podzielę się z Wami takim właśnie przepisem :) Składniki 12 jaj 250 g pieczarek pęczek szczypiorku pieprz , sól bułka tarta masło Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut(...)wszystkie składniki się ze sobą połączyły. 8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). 10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego
Różne smaki w kuchnizupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżeczki soli Zupa: 6 szklanek rosołu drobiowego 2 marchewki posiekane w talarki 400 g czerwonej soczewicy(...)ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij pulpeciki
Niedzielny kucharzniepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę masła(...)porcję farszu, rozsmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć w rulon. Postąpić tak samo z resztą naleśników. Każdy naleśnik zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety (zaczynając od strony gdzie jest łączenie naleśnika), z każdej strony na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym . Smacznego! (adsbygoogle
Kulinarne Przebojetłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę(...)muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie
w mojej kuchniskładniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Domowy Smak Jedzeniaburaczków. SKŁADNIKI / 8 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 jajko 1 cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki bułki tartej + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) WYKONANIE Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody(...)Mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi. Piekarnik rozgrzewamy do 150℃ bez termoobiegu. Łyżką nabieramy czubate porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w bułce wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się z obu stron, przekładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Podajemy
cool and mintyśrednia 3 ząbki czosnku - duże 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 kulka mozzarelli [125g] masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 2 łyżki oliwy - do smażenia czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól - do smaku Przed pieczeniem Porcję ciast a na tartę(...)godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry. Po pieczeniu Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki
Grunt to przepis!łyżki letniej wody Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam. FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz - oliwa Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 10 minut, aby nadmair wody odparował. Dodaj sery(...)smaż dalej. Na koniec dodaj bułkę tartą, która zagęści masę. Masę wystudź całkowicie i dopiero używaj do przygotowania ravioli. Na prostokąt ciasta, układamy porcję nadzienia, przykrywamy drugim prostokącie i wycinamy ravioli. Ja układam na długim prostokącie zazwyczaj 6 porcji i przykrywam drugim i wycinam. Wrzucamy na osolony wrzątek, do którego dodajemy łyżkę oliwy. Gotujemy od wypłynięcia na wierzch
SMYKWKUCHNIdużych! 😋 U mnie w domu mówimy na nie kluski twarogowe i robię je bardzo często, bo Mąż i Dzieci za nimi wprost przepadają. Smakują doskonale z roztopionym masłem z bułką tartą oraz cukrem, czasem podaję je również z gęstą, kwaśną śmietaną i owocami. Przygotowanie leniwych jest idealne dla... leniwych! 😂 10 - 15 minut roboty i wyżerka dla całej(...)kostce lub bardzo gęstego z wiaderka - polecam "Delfiko") 1 jajko (rozmiar L) 3/4 szklanki mąki (plus około 0,25 szklanki do podsypania) 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO: roztopione masło z bułką tartą do polania lub śmietana i owoce cukier W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki) . Do miski przełóż twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka 2 opakowania szpinaku 4 jajka Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola) 2-3 ząbki czosnku Śmietanka Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania Olej Masło PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek(...)śmietanki, następnie kruszymy ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy szpinak-mieszamy, Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko. Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej
Kopystką po garachgrzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej(...)wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut. W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy
CynamonemPoOczachpapryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na rumiany kolor . Paprykę wydrążam, płuczę i drobno kroję . Dodaję do cebulki i chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia(...)trę na tarce o średnich oczkach . Mięso, ser, cebulę i paprykę łączę, dodaje jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Dokładnie mieszam . Następnie formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią . Ja zajadałam z ziemnikami i sosem pieczarkowym :) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyNONE Nie podaję ilości ponieważ każdy dostosuje ją odpowiednio do swoich potrzeb Składniki: Duży, kształtny seler Przyprawy sól, pieprz czarny, odrobina czosnku granulowanego Kostka warzywna jeśli używamy Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Seler dokładnie obrać pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku zagotować około litra wody dodać kostkę warzywną lub doprawić przyprawami do smaku. Wrzucać plastry do wrzątku(...)gotować około 5-6 minut aby straciły surowość. Obgotowane, odsączone i jeszcze ciepłe plastry obtoczyć w mące, jajku ( rozkłócone jajka lekko doprawić) oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Smaczna przekąska, dodatek do obiadu a także bezmięsny kotlet do burgera
W garach u Gosiwłaśnie to danie przygotuję. Kiedy warzywa smaży się na maśle w całym domu pięknie pachnie, a sos staje się niesamowicie aromatyczny. Składniki: 800g filetów rybnych 2 namoczone w mleku bułki Łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Łyżka posiekanego koperku Sól, pieprz masło 5 dużych marchewek 3 duże cebule 3 korzenie pietruszki Pół dużego selera 4 szklanki wody Sól, pieprz, listek laurowy(...)ścieramy na tarce ( mogą być grube oczka). W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego. Dolewamy wodę i mieszamy. Filety rybne oraz odciśnięte bułki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy mąkę, jajko, koperek oraz przyprawy. Formujemy małe pulpeciki. Z garnka z warzywami wyjmujemy listek oraz ziele. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos miksujemy
Życie ze smakiemCynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna! Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki
Słodki Zakątek