startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej o małych oczkach). Sześć jajek ubijamy mikserem wraz(...)200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe
Poezja smakuSkładniki; 25 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz do smaku Dodatkowo; 2 jajka mąka do obtoczenia bułka do obtoczenia Przygotowanie; Pieczarki oczyszczamy, odcinamy korzonki i siekamy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Na patelnie wrzucamy cebulę, wlewamy olej, chwilę smażymy. Dorzucamy korzonki i zieloną(...)Oprószamy solą i pieprzem. Lekko studzimy. Ser ścieramy na drobnej tarce. Do kapelusza nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy startym serem. Następnie panierujemy w mące, jajku a na końcu bułce tartej. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25- 30 min w temp. 210 C. Podajemy z ulubionym sosem. Kapelusze możemy także oprószyć solą
Radość kipiąca uśmiechem.Małe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami. Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej. Zakwas żytni , jeśli go nie posiadacie, robi się bardzo prosto więc zachęcam do pieczenia. Na śniadanie będą idealne, do szkoły czy pracy również. Bułki pszenne na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajbardziej lubimy, takie wiec robię Dziś u mnie sznycle z kurczaka. Pyszne, aromatyczne, delikatne, polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka roztrzepane, lekko je solę i pieprzę bułka tarta przyprawy: vegeta natur, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane opcjonalnie mielona ostra papryka masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz zwierzęcy lub roślinny olej roślinny Przygotowanie: piersi umyj, osusz(...)włóż np. do siatki zrywki i lekko tłucz na większe kotlety – opcja; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego
Zasmakuj Kuchnisoczewicy zielonej 15 dkg pieczarek 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki sera żółtego startego 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 papryczka chili bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka majeranku olej sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek 1 cebula(...)pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu. sos: Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam
wesoła kuchniaminut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy go z makaronem. W pierwszej kolejności rozrywamy na strzępy bułkę pszenną – na małe kawałeczki, w miarę równe. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy okruszki i podpiekamy je – pieczywo powinno być chrupkie i zrumienione. Wyjmujemy takie grzanki z rondla i przekładamy(...)grzankami z ziołami. Popijamy pozostałym winem, nic nie może się zmarnować! SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 230g suchego makaronu bucatini albo bavette 1 czerstwa pszenna mała bułka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc
Karo in the Kitchenolejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier puder 0,5 szklanki, dodatkowo: truskawki mrożone 600 g, bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę(...)pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy
kulinarne odsłony patiprzeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy(...)sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta. 4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie
Gotowanie...to proste !ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę(...)zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać
Słodki ZakątekmyAmbition ! Składniki na naleśniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 3 jajka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 50 dag dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy(...)minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki Zakątekolejku waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć za pomocą gazy(...)pomocą ręcznika papierowego kuchennego odsączyć nadmiar wody. Łączymy mąki ze sobą i proszkiem do pieczenia – następnie przesiewamy je. Przygotowujemy formę do pieczenia – nasmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem. Gdy ciasto będzie miało
rozgotowanaPanu Ł. smakowały to chyba wiadomo;) Składniki: 1 kg ziemniaków 500 gram białego twarogu 1 cebula olej do usmażenia cebuli sól, pieprz 4 wafle tzw.andruty 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia pasztecików Przygotowanie: Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik) . Gotowy farsz podgrzewamy do dość wysokiej temperatury(...)rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze. Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na bardzo złoty kolor
Życie zaczyna się w kuchniczęść sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia - przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju(...)szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Frytki wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy
upichconaczosnek – 2 ząbki * cebula biała – 1 szt * mięso mielone ( drobiowo-wieprzowe ) – 100 g * zielony groszek – 250 g * parmezan – 4 łyżki ( tarty ) * jajko -1 szt * bułka tarta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone, smażymy ok. 7-8 minut. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory, groszek oraz pokrojonego(...)smaku. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy starty parmezan mieszamy. Na dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI
Ostra na Słodkopietruszki 1/4 selera 1 cebula 1 mały por 1 łyżeczka soli 3 jajka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz papryka słodka koncentrat pomidorowy olej do smażenia ryby bułka tarta do panierki lub mąka Rybę solę, pieprzę, smażę obtoczoną w jajku i w bułce. Odstawiam na talerz – ryba czeka Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce
MojaQchnia.pl