bułki - 33926 przepisów (strona:846/2262)

Pasztet z gęsi 222

ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również(...)gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie

Obiad gotowy
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 507

manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy(...)blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.  Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone ciasto układamy łyżką na masie makowej.  Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.   Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz

Cukiernia Pychotki
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 691

osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy w osobnej(...)chowamy do zamrażalki. Ale co chwilę sprawdzamy, mają się schłodzić, by wygodnie dało się je trzeć na tarce, nie mogą zamarznąć na kamień. 6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno cienko wyklejamy pozostałą jedną część ciasta. Następnie do naszych białek dosypujemy 1/2 szklankę cukru, szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 195

proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce(...)solą i pieprzem. Następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy. 4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto

Kawa z mlekiem
Zapiekanka makaronowa z klopsikami (bezglutenowa) 189

Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam całych, wtedy łatwiej usunąć niedoskonałości) 100 g śmietanki 30% kilka łyżek mąki kukurydzianej oliwa(...)Następnie albo bezglutenową bułę tartą albo orkiszową kaszkę mannę. Mieszamy. 6. Formujemy z mięsa kuleczki i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Jeżeli mięso jest zbyt luźne, to dosypujemy bezglutenowej bułki tartej lub kaszki manny. 7. Następnie klopsiki smażymy na oliwie. 8. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i układamy usmażone klopsiki. 9. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 10. Wierzch

Kawa z mlekiem
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 207

szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda z puszki ciecierzycy bułka tarta do obsypania formy około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej) sok, z połowy cytryny (na lukier) trochę mleka roślinnego (gdy ciasto okaże się za gęste) Wykonanie: 1. Zaczynamy(...)jeszcze trochę mieszamy. 8. Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. 10. Pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, potem 10 minut z grzaniem tylko od dołu

Kawa z mlekiem
CIASTO ŁABĘDZI PUCH 713

przypieczętowany w moim małym zeszyciku.  ~~PRZEPIS~~ Biszkopt jaja 5 szt. cukier puder 3/4 szkl. mąka pszenna 3/4 szkl. mąka ziemniaczana 1/4 szkl.  Krem masło 200 g. czerstwe bułki małe 3 szt.  3 szkl. mleka cukier 1/2 szkl.  cukier wanilinowy 1 op.  wiórki kokosowe 150 g.  Dodatkowo dżem malinowy 1 słoik ( u mnie domowej roboty(...)będzie jednolita, bez grudek, przelać do formy ok. 25x30 cm. wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyka.  Krem: Bułki zalać 2 szklankami mleka. Gdy zmiękną zmiksować je blenderem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. W rondelku podgrzać pozostałe mleko z cukrami. Dodać masę bułkowo- kokosową. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje

Kuchnia Paulettes
KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 209

gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy(...)minut. *Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę. * Każdy gotowy krokiet panierujemy  w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron

Z Majeczką w kuchni
Marchewka imbirowa z klopsikami 166

mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Marchewka: 2-3 duże marchewki pomarańczowe 2-3 marchewki czarne 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju około 2 cm korzeń imbiru 1 ząbek czosnku przyprawy: płatki chilli, gałka muszkatołowa, cukier(...)patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy je na oleju, z obu stron, do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do naczynia, trzymamy w cieple.   Obrane marchewki

Smaki Na Talerzu
Kąski z kurczaka w parmezanowo-szpinakowej panierce 237

KĄSKI z KURCZAKA  w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 jajko  olej do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki drobno startego parmezanu garść świeżego szpinaku typu baby Przygotowanie: Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. panierka: Bułkę

Bon appetit mon amie
Hamburger 168

Składniki mięso wołowe sól pieprz kminek mielony olej Przygotowanie Mięso zmielić, przyprawić (porządnie) solą, pieprzem, kminkiem. Wlać odrobinę oleju i wyrobić. Uformować hamburgery odpowiednie wielkością do bułki i smażyć po 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.. Dodatki według smaku, pomidor, ogórek, cebula, majonez, ketchup, musztarda, sałata..... Bułkę przekroić polać olejem i podpiec ok 4 minuty

Gaździnka warzy
Pasztet drobiowy z żurawiną 192

udka. Gotować, aż do ich miękkości. Następnie wyjąć udka, a do wywaru dodać oczyszczoną wątróbkę. Ponownie gotować kilka minut. Ugotowaną wątróbkę przełożyć do miski, a w pozostałym wywarze nasączyć bułkę. Do wątróbki przełożyć ugotowane udka oraz nasączoną bułkę. Za pomocą blendera całość dokładnie ze sobą zmiksować. Następnie wbić jajka i dodać przyprawy (nie żałować soli i pieprzu!). Ponownie całość zblendować

Ugotować
Imprezowa frittata 176

SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 100 g pomidorków rzymskich mini 5 jajek 1 kulka mozzarelli 50 g sera Grana Padano 100 g śmietany 30% 40 g bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano Ketchup Łagodny Kotlin WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę(...)Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Wszystkie warzywa umieścić w misce. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać startą na tarce o małych oczkach mozzarellę i ser Grana Padano, śmietanę, bułkę tartą i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Następnie całą masę dobrze rozbełtać widelcem do połączenia składników. Masę jajeczną przelać do warzyw i wymieszać. Rozgrzać bardzo małą patelnię

Passions hobbies life
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 215

ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½   łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek pokroiłam kostkę. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i włożyłam 2 ząbki(...)się ze sobą połączyły. Na koniec dodałam podsmażony   boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę keksówkę (14x25 cm) wysmarowałam masłem a następnie oprószyłam bułka tartą. Przełożyłam do niej masę ziemniaczaną i wyrównałam wierzch. Foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Upieczoną babkę okroiłam w foremce i wyjęłam na deskę. Gorącą babkę pokroiłam

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania