kurczaka 2 opakowania szpinaku 4 jajka Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola) 2-3 ząbki czosnku Śmietanka Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania Olej Masło PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek(...)śmietanki, następnie kruszymy ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy szpinak-mieszamy, Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko. Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej
Kopystką po garachpieczarkami. Składniki na 4 osoby 1 podwójny filet z kurczaka masło - 1 łyżka pieczarki - 350 g cebula - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osączyć,pokroić w grubszą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę(...)pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera i porcję pieczarek, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiłopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 100 gram ugotowanego ryżu pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka) 1 łyżeczka majeranku sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko(...)siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ). Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy
Kuchnia na wzgórzulaktozy) 10 dkg mrożonego szpinaku 1 mała cebula czerwona 1 łyżka masła 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 2 jaja 1/4 szklanki mleka (bez laktozy) 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Przygotowanie. Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wsypać łyżkę soli i zalać wodą. Ugotować. Gdy ugotowane odlać wodę, wystudzić. Po wystudzeniu ziemniaki mają(...)dłoniach. Na koniec, uformowane kulki z farszem spłaszczać na kształt krokieta. W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem mleka. Uformowane krokiety obtaczać w jajecznej kąpieli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać krokiety. Smażyć na śrenim ogniu na złoty kolor z obu stron. Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Wskazówki. Usmażone krokiety warto wykładać na papierowym ręczniku. Pozbędziemy się
mecookstylko. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 250 g sera żółtego 400-500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku ostry ketchup mąka i bułka tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia(...)plastry. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę ketchupu, kładziemy plaster sera i porcję pieczarek, zwijamy starannie, z brzegami podwiniętymi do środka. Sakiewki panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony kilka minut, następnie sakiewki przekładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180% C. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami
Kulinarne Fantazje Marioliletniego mleka 30 g miękkiego masła Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Blog z Apetytemweekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą(...)musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać na ciepło, np. z ziemniaczkami i surówką z kapusty
Simply FoodSuperowe jedzonko dla naszych pociech. Składniki: 2 filety z kurczaka 10 dag mąki ziemniaczanej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety rozbić tłuczkiem, pokroić w paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm, naciąć w środku i przewinąć jak faworki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bułką tartą i papryką. Przygotowane faworki
Tradycyjna KuchniaWyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć
Tradycyjna Kuchniasmaku -pieprz do smaku -1 szkl mąki pszennej (jeśli ciasta bardzo się klei można dodać trochę więcej) DODATKOWO -ser żółty PANIERKA -2 jajka -sól, pieprz -trochę wody -bułka tarta -olej do smażenia SOS GRZYBOWY -200g grzybów mrożonych -1 mała cebula -łyżka masła -1 szklanka wody -łyżka mąki -sól, pieprz do smaku -śmietana 18% 200g Ziemniaki obieramy, solimy(...)urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał krokiet. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. SOS Grzyby (u mnie mrożone prawdziwki) kroimy na małe kawałki, cebulkę kroimy w kostkę, całość podsmażamy na maśle, doprawiamy pieprzem i solą. W osobnej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka delikatu - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - szczypta lubczyku i oregano, curry - sól do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy a następnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy(...)formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy. Możemy je podawać same lub jako dodatek do obiadu
Zainspirowana w kuchnipierwszy. Nie byłabym sobą gdybym go nie kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Smaki EwyKrokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy(...)środek nakładamy kawałek sera (u mnie plaster ok 2x6cm i grubości 4mm) oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ulubionego sosu
Kuchnia w czekoladzieprzenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet(...)wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce. Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Do masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Normal 0 21 false
kulinarnyswiatdomi