Pyszny pomysł na obiad. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szpinak. Pieczeń jest rewelacyjna - dobrze doprawiona, z posmakiem czosnku! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 3 jajka 100 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy(...)momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso przekładamy do foremki keksowej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy
VioletoweKucharzeniewspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski(...)Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami. posypujemy cukrem
Szefowa kuchniUlubione danie mojej najmłodszej pociechy. Jest życzenie – jest realizacja Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól pieprz mąka olej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli śmietana ok 2 łyżki 1/3 łyżeczki musztardy Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie
MojaQchnia.plobiad to na talerzach nic nie zostaje-a mam w domu dwa niejadki-więc muszę kombinować-polecam dla spróbować jak jeszcze nie robiliście! Składniki: mortadela 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mortadelę kroimy w plastry(ok 1 cm) obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej,smażymy na oleju na złoty kolor
Swojskie jedzonkopróbować nowości, chętnie sięgają po naturalne i wartościowe produkty, nie lubią sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów, unikają pustych kalorii. AlePanierka to ciekawa i przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).” Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem(...)złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję
Słodkie okruszkibrązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Na spód ułożyć śliwki przekrojone na pół , przykryć paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 1 godz
Różne smaki w kuchniMogę z czystym sumieniem powiedzieć , że w wypieku zwykłych bułek doszłam już do wprawy :) Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko ! Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami ! SKŁADNIKI(...)układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika
Marcepanowa kuchniapotrawa, wyjątkowa w smaku, dzięki przyprawie do gyrosa. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pozdrawiam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 2 cebule, posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju 1 czerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki musztardy(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku suszonego Dodatkowo: kminek do posypania farszu mięsnego kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem). Krok 2. Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem
Moja Książka KucharskaSezon na jagody zakończony. Dla ich wielbicieli, jak i tych osób które przepadają za słodkimi potrawami proponuję Knedle z jagodami. Podawane z bułką tartą lub ze śmietaną smakują wyśmienicie. Składniki : 700g ziemniaków 1-2 szkl mąki pszennej 1 jajko sól jagody cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól(...)jagody, posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy. Na sam koniec formujemy w kształt kulki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Gorące knedle podajemy z wcześniej zrumienioną bułką tartą na maśle, posypane cukrem lub ze śmietaną
Garnkowe fanaberiepszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki: dwa woreczki ryżu 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki(...)wraz z bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już kurek. Całość gotujemy około
Gotowanie...to proste !każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki bułki tartej 0,4 szklanki parmezanu 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie: Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój(...)pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce zbełtaj jajka. Paski cukinii zamocz w jajku, następnie w mieszance suchej. Frytki wyłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz na złocisty kolor przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Smacznego
Niezły Młynekbędzie bardziej kruche ) szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 80 g cukru 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać jajko ( lub żółtko ), wanilię i pokrojone w kosteczkę(...)mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Na ciasto wysypać równomiernie tartą bułkę. Wyłożyć nadzienie wiśniowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu
Opowieści z piekarnikazastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić
Opowieści z piekarnikaaromatyczne dzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach z orientalną żywnością. W wersji z klopsikami do ich przygotowania nie użyłam bułki tartej tylko zmielonych nasion sezamu. Działają tak jak bułka a są o wiele zdrowsze. Do podania już gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie
Życie ze smakiemSkładniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej
Lena Gotuje