bułki - 33926 przepisów (strona:890/2262)

Kotlety z kaszy gryczanej 158

jego obniżanie stężenia. Więcej o kaszy pisaliśmy już przy przepisie: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/06/kasza-gryczana-z-pieczarkami.html Składniki: 200 g kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki mąki 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, lepiej delikatnie rozgotować niż ma być twarda. Cebulkę podsmażamy w niewielkiej ilości oliwy na patelni i dodajemy do kaszy(...)jednolitą masę (jeśli jest zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki). Zostawiamy na jakieś 20 minut aby masa stężała (najlepiej w lodówce), a następnie kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety z dyni i kaszy gryczanej 282

Składniki : 0,7 kg dyni już obranej 2 woreczki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki szczypiorku  3 łyżki mąki żytniej (może być orkiszowa, gryczana itp.) sól pieprz  bułka tarta  tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy sok z dyni(...)masa jest zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki, dlatego warto jest aby dynię dobrze wycisnąć zanim dodamy do kaszy). Z tak przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety z kaszy jaglanej i dyni 174

dyni (już obranej) 60 dkg kaszy jaglanej ugotowanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki żytniej lub innej 1 łyżka natki pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min. aby puściła sok. Następnie dobrze wyciskamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Cebulę kroimy(...)dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy  1 lub 2 łyżki mąki. Z przygotowanej masy kształtujemy  kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Kotleciki z kaszy jęczmiennej 212

odciśnięciu) 1 łyżka majeranku 1 cebula duża 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej (może być inna) tłuszcz do smażenia sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 minut aby puściła sok, a później ją dobrze odciskamy. Cebulę(...)patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ugotowaną kaszę, odciśniętą dynię, podsmażoną cebulę + płatki owsiane, mąkę i przyprawy wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, na rumiany kolor z dwóch stron. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fish cake- angielskie kotleciki rybne 197

formuje kotleciki i na drugi dzień je smażę) . Schłodzone kotlety będą bardziej zwarte. Przygotować sobie troszkę mąki , roztrzepane jajko, i bułkę tartą. Fish cake najpierw delikatnie obtaczamy w mące następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Można schłodzić przed smażeniem.  Smażyć na złot

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Scottish Morning Rolls 197

bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste.  Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie. Przepis na 9 bułek. 450 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży instant 150 ml ciepłego (nie gorącego mleka) 150 ml ciepłej (nie gorącej wody) 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek Wymieszać drożdże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
BURGER Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 193

dziś chcę Was zaprosić do wypróbowania przepisu na Burgery z mięsem z indyka i duszonymi pieczarkami.  SKŁADNIKI: 6 kotletów do burgerów PRZEPIS  6 plastrów ser żółtego 6 bułek np. Kajzerek 12 plastrów ogórków konserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek 1 natka pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka papryki czerwonej sól(...)PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. W garnku na rozgrzanym maśle smażę na rumiano pieczarki, dodaję sól i pieprz oraz paprykę słodką oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Bułki rozkrajam na pół. Następnie kładę plaster sera. Wkladam do piekarnika na 10 min w 180 stopniach by ser się rozstopil. Następnie polewam sosem, kładę plastry ogórka, ciepłe mięso i ciepłe

Gotowanie Patki
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 189

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki(...)Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W innej misce dokładnie mieszamy: mąkę, budynie, proszek

Smak mojego domu
Kotleciki kapuściane dla dzieci 191

białej kapusty 30 dag jabłek 10 dag masła 20 dag kaszy manny 1 jajko 300 ml mleka odrobina soli i pieprzu ziołowego do smaku masło do smażenia (najlepiej klarowane) bułka tarta do panierki Wykonanie: Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać masło i starte jabłka. Dusić powoli na małym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie(...)stale mieszając i gotować jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać rozbełtane jajko, starannie wymieszać, po czym ostudzić. Z przygotowanej masy formować na dłoni małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
kotlety gryczane 227

wersję wytrawną - kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym. składniki: 100 g suchej kaszy gryczanej 1 mała cebula pęczek szczypiorku 2 jajka sól, pieprz około 5 łyżek tartej bułki wykonanie: Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cebulkę drobno posiekałam i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do zimnej kaszy. Dołożyłam jajka, posiekany szczypiorek oraz, stopniowo(...)tartą bułkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Rozgrzałam patelnię do pankejków, nakładałam ciasto łyżką i na wolnym ogniu smażyłam kotleciki. Gotowe podałam z sosem pieczarkowym

babka w formie
Pierogi smażone w waflu ze szpinakiem 178

kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Smażymy(...)szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle ze szpinakiem smakują również dobrze na zimno bez panierowania. Smacznego

Z notatnika
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 147

Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie:   boczek + cebula lub masło i bułka tarta  Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym(...)wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu). Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, ewentualnie z bułką tartą zarumienioną na maśle. (Pierogi dodatkowo podsmażyłam na patelni

Di gotuje
Drożdżówki z owocami na kremówce 164

kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a  że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki nie popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z białym serem 159

słodkim, waniliowym białym serem i niczym ponadto :) Wyjątkowo żadnej kruszonki, lukru czy innych, zbędnych w tym wypadku dodatków. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;)) Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 50 g cukru

Słodkie inspiracje
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 413

wiele tłuszczu. Trzeba zamknąć w nim wilgoć i tłuszcz, który przy smażeniu wytopi się z boczku i szynki parmeńskiej. Panierujemy kotlety w jajkach roztrzepanych z mlekiem i tartej bułce – dokładnie i z każdej strony, żeby jak najbardziej zamknąć nadzienie.   Na dużej patelni rozgrzewamy przynajmniej centymetrową warstwę oleju – po włożeniu na rozgrzany tłuszcz kotletów olej powinien sięgać prawie do połowy(...)zimno bekonu (40g) 50g tartej lub kostkowanej mozzarelli sól pieprz olej do smażenia SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA 5-6 łyżek mąki pszennej 2 jajka S lub M 3 łyżki mleka bułka tarta

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania