porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg) 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka do obtoczenia Cebulę(...)dodać listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować
Ugotowaćmięsa mielonego (u mnie mieszane wołowo-wieprzowe) pół łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku 1 małe jajko sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula 2 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 6 łyżeczek musztardy chrzanowej 6 plasterków boczku wędzonego (ok. 100g) mąka pszenna do otoczenia zrazów olej rzepakowy(...)mięsa mielonego. Oszukane zrazy. – Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski; dodać pół łyżeczki czosnku, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę majeranku, 1 małe jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Podzielić na 6 części a z każdej uformować kulkę, którą następnie należy bardzo spłaszczyć (jak na płat zrazu
Kulinarne Przebojekiedy wypływa ser z środka. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z piersi kurczaka - 4 plastry żółtego sera - 4 plastry szynki - sól - pieprz - olej Panierka: - mąka - jajko - bułka tarta Dodatkowo: - wykałaczki 1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy kotlet nakrywamy folią do żywności i delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie poprzerywać włókien mięsa, kotlet powinien być duży i płaski(...)stron oprószamy go solą i pieprzem, nadziewamy szynką oraz serem i składamy mięso na połowę. Boki spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe kotlety kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, temperatura nie powinna być zbyt wysoka ok. 120-130 stopni, bo z każdej strony kotlet potrzebuje 5 minut obsmażania. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym i podajemy
Apetyczna babeczkaposyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni. Panierowana ryba 600 g białej ryby, u mnie płastuga 2 łyżki masła 1 jajko + 2 łyżki mleka 150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki sól i czarny pieprz do smaku plasterki cytryny do podania Osusz rybę papierowym ręcznikiem. Posól i oprósz pieprzem grubo mielonym. Rozgrzej masło na patelni. Rozmąć jajko w mleku. Zamocz rybę(...)jajku, następnie obtocz w migdałach lub w bułce i smaż na złoty kolor bo obu stronach. Płastuga jest cienka, więc wystarczy po minucie z każdej strony. Obiad na środę gotowy. Podaj rybę z gnocchi, z czarną kapustą i dodatkową surówką według uznania. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Obiad
codojedzeniaSkładniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą
W Mojej Kuchni Lubiępieprz, kmin rzymski mielony Białka z 2 jajek eko Ok. 2 łyżek startego sera (ja użyłam Grana Padano) Kilka listków mięty Kubeczek jogurtu greckiego Masło do posmarowania foremki Bezglutenowa bułka tarta Przygotowanie: Kukurydzę odsączyłam. Marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Cieciorkę wraz z warzywami zmiskowałam. Dodałam kolendrę, sezam i przyprawy i dokładnie wymieszałam. Poczekałam(...)masa wystygła i dodałam ubite na sztywno białka. Delikatnie ponownie wymieszałam. Piekłam w porcelanowej foremce wysmarowanej odrobiną masła i wysypaną bezglutenową bułką tartą, ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół, 200 stopni aż pasztecik się zarumienił. Posypałam startym serem i ponownie zapiekłam – grill, 170 stopni. Sos: miętę zmiksowałam wraz z jogurtem i szczyptą soli – nic więcej nie potrzeba
Kate's Kitchenpierś z kurczaka suszone pomidory w oleju 10 dag sera żółtego bazylia czosnek granulowany 0.6 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano sól pieprz bułka tarta, jajko do panierki 2 łyżki oleju awokado ziarna słoniecznika Przygotowanie: 1.Pierś kurczaka przyprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem 2. Nacinamy "kieszeń" i faszerujemy suszonymi pomidorami i serem(...)następnie przepuszczamy przez praskę. 4. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, oregano, sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy. 5. Formujemy małe kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej. 6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym, 7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. 8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika. Smacnego
FITBUuKchrupiącą, pikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można(...)naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh
Karo in the Kitchenłyżki śmietany Masa z jabłek: 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki? Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko(...)szarlotka jest z 2 kg jabłek (po obraniu został tylko kg), ale zdecydowanie można robić ją z 3 kg i jabłek nie będzie za dużo. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć pokrojone jabłka, następnie zetrzeć na nie na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C około 60 minut, jeśli
Kuchcik gotujepieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Sos 500 ml przecieru pomidorowego 250 ml pomidorów z puszki 4 garście szpinaku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka(...)garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak. Duszę
Gotowanie Patkismakują z kluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku FARSZ : 4 ogórki kiszone musztarda sarepska 2 kiełbasy(...)PRZYGOTOWANIE : Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej
Kulinarne Fantazje Mariolijajek u mnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo jaja zetrzyj na tarce na grubych oczkach posiekaj drobno cebulę(...)wymieszaj ją ze startymi jajami dodaj surowe jaja, sól, pieprz do smaku, posiekany szczypiorek do masy dodaj tyle bułki tartej/ babki jajowatej, żeby była ona zwarta formuj dłońmi kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu Kotlety fajnie smakują z sosem grzybowym i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeokoło 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz(...)ciastem (1/3 z całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy ( patrz FILM , ciasto można rozwałkować na pasek). 6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków. Wierzch: 7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się
Mała Cukierenkapodkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3-4 ziemniaki 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 100 g słoniny 2 cebule sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania 1 białko Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę(...)podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami, słoniną, cebulą i jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej kaszę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do alfabetycznego spisu potraw podkarpackich na blogu :) Przepis
Trzeci talerzszkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta(...)proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy do 60 min. w temp
Różne smaki w kuchni