obiad to na talerzach nic nie zostaje-a mam w domu dwa niejadki-więc muszę kombinować-polecam dla spróbować jak jeszcze nie robiliście! Składniki: mortadela 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mortadelę kroimy w plastry(ok 1 cm) obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej,smażymy na oleju na złoty kolor
Swojskie jedzonkopróbować nowości, chętnie sięgają po naturalne i wartościowe produkty, nie lubią sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów, unikają pustych kalorii. AlePanierka to ciekawa i przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).” Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem(...)złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję
Słodkie okruszkibrązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Na spód ułożyć śliwki przekrojone na pół , przykryć paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 1 godz
Różne smaki w kuchniMogę z czystym sumieniem powiedzieć , że w wypieku zwykłych bułek doszłam już do wprawy :) Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko ! Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami ! SKŁADNIKI(...)układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika
Marcepanowa kuchniapotrawa, wyjątkowa w smaku, dzięki przyprawie do gyrosa. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pozdrawiam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 2 cebule, posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju 1 czerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki musztardy(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku suszonego Dodatkowo: kminek do posypania farszu mięsnego kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem). Krok 2. Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem
Moja Książka KucharskaSezon na jagody zakończony. Dla ich wielbicieli, jak i tych osób które przepadają za słodkimi potrawami proponuję Knedle z jagodami. Podawane z bułką tartą lub ze śmietaną smakują wyśmienicie. Składniki : 700g ziemniaków 1-2 szkl mąki pszennej 1 jajko sól jagody cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól(...)jagody, posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy. Na sam koniec formujemy w kształt kulki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Gorące knedle podajemy z wcześniej zrumienioną bułką tartą na maśle, posypane cukrem lub ze śmietaną
Garnkowe fanaberiepszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki: dwa woreczki ryżu 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki(...)wraz z bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już kurek. Całość gotujemy około
Gotowanie...to proste !każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki bułki tartej 0,4 szklanki parmezanu 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie: Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój(...)pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce zbełtaj jajka. Paski cukinii zamocz w jajku, następnie w mieszance suchej. Frytki wyłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz na złocisty kolor przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Smacznego
Niezły Młynekbędzie bardziej kruche ) szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 80 g cukru 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać jajko ( lub żółtko ), wanilię i pokrojone w kosteczkę(...)mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Na ciasto wysypać równomiernie tartą bułkę. Wyłożyć nadzienie wiśniowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu
Opowieści z piekarnikazastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić
Opowieści z piekarnikaaromatyczne dzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach z orientalną żywnością. W wersji z klopsikami do ich przygotowania nie użyłam bułki tartej tylko zmielonych nasion sezamu. Działają tak jak bułka a są o wiele zdrowsze. Do podania już gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie
Życie ze smakiemSkładniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej
Lena Gotujeszklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki mleka, 3 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu cytrynowego, 200 g mieszanki keksowej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko, jajka, aromat cytrynowy). Następnie stopniowo dodajemy do mokrych(...)składników suche -cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodajemy mieszankę keksową i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartej małej keksowej formy. Pieczemy ok 50 minut w temp. 170 stopni do tzw "suchego patyczka
Lena Gotujepieczeń z warzywami. Składniki: 800 g mięsa mielonego z szynki, 8 średniej wielkości pieczarek, pół dużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, lubczyk, jajko, bułkę tartą
Lena GotujeSkładniki: 2 bułki z dynią, 100 g piersi z kurczaka, 2 plasterki pomidora, 2 łyżeczki mieszanki przypraw do kurczaka (przepis TUTAJ ), 3 łyżki startego żółtego sera, szczypiorek - posiekany - około 2 łyżek, łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę. Smażymy na maśle wraz z przyprawą pod koniec Dodajemy ser i szczypiorek. Z bułki odkrawamy kawałek (około 1 cm na grubość
Lena Gotuje