Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 brokuł (500g) 1 bułka kajzerka 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Sos: 300 ml kwaśnej śmietany 12 % 150g twardego sera, u mnie cheddar 100g mozzarelli 100g(...)dzielimy na mniejsze części (wraz z obraną łodygą). Gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety. 2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy
Szefowa kuchniKolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa . Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto włączyć
codojedzeniaskładniki 1 cytryna 1/2 pęczku koperku ok. 1/2 kg świeżego łososia ze skórą jako dodatek do łososia posłuży nam fasolka szparagowa z nieco mniej zdrowym masełkiem z tartą bułką. Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – przepis 1. Dokładnie myjemy i filetujemy łososia (chyba, że uda nam się kupić filet). Nie mniej łosoś ma duże ości i najłatwiej jest(...)grillowej) jakieś 6-8 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. 4. Fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania roztapiamy na patelni masełko i mieszamy z bułką tartą . Jak masło się rozpuści możemy wyłączyć ogień aby go nie spalić. Smacznego… Post Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) szczypta cukru 1/2 ły żeczki soli pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania foremki 1/3 cukinii 2 gotowane marchewki 1 ugotowana ćwiartka kurczaka 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku Jak przygotować wytrawny placek z kurczakiem i warzywami , przepis : Cukinię kroimy(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i zioła. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę jogurtową przekładamy do foremki, wyrównujemy. Obkładamy plasterkami cukinii i marchewki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wytrawny placek posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego. Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeby się za bardzo nie rozgotował i w odpowiedniej chwili go wyjąć. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tym smakiem :) Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka roztrzepane 1 łyżeczka masła tarta bułka olej sól pieprz Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła i ugotować al dente. Dokładnie odsączyć z wody. Panierować w jajku(...)tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu można jeszcze lekko posolić. Smacznego
kuchnia doskiPomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu
UgotowaćUsmażony w panierce z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu ma ciekawy i charakterystyczny smak. Można go podać jako dodatek do obiadu lub zjeść samego. 1 bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki tartego parmezanu sól olej rzepakowy do smażenia Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 5 mm i oprószyć obficie solą. Odstawić na około 15 min, aż puści(...)czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Jajko rozmącić i maczać w nim plasterki bakłażana, a następnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu odsączać na papierowym ręczniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni Tagged: bakłażan , parmezan
https:KKuchniaMniamwiększe skwarki :) Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki 1 cebula 3 jaja 125 g boczku surowego 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy cebulę kroimy w kostkę do miski(...)wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st Smacznego
Gotowanie z pasjąNajczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak
Grahamka, weka i kajzerkakupiłam co potrzebował. Roladki wyszły mu rewelacyjnie i wszystkim bardzo smakowały :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 średniego brokuła 8 plasterków żółtego sera 2-3 jajka i tarta bułka do panierki sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół (z grubości) i ostrożnie rozbić na płasko. Następnie posypać solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na gotującą, posoloną(...)każdym kawałku mięsa położyć plaster sera i nieduże (żeby łatwo się zawijało) kawałki brokuła. Zwinąć delikatnie roladki i spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki na złoto z każdej strony. Smacznego
kuchnia doskiwyszło z pieca coś naprawdę dobrego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego mała cebula czerwona 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 jajko 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc) sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Dokładamy namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę. Wbijamy jajko, dokładamy ketchup i musztardę
Różne smaki w kuchnimąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu(...)ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo
Różne smaki w kuchnicukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy(...)średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę
Różne smaki w kuchniziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie(...)proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego
Różne smaki w kuchniserka kremowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku cytrynowego plus otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowo forma do pieczenia (okrągła, moja miała 25 centymetrów w średnicy), margaryna i bułka trata do formy. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sól, sodę oraz cynamon. W osobnej misce ubić na puszystą masę żółtka z brązowym cukrem oraz ekstraktem waniliowym(...)dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli do ubijania. Ubite białka drewnianą łyżką włożyć do ciasta, wymieszać delikatnie. Wysmarować formę do pieczenia margaryną i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza do upieczenia ciasta, przez co najmniej godzinę. Serem kremowy wymieszać energicznie z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny
mecooks