bułki - 33426 przepisów (strona:850/2229)

Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 268

łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego  2 łyżki przygotowanego j.w. sosu Farsz(...)wrzucić na patelnię. Smażyć do odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w średnią kostkę. Przełożyć

Grunt to przepis!
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 432

liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka 2 jajka 250g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie(...)każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami

Księga-Smaku
Krokiety ziemniaczane 140

smaczne i zachęcające do zjedzenia.   Składniki: ziemniaki ugotowane i ostudzone 1 kg jajko 1 szt pieprz do smaku sól do smaku mąka pszenna 1.1/2 szklanki bułka tarta Mamut  olej do smażenia czosnek 4 ząbki starty   Wykonanie: Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.Zostawiamy do ostudzenia.Ostudzone ziemniaki mielimy,dodajemy starty podsmażony czosnek w razie(...)sól jeszcze i pieprz do smaku.Dodajemy jajo i wyrabiamy.Formujemy wałeczki 10 centymetrowe i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron by były rumiane.Podajemy na gorąco lub zimno.       Mają szeroki asortyment produktów zapraszam serdecznie i życzę smacznego

Różowa kuchnia
Krokiety tostowe z kapustą i grzybami 125

Krokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę obgotowujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy(...)smaku sola i pieprzem. Z chleba tostowego odkrawamy skórki, kromki rozwałkowujemy. Na każdą kromkę wykładamy farsz, zawijamy krokiety, obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Bułki - ciemne orzechówki z płatkami owsianymi 130

Przepyszne bułki dziś przedstawiam. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, idealne z miodem do kawy czy herbaty. Doskonałe na słodko i ostro. Bułki - ciemne orzechówki z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 194

oleju rzepakowego, 300 g kaszy jaglanej, sól do smaku, 30 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 duże kule mozzarelli (250 g), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, pesto: 100 g  rukoli, 2 łyżki orzeszków pinii, ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia, 10 czarnych oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka(...)dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka. Kiedy „ciasto” będzie upieczone

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone z cukinią 172

Teraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii są bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone. składniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 400 g młodej cukinii 1 bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1 jajko panierka z cieciorki olej do smażenia Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić(...)minut. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 147

wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka(...)zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy

Pani na deser
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI 158

kwestia naszego pomysłu. Smacznego :) SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK : 0,5 kg pieczarek 1 cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie ok. 30 dag żółtego sera bułki dodatki: keczup i dowolne dodatki :) WYKONANIE : Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie myjemy i kroimy  pieczarki , po czym dodajemy do cebuli(...)momentu, aż pieczarki będą miękkie, co jakiś czas mieszamy, aż wyparuje cała woda. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Piekarnik nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut

Pani na deser
BABKA KAWOWA 145

szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników.  Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę przestygnie ostrożnie wyciągamy. Ozdabiamy: lukrem(...)RADA :  Po dodaniu mąki nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą.  Polecam również:  CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz   BABKA NA MAJONEZIE

Pani na deser
KROKIETY Z SEREM I PARÓWKAMI 160

KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru  ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko  olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu(...)każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy. Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone

Pani na deser
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 162

przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki  mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej(...)plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa jest gęsta.  Blachę o wymiarach ok. 23/19 cm wykładamy folią aluminiową. Można zrobić w trochę większej będzie po prostu cieńsza.  Masę równo rozkładamy i ugniatamy

Pani na deser
LEKKI TORT ORZECHOWY 163

jest rewelacyjny :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku  Lusette  o smaku cappucino i czekoladowym(...)żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.  Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy

Pani na deser
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 121

szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów czerwony pieprz Przygotowanie: Farsz: Rydze oczyścić, odciąć(...)dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści

Oryginalny smak