurczaka, 5 średnich marchewek, duży pęczek szczypiorku, 3 jajka, około 8-9 łyżek mąki, sól, pieprz cayenne, curry, tymianek, bułka tarta. Przygotowanie: Piersi kurczaka i szczypi orek bardzo drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko przekładam do miski. Mięso doprawiam, następnie dodaję mąkę i jajka, mieszam do momentu dokładnego(...)połączenia się ze sobą wszystkich składników. Z masy formuję kotleciki, każdy obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę małym ogniu (niezbyt długo, aby mięso było soczyste i żeby się nie spaliły), Osączam na ręcznik u papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
KULECZKI ZIEMNIACZANE 160

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 5 większych ugotowanych ziemniaków, po 1/2 pęczku koperku i pietruszki, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, świeżo mielony piep rz. Przygotowanie: Koperek i pietruszkę drobno siekam. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę(...)ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę. Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej. Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 145

mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną(...)bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową. Całość posypuję płatkami czekoladowymi

JejKuchnia
ciasto z orzechową wkładką 167

biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier

Domowy Smak Jedzenia
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 240

filety z dorsza 2 szt.  suszona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprz cytrynowy 1 łyżeczka sól 3/4 łyżeczki czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej 3-4 łyżki masło 1 łyżeczka bułka tarta do opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek  jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie  olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA(...)kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze. Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy

Kuchnia Paulettes
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 185

średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki 200 g passaty pomidorowej 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka śmietany(...)zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się

Bullio
Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem 138

szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka masła 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego sera żółtego 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki zielonego (koperek, natka) bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem masła. Jajka obieramy i ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy jajka na twardo, kaszę(...)sól, pieprz, ser żółty, koperek/natkę i surowe jajko. Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kotlety-jaglane-z-jajkiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 175

porcje: podwójna pierś z kurczaka (ok. 450-500 g) przyprawa do kurczaka 1 duża kulka sera mozzarella ok. 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju panierka: 1 jajko + bułka tarta   Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała(...)mniejsze kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik. Na końcu można spiąć wykałaczką. Roladki dokładnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym na patelni tłuszczu, ale na niedużym ogniu, aby wszystkie warstwy się usmażyły a wierzch nie spalił. Podawać na ciepło z ziemniakami/ ryżem

Simply Food

Proponowane wyszukiwania