bułki - 33926 przepisów (strona:824/2262)

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 199

proszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą

Okiem Blondynki by McBlondi
Babka łaciata 158

mąki pszennej pełnoziarnistej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 120 g masła, - 130 g drobnego cukru, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Mleko mieszamy ze śmietaną. 3. Jajka roztrzepujemy. 4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę(...)pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną czekoladą. 9. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ryba w sosie musztardowym 186

mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej 3 łyżki musztardy Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)rybę w sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać opanierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos: W garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować

mecooks
Obsmażane jajka faszerowane wędzoną rybą 313

lodówki czai się jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie, żeby nie połamać skorupek. Jajka rozdrobnić widelcem lub zetrzeć(...)tarce. Z wędzonej ryby usunąć ości i skórę. Rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami. Dodać szczypiorek, musztardę i pieprz. Wymieszać. Skorupki napełniać masą jajeczno-rybną. Oprószać bułką tartą i smażyć na maśle, na średnio rozgrzanej patelni. Takie jajka smaży się tylko od strony farszu, na lekko złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno. Spróbuj także: Jajek faszerowanych awokado Jajek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta normandzka z jabłkami 231

sobą w szklanym słoiku i pozostawiamy na 24 do 36 godzin w temperaturze około 22-25 stopni do ukwaszenia. Po ukwaszeniu przechowujemy w lodówce do 14 dni. Dodatkowo   bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Tarta normandzka z jabłkami - przygotowanie Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto, obcinamy wystające brzegi, nakłuwamy na całej powierzani widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 10 min. Nadzienie Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paszteciki drobiowe na andrucie 132

Pierogi miały być, wyszły paszteciki ;) Składniki 500 g żołądków drobiowych 500 g batatów 1 duża marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego andruty estragon sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia  Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy z osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak gotujemy przez 30 min, następnie(...)estragonem, solą oraz pieprzem. Andruty lekko zwilżamy zimną wodą, nakładamy farsz pozostawiając 2 cm bez od jednego boku (dłuższego). Następnie zwijamy w roladki, obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Mazurek różany 151

cukrem różanym i płatkami migdałów. Ciasto : 3 jajka, 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem, 250 ml cukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier : 250 g cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem, 50 ml soku z cytryny, Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę. Dodać bułkę

królestwo garów
Babka piaskowa 179

jajka 12 i 1/2 dkg mąki pszennej 12 i 1/2 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo masło i bułka tarta do formy Lukier : 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny (około 5 łyżek) 1 łyżka tartej skórki cytrynowej Babka piaskowa Jak przygotować babkę. Do miski włożyć miękkie masło oraz wsypać(...)mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu wymieszane, suche składniki, cały czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi

mecooks
Pasztet warzywny z selera i marchewki 220

średnie marchewki - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 3 jaja, najlepiej wiejskie - 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka bułki tartej - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek(...)razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. 3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. na ok. 50 minut

Apetyczna babeczka
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 278

pół opakowania mozzarelli – ok. 60-70g 3 duże kawałki suszonych pomidorów papryka słodka w proszku sól i pieprz do smaku 2 listki świeżej bazylii mąka pszenna jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie: Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie(...)cytryny z obu stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Jeśli macie

Kulinarne Przeboje
Klops z mięsa mieszanego 155

Składniki : ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek kasza manna lub bułka tarta cebula 2 jajka sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa  Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie   Przełożyć do foremki o wymiarach

Proste Potrawy
Babka majonezowa 154

majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana z jajek(...)będzie babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do przygotowanej

Ciastkozercy
Rolada mięsna w cieście serowym 155

prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.   Składniki na nadzienie: Mięso mielone wieprzowe 80 dag Sól i pieprz do smaku Czosnek 2 ząbki Czerstwa bułka 1 szt. Majeranek do smaku Wykonanie rolady: Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać zmiażdżony czosnek przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Mięso wyłożyć na upieczony serowy placek

Tradycyjna Kuchnia
Budyń orzechowy 188

przepis na budyń orzechowy , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.  6 jajek, 60 g miękkiego masła, 120 g cukru, 120 g orzechów włoskich, 10 g bułki tartej, wanilia lub esencja waniliowa, Orzechy zetrzeć na tarce lub zmiksować. Masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, startymi(...)orzechami, bułką tartą i małą łyżeczką esencji waniliowej. Formę do gotowania wysmarować masłem - dokładnie. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm). Gotować godzinę na niewielkim ogniu. talerz

królestwo garów