Składniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones(...)Gotować aż warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć w mące
Cook&Lovekawałkach w sosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka tarta - olej do smażenia 1. Cebulę drobno siekam, szklę na oleju. 2. Dodaję odsączonego z wody tuńczyka, solę, dodaję część curry, dokładnie mieszam i smażę wszystko razem(...)dosalam na tym etapie, kotlety pochłaniają sporo soli) 4. Gotową masę studzimy, następnie formujemy małe kuleczki. 5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. 6. Kotleciki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pyyyszne
Cook&Lovezagniatając na gładkie ciasto. 4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości 1 cm. Od razu wycinamy ostrą foremką bułeczki. Przygotowane bułki od razu wykładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 st C na 13-15 minut większe bułki a mniejsze na 8-10 minut. 5. Studzimy 15 minut na kratce posypujemy cukrem pudrem
vaniliowoczekoladowagorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml Moje uwagi : Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy
Proste Potrawyobiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * por – 1 szt * pieczarki – 5 szt * śmietana kremówka – 200 ml * parmezan(...)smaku * mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę
Ostra na Słodkoużyłam z czarnym pieprzem i serem 10 dag sera żółtego w plastrach koncentrat pomidorowy 2 szalotki Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe Bazylia, pieprz i sól do smaku Bułka tarta do podsypania Olej do polania blachy PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam ciepłą wodę oraz mleko dodaję suche drożdże i szczypte cukru. Mieszam. Dodaję mąkę i odstawiam aż powstaną bąbelki. Międzyczasie(...)obieram szalotkę kroję bardzo drobno. Do ciasta dostosuję mąkę i wyrabiam ciasto. Ciasto dzie na 3 czesci. Pierwszą część rozwałkowuję. Na blachę posypana bułka tartą daję ciasto. Następnie ciasto smaruję koncentratem pomidlrowym. Posypuję suszoną bazylią oraz pieprzem. Nastepnie posypuję szalotkę. Ukladam plastry jalapeno i sera żółtego. Nastepnie ukladam salami. Całość piekę w piekarniku w 180 stopniach 25min. Smacznego
Gotowanie Patkibardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Broukła dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie(...)przekładamy brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniatakiego mięsa i podawała nam do obiadu. Bardzo mi to smakowało, polecam, może ktoś się skusi. Składniki: grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej (lub takiej KLIK ) jajko mąka bułka tarta olej Sposób przygotowania: 1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. 2. Smażymy
Kuchnia domowa Anichwilę a później pozostaje tylko czekanie aż się upieką. Serowo-pietruszkowe są naprawdę smaczne:). 2 filety z kurczaka 100g sera cheddar 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 100g bułki tartej Marynata: 200ml jogurtu 1 jajko L 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1. Filety kroimy na nieduże kawałki. Jogurt mieszamy z jajkiem, sosem sojowym(...)przyprawami. Filety zanurzamy w marynacie, odkładamy na minimum 30 minut. 2. Ser cheddar ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z posiekaną pietruszką i bułką tartą. Nuggetsy obtaczamy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnidodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy co powoduje ,że się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. 2/3 szkl.kaszy gryczanej prażonej 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oleju 500g.mięsa wieprzowego lub wołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy(...)gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki filet z dorsza, 1kg bułka tarta, 1 szkl przyprawa do ryb, 1/2 opak ziemniaki, 1kg tymianek, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminek mielony, 1 łyżeczka cząber, 1 łyżeczka słodka papryka, 1/2 łyżeczki olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy paprykę, tymianek(...)oleju. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie ładnie
Gotowanie moimi oczamioregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem(...)każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola
VioletoweKucharzeniefetą filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet(...)oprawiamy, nakrawamy zgodnie z instrukcją w poście. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia i na wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę
Mieszam w Garnkumasła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne(...)składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone
Niezły Młynek