dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 6 łyżeczek bułki tartej Wykonanie: • Pieczarki umyć, odciąć trzonki i posiekać je drobno. • Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle(...)lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez
To co kochamBardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane. Oczywiście jeśli możecie wszystko jeść, to można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym
To co kochamfasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe • 1 szklanka fasoli Jaś • 250 g cukru pudru • 8 jajek • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka mąki pszennej • 70 g orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa • 3 szklanki śmietanki 36% • 3 gorzkie czekolady • płatki migdałowe(...)ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową. • Masę podzielić na 2 części
To co kochamjako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje
To co kochampieczenia użyłam form od firmy PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , ½ łyżeczki majeranku, 1 łyżka majonezu, 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka sól, pieprz WYKONANIE Kurczaka tniemy na mniejsze paski, marynujemy(...)majonezie i przyprawie do kurczaka. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę, bułką tartą i jajkami, wyrabiamy dokładnie masę. Przekładamy na dno formy do 2 foremek (lekko wysmarowanych olejem) po połowie masy z mięsa mielonego, układamy kawałki kurczaka, przykrywamy resztą mięsa mielonego, posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 min w 180 stopniach
słodki bratekkasza jaglana 1 torebka duży pęczek natki pietruszki jajka 2 szt. przyprawa do gyrosa papryka słodka sól i pieprz mąka kukurydziana ok 1 szklanki sucha bułka Cukinię kroję w plastry, przyprawiam solą i obficie przyprawą do gyrosa a następnie smażę ją chwilkę, żeby woda troszkę odparowała. Usmażoną cukinię mielę przy użyciu maszynki do mięsa. Suchą bułkę także przepuszczam przez
Kuchnia Vikiwydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut. Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki(...)cukru słodka i ostra papryka mielona Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, dokładnie wyrobić i uformować w nieduże pulpety. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat
Simply Foodłyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto(...)dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek. Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna
Ala piecze i gotujecienkich parówek 1 średnia cebula 8 ziaren pieprzy czarnego Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki Sól, pieprz mielony czarny do smaku Majeranek 1 jajko Bułka tarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte
W garach u Gosimnie przystawka PETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane w koszulce Sposób: Małże otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso(...)osuszamy, (część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki oprószamy solą i pieprzem panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko w koszulce , następnie staramy się je rozdzielić od biała już po ugotowaniu .( patrz zdjęcie) Rozgrzewamy patelnię dodając masło i oliwę
Viola cooks with passionprzepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wlać wino(...)wymieszać z przecierem i bułką tartą. Połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniaudziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę... ... i powyciągać wszystkie wyczuwalne(...)przyprawić tymiankiem Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka... Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki, ponieważ był na tak duży, że nie zmieściłby mi się na patelnię :) ... potem jajko... ... i bułka tarta Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność można powtórzyć ale z pominięciem mąki. Panierka będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim
Szczęśliwa kuchniajaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni(...)smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik
Szczęśliwa kuchniaposzłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem(...)mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 300 gramów mąki pszennej 20 gramów masła 1 łyżeczka soli 1 jajko lub trochę mleka do posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy
Szczęśliwa kuchniapogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii(...)koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się podczas
Szczęśliwa kuchnia