mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne purée(...)talerzu możesz umieścić też kilka kropli octu balsamicznego. *Panko to rodzaj japońskiej panierki. Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli jej nie dostaniesz, wykorzystaj tradycyjną tartą bułkę
Food Squareszklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka ugotowane na twardo Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pasztet mielimy na drobnym sitku, jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem(...)oraz olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniacebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryka czerwona 1 łyżeczka warzywka 10 pieczarek 15 dag sera żółtego twardego olej do smażenia bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka ( do panierowania ) Wykonanie Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą aby nie porozrywać mięsa(...)naszego mięsa , jak mamy mięso przygotowane , możemy odstawić na kilka godzin do lodówki , bądź na noc . Jak nasze mięso dobrze się zamarynuje , wykładamy mięso i zaczynamy panierować w bułce i jaku , smażymy na złoty kolor po obu stronach . Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam
Mój Smakminut (z czego ok. 25 minut to pieczenie) koszt to ok. 3 zł 70 gr Składniki: seler 165g oliwa do pieczenia sól i pieprz do smaku bułka tarta 20g tymianek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek ciecierzyca z puszki 100g sok z 1/4 cytryny oliwa 1 łyżeczka kromka chleba żytniego jogurt naturalny ok. 85g Wykonanie: Seler kroimy na kawałki o grubości(...)grillu, ale również w wysokiej temperaturze). W tym czasie blendujemy ciecierzycę z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Seler podajemy na pure z ciecierzycy. Całość posypujemy bułką tartą zmieszaną z tymiankiem. Podajemy z kromką chleba żytniego. Zapisz
rabarbarowowielbicieli sera, gruba serowa panierka ..i schab. Składniki: 8-10 plastrów schabu 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 10 dag sera mozzarella w kawałku sól,pieprz bułka tarta ok. 3/4 szklanki Wykonanie: Każdy kotlet rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Sery ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z bułką tartą. Kotlety po kolei maczamy w rozkłóconym jajku, serach
Z Majeczką w kuchnikotleciki drobiowe i zmykam do obowiązków:) Składniki: 400g filetu z kurczaka 100g żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 szalotka sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę posiekać drobno. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić do smaku. Z masy formować(...)kotlety, obtaczając w bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron, przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Smacznego
Obiad gotowyszklanki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 120g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% cukier brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać(...)puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar, zostawiając ok 4cm brzegi. Nadzienie wyrównać, a brzegi zawinąć na nadzienie. Ciasto na brzegach posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę. Świetnie
Obiad gotowyszklanki mąki 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili olej i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię(...)chili, wymieszać. Formę z kominem (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania. Smacznego
Obiad gotowycebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, pokroić w drobną kostkę. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni(...)dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor. Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać. Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny w temp. 180stC. Babkę następnego dnia można odgrzać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry. Smacznego
Obiad gotowykarmelizowaną w miodzie cebulką. Pysznie smakuje! A Wy lubicie karpia? Składniki: 1 kg płatów karpia 2 duże cebule sól pieprz cytrynowy domowa vegeta 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej sok z cytryny 2 łyżeczki miodu olej do smażenia Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać domową vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć(...)misce warstwami na przemian z cebulą. Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na patelni skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się
Obiad gotowypieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, m ą k ą pszenn(...)bełtamy widelcem, aby nie było grudek z m ą ki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na z ł oty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy. Smacznego
kulinarne odsłony patiserek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach nie ma grudek sera. Można je podać klasycznie z bułką na maśle. Ja jednak podałam zimową surówkę z selera korzeniowego. Składniki (na 3 porcje): 300 g serka naturalnego homogenizowanego 1 jajko ok. 200 g mąki pszennej sól Nastawić wodę(...)kopytka). Kluski leniwe wrzucić na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyławiać szumówką na durszlak. Polać zimną wodą i podawać np. bułką smażoną na maśle, ze śmietaną lub jogurtem albo z surówką z selera i żurawin . Jeśli kluski zostaną, następnego dnia można je odsmażyć na maśle. Bardzo zimowa okładka "Wyśnionego szczęścia" Kristin Hannah
Weekendy w domu i ogrodziesię to jakoś zagospodarować. Zdecydowanie takie dania nam leżą, niż te z książek. Składniki 200 g filetu z kurczaka 1 plaster sera 4 szparagi ze słoika mąka bułka tarta 4 jajka 50 ml mleka 5-6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń(...)przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Po 5 min z każdej strony. Następnie kroimy na 1 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka mieszamy z mlekiem i mąką (1 łyżka), doprawiamy
R'n'G Kitchenwołowiny gulaszowej -20 dag zmielonego karczku -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -3 ząbki czosnku -1 łyżka majeranku -sól, pieprz do smaku -4 łyżki wody mineralnej lub zimnego wywaru rosołowego Bułkę moczymy w zimnej wodzie do całkowitego napęcznienia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wyrabiamy mięso ręką. Dodajemy w trakcie wyrabiania stopniowo wodę lub rosołowy
Kulinarne przemysleniaCiasto: 130 g szklanki mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 80 ml śmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy(...)jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym
Qchnia po prostu