bułki - 33926 przepisów (strona:908/2262)

Sernik z kokosem i mango 178

łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy(...)umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa.  Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni

kulinarne odsłony pati
Wegański pasztet z fasoli Mung 168

cząber  1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz do smaku, sol do smaku, olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki, bułka  tarta 2 łyżki, Sposób  przygotowania: Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglan(...)fasolki z kasz ą . Następnie  dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę . Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotow ą  masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się

kulinarne odsłony pati
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 197

ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Kasze jaglan ą  płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie(...)rumiana to wyciągamy z niej zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keks ó wk ę  smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotow ą  masę do keks ó wki. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce

kulinarne odsłony pati
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami 295

praskę)     mąka     1 jajko     0,5 kg pieczarek     2 cebule     pieprz, sól     bułka tarta Przygotowanie:    Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż do miękkości pieczarek. Posolić i popieprzyć(...)część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Pieczarki portobello nadziewane 433

proszą się aby je nadziać.          Dla 2 osób   4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki 1 serek mozarella 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, oliwa   Przygotowanie: Grzyby umyj, ale tylko z zewnątrz, blaszek nie myjemy. Odetnij nóżki(...)naczynia żaroodpornego blaszkami do góry.   Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem.    Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut

Jadło i czytadło
Sylwestrowa przekąska- nuggetsy z kurczaka 275

SKŁADNIKI: - 250 g fileta z kurczaka - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, lub jeden ząbek świeżego - 2 kromki białego chleba, bez skórki - 70 g serka kremowego - 1/3 szklanki mleka - 1 jajko - bułka tartej - olej do smażenia - 1/2 łyżeczki soli NUGGETSY Z KURCZAKA- PRZYGOTOWANIE: 1. Chleb namoczyć w wodzie lub mleku. 2. Kurczaka zmielić w maszynce na małych oczkach, dodać sól i czosnek(...)mlekiem, wymieszać. 4. Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać każdą kulkę od góry aby uformować nuggetsy. 5. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi

Aromatyczne Podróże
Burgery z marynowanej marchewki 175

szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy  1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki  2 cebule  1/2 szkl. bułki tartej  2 łyżki mąki  sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.  Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty(...)marchewkę np. przez sitko lub gazę.  Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj.  Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia.  Smacznego

wegujemy
Karp smażony 172

blogu muszą być trudne. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę takie posty mogą być przydatne. Składniki na karpia smażonego:  karp płat ze skórą około 500 g bułka tarta jajko mąka sól Karpia umyć i osuszyć, ściągnąć ze skóry nadmiar śluzu i usunąć ewentualne łuski. Podzielić na mniejsze kawałki. Powinno wyjść około czterech. Posolić panierować kolejno w mące(...)jajku i bułce tartej

Karola gotuje
Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes 398

koreczków) Składniki: 45 sztuk kokardek Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu oliwa z oliwek lub olej roślinny 450 g mięsa mielonego 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej 1/2 szklanki bułki tartej 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę 1 jajko sól i pieprz 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego(...)makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu

karmelowy
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 632

majeranek 1 jajko 3-4  czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę(...)robimy z całym ciastem.  Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej.  Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 174

słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję ok 20 min a następnie płukam zimną(...)dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy.   Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Orzechowiec z krakersami 396

tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka kakao szczypta soli Masa orzechowa: 1 1/2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła 120 g cappuccino orzechowego, proszku 1-2 opakowania krakersów Do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy bułkę tartą oraz zmielone orzechy i wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy

Smaki Na Talerzu
Murzynek z kokosem 146

cukru 3 jajka 5 łyżek wody 200 mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do wysmarowania formy masło lub margaryna bułka tarta do posypania wiórki kokosowe Przygotowanie: Formę na keks smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Masło przekładamy do garnuszka razem z kakao, cukrem i wodą. Całość podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się. Odlewamy

Moja smaczna kuchnia
Keks 151

łyżeczki proszku do pieczenia 500 g bakalii, wymieszanych z mąką pszenną lukier królewski 1 białko 150 g cukru pudru do posypania płatki migdałów dodatkowo margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy(...)Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami. Delikatnie i starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 st. C przez 45-55 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odkładamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy lukier. Białko ubijamy z cukrem pudrem

Moja smaczna kuchnia
Makowiec 360

cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka 15 dag masła Masa makowa: 40 dag maku 1 szklanka cukru 8 dag masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić(...)mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć

Bullio