bułki - 33426 przepisów (strona:909/2229)

Pierogi z mięsem 217

jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko(...)uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia dodaję jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody

Ania i Marcin gotują
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 138

małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej do smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy(...)olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Devolay (pieczarki i cebulka) 126

wybrałam Devolaya z pieczarkami, cebulą i masłem. Składniki na Devolay (pieczarki i cebulka; 2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka pieczarki około 300 g duża cebula masło mąka bułka tarta jajko Pierś z kurczaka umyć i podzielić na kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem i posolić. Oczyścić pieczarki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Wrzucić pieczarki(...)Lekko przestudzony farsz nakładać na przygotowane wcześniej filety. Zawijać mięso tak, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Można wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowane Devolaye obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni. Kiedy już widać, że mięso się zarumienia można delikatnie wyciągnąć wszystkie wykałaczki. Nadmiar pieczarek można wykorzystać do posypania ziemniaków lub jeśli ktoś woli mięsa

Karola gotuje
Klopsy w sosie pieczarkowym 135

klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w paski i podsmażyć na maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą(...)pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zagotować

Karola gotuje
Schabowe po gruzińsku 187

współpracy w zawodzie (nawet jeśli będę się musiała nauczyć organizacji czasu na bardzo wysokim poziomie trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około(...)minut w rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie 126

nowe rzeczy. Składniki na spaghetti z cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana 30% 250 ml 3 łyżki zielonego pesto (ja użyłam Sottile Gusto(...)sera Grana Padano Galbani (2 do sosu, 4 do posypania każdej porcji na koniec) pomidorki koktajlowe (ilość wedle uznania, ja dodałam pół opakowania) świeża bazylia Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą, natką, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać i formować z tak przygotowanej masy małe kulki. Podsmażyć na patelni kilka minut do zarumienienia (najlepiej

Karola gotuje
Nadziewane schabowe (chrupkie!) 122

duży progres :) Wyszło tak jak miało wyjść! Pysznie! Składniki na nadziewane schabowe (2 porcje): 2 grubsze kotlety schabowe 4 plastry sera żółtego np. Gouda 2 łyżki nasion słonecznika jajko bułka tarta sól pieprz Kotlety ubić, obficie posypać solą i pieprzem. Na każdym z kotletów ułóż po 2 plastry sera tak, aby brzegi pozostały wolne. Połowę posyp ziarnami słonecznika, podczas(...)drugą zakryjesz całość. Zbij brzegi złożonych kotletów (podobny mechanizm jak przy lepieniu pierogów). Panieruj w jajku i bułce, smaż na rumiano. Jeszcze na patelni... Chrupiące, rozpływające się w ustach nadzienie

Karola gotuje
Kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną 110

mojej ogólnej niechęci łączenia potraw mięsnych z wszelką słodyczą. Przepis na kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną (4 porcje): 4 kotlety schabowe (około 500 - 600 g) jajko mąka bułka tarta sól 4 plastry ananasa 4 plastry sera Gouda kilkanaście owoców żurawiny (dałam około 12) Mięso umyć, rozbić i osolić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kiedy

Karola gotuje
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2513

kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko(...)DODATKOWO: * dżem z aronii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BLATY MAKOWE: Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie

Ostra na Słodko
RYBA NA OSTRO 138

kolację.Chrupiąca panierka ,lekko zaostrza smak ryby.Naprawdę super danie.Ryba w środku soczysta ,rozpływająca się w ustach.   4 filety z ryby (u mnie z karpia) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy(...)bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytrynę i pomidory kroimy w plasterki.Rybę podajemy  polane sosem z plasterkami cytryny i pomidora.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa meksykańska z klopsikami 114

dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 20 dkg mięsa od szynki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1  jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli(...)żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule  i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone

wesoła kuchnia
Sowa z farszem z dyni 81

kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Kaszę zalewam wrzącą wodą o,5 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam

wesoła kuchnia
Pierniko babka pod gwiazdami 101

mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku(...)sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut

wesoła kuchnia
Dorsz w cieście z porem 275

łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do posmarowania 1 jajko 1 ziele angielskie Zaczyn: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam(...)samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części.  Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem

wesoła kuchnia
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 173

drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty(...)smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było

karmelowy