łyżki Vegety · 1/4 łyżeczki świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej · szczypta cukru · 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Dodatki · 3 gałązki natki pietruszki · 1 mała marchew · na grzanki : · 1 bułka grahamka · 2 łyżki oliwy z oliwek · 1 łyżeczka granulowanego czosnku · · Na karmelizowaną cebulkę z chili : · 1 cebula · 1 łyżka miodu akacjowego · 1/2 świeżej papryczki chili · szczypta soli Sposób przygotowania(...)szczyptą cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 5. Cebulę i chili podsmażamy na patelni z łyżeczką łuszczu i dodajemy miód. Smażymy na złocisty karmelowy kolor. Bułkę na grzanki doprawiamy czosnkiem granulowanym i polewamy oliwą z oliwek smażymy równomiernie z każdej strony aż otrzymamy złocistą skórkę. Na patelni wrzucamy marchewkę pokrojoną na cienkie paseczki i podpiekamy
wyjątkowa kucniasmakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: 12 jajek 50 dkg maku 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki bułki tartej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kawy prawdziwej 25 dkg margaryny Mak zaparzamy, odstawiamy(...)wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu
Kuchnia u Bietkischabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube kotlety schabowe(...)dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą
W Mojej Kuchni Lubiępolecam poczytać co na ten temat myśli dr. hab. Katarzyna Kłosińska z Uniwersytetu Warszawskiego, członkini Rady Języka Polskiego. Składniki: - zielone (niedojrzałe) pomidory - dojrzałe pomidory - płatki owsiane - płatki kukurydziane - bułka Wykonanie: Pomidory kroimy na plasterki. Płatki owsiane mielimy na pył, a kukurydziane na nieco większe kawałki. Mąkę owsianą mieszamy z wodą, aby powstało nam gęste, ale lejące się ciasto. Moczymy(...)zielone pomidory w cieście, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy. Podajemy w bułce razem z dojrzałymi pomidorami i np. ketchupem, oczywiście pomidorowym
Kryzysowa Książka Kucharskaorkiszowej) 100 g jogurtu naturalnego 2 jajka 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz jajka i całość zmiksuj na gładkie ciasto. Jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cukier (jeśli(...)jest konieczny), cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą i wymieszaj. Ciasto wyłóż na formę (keksówka lub inna mniejsza forma). Na wierzch daj jabłka, a następnie pokrusz wcześniej przygotowaną schłodzoną kruszonką. Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego
Via GustoLubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne. 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki(...)sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó. 3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach
Szefowa kuchnibyły soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mąki pszennej 50 ml mleka sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Jak smażyć grzyby kania? Kanię oczyścić, umyć(...)pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć. Kawałki grzybów obtoczyć w mące i na chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron. Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką
Kuchcik gotujeświeżym pieczywem. Zachęcam do przygotowania 😋 Składniki na 2 słoiki 0,5 l: 10-12 kapeluszy z kani (in. zwanych sów) sól, pieprz olej do smażenia 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia 1 duża cebula zalewa 2,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% kilka listków laurowym kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu(...)durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, cebulę obrać i pokroić w piórka
Ugotowaćtydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'. Składniki -kalafior -2/3 szklanki kaszy manny -1 i 2/3 szkl. mleka -3 jajka -bułka tarta -olej do smażenia -sól i pieprz Przygotowanie Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki. Kilka łyżek mleka(...)żółtek, ubić na sztywno. Do kaszy dodać kalafior i żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu. Smacznego
Zielona Kuchniapodania zarówno na ciepło, jak i zimno ;-) Składniki -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek posiekanego szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -olej do smażenia -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki (wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą albo wyłożonej pergaminem). Piec ok. 60 minut w temp. 200st. Źródło: 'Przepisy czytelników' Smacznego
Zielona Kuchniaszkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu(...)dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia
Zielona Kuchniawarzywa lekko ostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem. Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo fajnie
Zielona Kuchniamniam :) A póki co zapraszam na smaczne i pożywne kotlety. Składniki -250 g kaszki kukurydzianej -1 l mleka -2 jajka -sól -100 g pieczarek -100 g żółtego sera -bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok 20 minut. Osolić. Ostudzić. Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni. Ser żółty zetrzeć na wiórki(...)kaszy wbić 1 jajko. Wymieszać z serem i pieczarkami. Z masy formować kotlety, panierować w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Zielona KuchniaSmaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz(...)podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie
Zielona Kuchniablaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie. Składniki -3 duże selery -margaryna -2 cebule -2 małe marchewki -30 dag pieczarek -1 szkl. bułki tartej -1 szkl. wody -3 jajka -opcjonalnie: zielona pietruszka -liść laurowy, ziele angielskie -sól i pieprz -gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Selery, cebulę, marchew i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce(...)Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem. Masę ostudzić. Wyjąć listek i ziele. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, imbir i bułkę tartą. Można dołożyć posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w 180st
Zielona Kuchnia