mnie są dużo smaczniejsze od kukurydzianych. A co można z takich bułeczek zrobić? Burgera! Co będzie potrzebne? - musztarda - keczup - majonez - sałata - mięcho - pomidor - ogórek konserwowy jeśli mamy Najpierw przekrajamy bułkę i jedną połówkę smarujemy musztardą, a drugą keczupem. Na każdą połówkę kładziemy sałatę. Na jednej połówce kładziemy nasze mięsko (u mnie kotlecik z indyka) i smarujemy majonezem. Na majonezie układamy(...)plaster pomidora i ogórki. Zamykamy bułkę i jemy
Mama z Motylemuszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli. Wyrabiać stopniowo dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Grzyby gotować(...)minut w 500/600 ml wody. Cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić i połączyć z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia
Karola gotujekarpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości. Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić(...)malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu. Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej ryby. Bułkę namoczyć w mleku, po czym odcisnąć i dodać do zmielonej ryby. Żurawinę zalać zimną wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby. Do farszu dodać
kolorowotorcikowopudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku 4 jajka 100 g cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1/2 szklanki kokosu łyżeczka masła 4 łyżki kajmaku 50 g czekolady gorzkiej łyżeczka sody(...)przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej 10-11 łyżek wody 6 łyżeczek suchych płatków nori (przed dodaniem do panierki namaczamy) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut, aż się zeszkli. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy(...)wodą, solą oraz pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polestronę, nie więcej. Powinna zostać w środku mocno krwista . Na drobnym sitku mielimy ugotowane mięso z zawartością garnka (galaretką), połowę ugotowanych warzyw, podsmażoną wątróbkę i odciśnięte z mleka bułki. Na sicie o średnich oczkach robimy to dwukrotnie, a trzeci raz przepuszczamy masę przez sito najdrobniejsze – tzw. pasztetowe. Masę doprawiamy. Mocno pieprzymy i mocno solimy. Ścieramy na drobnej tarce gałkę(...)masa jest już dobrze doprawiona dodajemy do niej żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą mięsną. Przekładamy masę do wysmarowanych smalcem i wysypanych tartą bułką form keksówek, których dno wykładamy cieniutkimi paskami wędzonej słoniny. Masę dociskamy i wyrównujemy dłonią tak, żeby pozbyć się z niej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też
Karo in the Kitchenprzygotuj, w ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. ) Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika. 6. Wystudzony(...)ytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 3. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, do suchego patyczka, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach
Mój pomysł napieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać w zimnej(...)odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć na oleju z każdej strony
Moje domowe kucharzeniemleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy(...)naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto. źródło: przepis własny Ilość porcji: 24 krokiety Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarytradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami
Karola gotujeszczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując(...)najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów posiekać, część zostawić w całości
Smakołyki Asistole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku ro ztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód, dobrze mieszamy. Rybę zanurzamy(...)przygotowanej marynacie na min pół godziny. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z bułką tartą. W takiej panierce obtaczamy kawałki ryby, układamy na blasze, pieczemy ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnisłodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron(...)Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem. 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia
Szefowa kuchnikapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Groch namoczyć na noc, następnie zmienić(...)półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Małą okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie
To co kochamprzepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki) łyżeczka vegety, najlepiej domowej szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis(...)wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki
Kuchnia Bazylii