bułki - 33426 przepisów (strona:841/2229)

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust 177

filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g) sól i pieprz 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła 2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj porządnie musztardę, masło i miód. W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą, orzechy włoskie

karmelowy
Ryżowe kotleciki z orzechami 121

szklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz bułka tarta lub panko Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy pełną szklanką wody, dodajemy odrobinę soli i gotujemy do momentu, aż soczewica wchłonie cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia. Ryż gotujemy(...)razie gdyby masa wydawała Wam się zbyt rzadka, w zasadzie nie powinna, ale jeśli, możecie dosypać mąki pszennej lub ryżowej. Z masy formujemy płaskie burgery. obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Mi najbardziej smakowały na chrupkim pieczywie sowicie skropione keczupem. Mniam! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
flaki wołowe... 128

opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne- ile potrzeba do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie(...)zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować z 5 minut - flaki to moja ulubiona zupa, zwłaszcza w chłodne jesienne, zimowe dni, nie tylko rozgrzewa ale również dobrą bułką są sycące i zaspokajają głód .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Cebulowe przekąski imprezowe 255

mąki pszennej niespełna szklanka mleka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli duża szczypta słodkiej czerwonej papryki czubata łyżeczka ostrego ketchupu Kotlin 1 jajko M bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy jajko, ketchup i mleko. Dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji(...)razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki). Cebulę obieramy kroimy w około 0,5 cm plastry. Następnie rozdzielamy je, tak aby otrzymać krążki. Każdy krążek maczamy w cieście, a następnie w bułce tartej wysypanej na głębokim talerzu (z obu stron). Robiąc to dokładnie uzyskamy efektowne krążki (ciasta nie może być za dużo). Smażymy na głębokim oleju. Podajemy z ulubionym ketchupem. Smacznego #kotlin

Słodkie okruszki
Tarta z jabłkami i orzechami 119

jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem(...)posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar , polecam wieloowocowy wyrazisty smak!   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babka z brzoskwiniami 137

cukier waniliowy - 1 op mąka pszenna - 35 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki masło - 15 dag mleko - 100 ml brzoskwinie - 1 puszka tłuszcz do formy bułka tarta do formy Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszając dolewamy(...)ciastem delikatnie. Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem. Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 50 minut

Camilla w kuchni
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 124

Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam(...)takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą. Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące. Wywar z ryby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka orzechowa 164

przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową

Passions hobbies life
Pielmienie z grzybami 701

grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula olej do smażenia sól pieprz szczypta estragonu 3-4 łyżki bułki tartej ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Grzyby i cebulę mielimy lub bardzo drobno siekamy, w głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy grzyby. Dusimy pod przykryciem przez pół godziny następnie odparowujemy cały płyn, doprawiamy do smaku(...)studzimy. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miki, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i łyżką mieszamy, po przestudzeniu zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko, kroimy w kwadraty o boku ok 6-7 cm .. Na środek nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, zaklejamy jak pierożki i zawijamy końcówki jak przy uszkach. gotujemy w osolonym wrzątku i podajemy z cebulką przysmażoną na maśle

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z gyrosem 589

łyżeczka oleju Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi) 500 g pieczarek 200 g sera 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Mięso(...)Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. [caption id="attachment_7100" align="aligncenter" width="1024"] Krokiety z gyrosem[/caption] Artykuł Krokiety z gyrosem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z gęsi 159

ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również(...)gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie

Obiad gotowy
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 428

manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy(...)blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.  Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone ciasto układamy łyżką na masie makowej.  Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.   Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz

Cukiernia Pychotki
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 637

osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy w osobnej(...)chowamy do zamrażalki. Ale co chwilę sprawdzamy, mają się schłodzić, by wygodnie dało się je trzeć na tarce, nie mogą zamarznąć na kamień. 6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno cienko wyklejamy pozostałą jedną część ciasta. Następnie do naszych białek dosypujemy 1/2 szklankę cukru, szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 135

proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce(...)solą i pieprzem. Następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy. 4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto

Kawa z mlekiem
Zapiekanka makaronowa z klopsikami (bezglutenowa) 139

Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam całych, wtedy łatwiej usunąć niedoskonałości) 100 g śmietanki 30% kilka łyżek mąki kukurydzianej oliwa(...)Następnie albo bezglutenową bułę tartą albo orkiszową kaszkę mannę. Mieszamy. 6. Formujemy z mięsa kuleczki i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Jeżeli mięso jest zbyt luźne, to dosypujemy bezglutenowej bułki tartej lub kaszki manny. 7. Następnie klopsiki smażymy na oliwie. 8. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i układamy usmażone klopsiki. 9. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 10. Wierzch

Kawa z mlekiem