klasy jest bardzo wyraźny. Więc w myśl zasady "chleba i igrzysk" oraz "podaruj sobie odrobinę luksusu" robotnicy też dostali coś swojskiego do jedzenia :) Składniki: - ziemniaki - natka pietruszki - ostra musztarda - bułki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki. Z wody i mąki(...)robimy lejące się ciasto, w którym moczymy nasze kotlety, a następnie smażymy na głębokim oleju. Bułkę przekrawamy i ładujemy kotlet do środka. Podobno najlepiej smakuje z ostrym chutney-em, ale ewentualnie może być ketchup
Kryzysowa Książka Kucharskawzględu na pewne podobieństwo :) Wiem, że dzieciaki są mniej naiwne od chodzących na wybory dorosłych, ale można spróbować podłączyć to pod jakiegoś Spinaraka lub Ariadosa :) Składniki: - jakieś parówki - bułki Wykonanie: Parówki nacinamy z dwóch stron na krzyż. Tak jakbyśmy chcieli zrobić z nich coś na kształt domowej roboty pocisków dum-dum. Nacinamy tak prawie do połowy zostawiając(...)przygotować nad ogniskiem jeśli nie mamy grilla w pobliżu. Pod wpływem ciepła nacięte końcówki się rozkładają i parówka zaczyna wyglądać jak pająk. Nawet ilość nóg się zgadza. Wkładamy w bułkę, najlepiej okrągłą i podajemy z ulubionymi dodatkami
Kryzysowa Książka Kucharskagdzie chłopak to many , a dziewczyna szmula , mieszkańcy mają też specyficzne gusta kulinarne. To chyba jedyne miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym
Kryzysowa Książka Kucharskałyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy(...)umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni
kulinarne odsłony paticząber 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz do smaku, sol do smaku, olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglan(...)fasolki z kasz ą . Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę . Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotow ą masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się
kulinarne odsłony patiziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Kasze jaglan ą płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie(...)rumiana to wyciągamy z niej zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keks ó wk ę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotow ą masę do keks ó wki. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce
kulinarne odsłony patipraskę) mąka 1 jajko 0,5 kg pieczarek 2 cebule pieprz, sól bułka tarta Przygotowanie: Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż do miękkości pieczarek. Posolić i popieprzyć(...)część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Amatorka kuchennaproszą się aby je nadziać. Dla 2 osób 4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki 1 serek mozarella 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Grzyby umyj, ale tylko z zewnątrz, blaszek nie myjemy. Odetnij nóżki(...)naczynia żaroodpornego blaszkami do góry. Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut
Jadło i czytadłoSKŁADNIKI: - 250 g fileta z kurczaka - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, lub jeden ząbek świeżego - 2 kromki białego chleba, bez skórki - 70 g serka kremowego - 1/3 szklanki mleka - 1 jajko - bułka tartej - olej do smażenia - 1/2 łyżeczki soli NUGGETSY Z KURCZAKA- PRZYGOTOWANIE: 1. Chleb namoczyć w wodzie lub mleku. 2. Kurczaka zmielić w maszynce na małych oczkach, dodać sól i czosnek(...)mlekiem, wymieszać. 4. Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać każdą kulkę od góry aby uformować nuggetsy. 5. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi
Aromatyczne Podróżejakie to pyszne :) Sylwestrowa petarda! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 opakowanie sera koziego gałązka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suchego 2 główki sałaty rzymskiej 2 duże gruszki Conference 2 bułki np. ze słonecznikiem garnisz: 2 owoce marakui ok. 10-12 owoców lychee 4 łyżki ziarenek owocu granatu garstka orzechów włoskich 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana) Wykonanie(...)pół i odkroić z nich gruby plaster (jeden plaster na porcję) Sałatę rzymską przekroić na pół nie odcinając głąba. On będzie trzymał sałatę w całości ( jedna połówka na porcję) Bułki przekroić na pół a najlepiej na 3 plastry i podpiec je w tosterze. Ja zawsze rezerwuję sobie te kawałki ze spodem w słoneczniku. Nagrzać piekarnik do 200*C i wstawić
Sztuka gotowania w/g Samiryszkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy 1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki 2 cebule 1/2 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw. Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty(...)marchewkę np. przez sitko lub gazę. Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia. Smacznego
wegujemyblogu muszą być trudne. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę takie posty mogą być przydatne. Składniki na karpia smażonego: karp płat ze skórą około 500 g bułka tarta jajko mąka sól Karpia umyć i osuszyć, ściągnąć ze skóry nadmiar śluzu i usunąć ewentualne łuski. Podzielić na mniejsze kawałki. Powinno wyjść około czterech. Posolić panierować kolejno w mące(...)jajku i bułce tartej
Karola gotujeinnego cytrusa jaki macie w domu). Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 - 3 łyżki soku z grejpfruta 2 jajka roztrzepane i lekko posolone i popieprzone bułka tarta "na oko" przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo(...)osobno, włóż np. do siatki "zrywki" i lekko tłucz na większy kotlet; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego
Zasmakuj Kuchnikoreczków) Składniki: 45 sztuk kokardek Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu oliwa z oliwek lub olej roślinny 450 g mięsa mielonego 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej 1/2 szklanki bułki tartej 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę 1 jajko sól i pieprz 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego(...)makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
karmelowymajeranek 1 jajko 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę(...)robimy z całym ciastem. Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku