bułki - 33426 przepisów (strona:899/2229)

Ciasto cukiniowo-czekoladowe 154

szklanki mąki 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili olej i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię(...)chili, wymieszać. Formę z kominem (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana z ryżem 169

cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, pokroić w drobną kostkę. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni(...)dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor. Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać. Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny w temp. 180stC. Babkę następnego dnia można odgrzać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry. Smacznego

Obiad gotowy
Smażony karp z karmelizowaną cebulą 183

karmelizowaną w miodzie cebulką. Pysznie smakuje! A Wy lubicie karpia? Składniki: 1 kg płatów karpia 2 duże cebule sól pieprz cytrynowy domowa vegeta 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej sok z cytryny 2 łyżeczki miodu olej do smażenia Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać domową vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć(...)misce warstwami na przemian z cebulą. Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na patelni skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się

Obiad gotowy
Panierowane pieczarki 249

pieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, m ą k ą  pszenn(...)bełtamy widelcem, aby nie było grudek z m ą ki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na z ł oty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Bardzo leniwe leniwe i "Wyśnione szczęście" 201

serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach nie ma grudek sera. Można je podać klasycznie z bułką na maśle. Ja jednak podałam zimową surówkę z selera korzeniowego. Składniki (na 3 porcje): 300 g serka naturalnego homogenizowanego 1 jajko ok. 200 g mąki pszennej sól Nastawić wodę(...)kopytka). Kluski leniwe wrzucić na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyławiać szumówką na durszlak. Polać zimną wodą i podawać np. bułką smażoną na maśle, ze śmietaną lub jogurtem albo z surówką z selera i żurawin . Jeśli kluski zostaną, następnego dnia można je odsmażyć na maśle. Bardzo zimowa okładka "Wyśnionego szczęścia" Kristin Hannah

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajeczna zapiekanka 241

się to jakoś zagospodarować. Zdecydowanie takie dania nam leżą, niż te z książek.  Składniki 200 g filetu z kurczaka 1 plaster sera 4 szparagi ze słoika mąka  bułka tarta 4 jajka 50 ml mleka 5-6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń(...)przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Po 5 min z każdej strony. Następnie kroimy na 1 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka mieszamy z mlekiem i mąką (1 łyżka), doprawiamy

R'n'G Kitchen
Klopsy z piekarnika 163

wołowiny gulaszowej -20 dag zmielonego karczku -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -3 ząbki czosnku -1 łyżka majeranku -sól, pieprz do smaku -4 łyżki wody mineralnej lub zimnego wywaru rosołowego Bułkę moczymy w zimnej wodzie do całkowitego napęcznienia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wyrabiamy mięso ręką. Dodajemy w trakcie wyrabiania stopniowo wodę lub rosołowy

Kulinarne przemyslenia
Kolorowe ciasto z galaretką 135

Ciasto: 130 g szklanki mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 80 ml śmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy(...)jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta  i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym

Qchnia po prostu
Wielkanocna pieczeń z jajkami 130

Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka oleju Sos chrzanowy Sposób przygotowania: Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić

Menu Zdrowia
Przekąski karnawałowe na bazie z upieczonego boczku 165

boczek upieczony Hańderek oliwki ser pleśniowy papryka daktyle ser długo dojrzewający sezam czarny i biały do panierowania jajko tarta bułka tłuszcz do smażenia Boczek kroimy na cienkie i grube plastry , w cienkie owijamy daktyle i spinamy wykałaczką. Panierujemy w jajku i tartej bułce a potem szybko smażymy na złoty kolor obracając. Sery i boczek kroimy w kostki lub wycinamy foremkami

Gotowanie jest łatwe
Roladki z czerwoną cebulą 211

sytym mięskiem na obiad. Czerwona cebula zaostrza ich smak. 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 100 g żółtego sera 1 czerwona cebula Słodka czerwona papryka 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy z każdej ze stron solą i pieprzem. Żółty ser kroimy na cienkie plastry(...)bardzo drobno siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy ser oraz czerwoną cebulę. Zwijamy ciasno w rulon. Każdą roladkę oprószamy czerwoną słodką papryką. Panierujemy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni

VioletoweKucharzenie
Zupa porowa z klopsikami 177

koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory(...)wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Łosoś pod pistacjową kołderką 98

wyglądem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 – 400 g łososia świeżego sok z cytryny 8 łyżek obranych pistacji 3 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki masła 3 łyżki startego sera 1 łyżkę oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Łososia skropić cytryną, doprawić szczyptą soli i pieprzu, odstawić. Następne pokroić na 2-4 kawałki(...)zależności od wielkości). W niewielkim garnku roztopić masło. Dodać do niego posiekane pistacje, bułkę tartą i 3 łyżki startego sera i wszytko wymieszać. Łososia przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, masę pistacjową ułożyć na łososiu i piec przez 15 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Posiekać pistacje

KuchniaWeDwoje.pl
Muffinki serowe (na słono) 140

wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 sztuk Składniki: 150 g makaronu (typu kokardka mała) 2 łyżki mąki 225 ml mleka 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 1 ½ łyżki bułki tartej pieprz i sól Przygotowanie: Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente). Przygotować sos; w  garnku roztopić masło, dodać

KuchniaWeDwoje.pl