Krokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy(...)środek nakładamy kawałek sera (u mnie plaster ok 2x6cm i grubości 4mm) oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ulubionego sosu
Kuchnia w czekoladzieprzenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet(...)wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce. Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Do masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Normal 0 21 false
kulinarnyswiatdomimięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka oleju Sos chrzanowy Sposób przygotowania: Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę
The Slow Life Wifepoprzez Syrię, Palestynę po Mezopotamię. Była jednym z pierwszych uprawianych gatunków pszenicy. Jest zdrowa i nie uczula, warto ją wypróbować. Moja mąka bio z płaskurki pochodzi ze sklepu Biobabalscy. Bułki z użyciem mąki są zdrowe, pachnące i znakomite na kanapki. Bułki na zakwasie pszennym z płaskurki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek oleju do smażenia masła do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć razem(...)cebulą, dodać mąkę z bułką tartą, jajka, starty chrzan, pieprz i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, smażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem z obu stron na złoto. Podawać z zsiadłym mlekiem
Tradycyjna Kuchniamielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę(...)czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano. Teraz przygotowujemy sobie ciasto, które nie wymaga wyrastania. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną
MamaOskarkaprzez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam! Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki(...)umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron *** *** Mięso smażymy na mocno rumiany kolor, dość krótko na średnim ogniu *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS
Blog z ApetytemTakie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę . 30 dag.płatów śledziowych 100ml.mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka 10dag.masła **************************** 1. Filety śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć. 2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispokojnie pomijamy ten składnik. Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego) 200g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz ziołowy majeranek olej kilka wiórków masła Wykonanie: Na oleju podsmażamy posiekano drobną cebulę, kiedy się zezłoci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy(...)chwilę. Mięso wkładamy do miski. Wbijamy do niego jajka, dodajemy bułkę tartą, zawartość naszej patelni, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy. Po chwili dodajemy do masy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Ponownie wyrabiamy dokładnie. Blachę smarujemy odrobiną oleju. Mokrymi dłońmi formujemy spore kotlety, układamy na blaszce, a na każdym z nich układamy wiórek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichcenieszczypta soli 3 łyżki oleju farsz: 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz panierka: 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz sól. Jeśli ciasto jest za gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Smażymy naleśniki. farsz: Jajka gotujemy na twardo(...)składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz,mieszamy. Farsz nakładamy porcjami na naleśniki, zawijamy i tak przygotowane krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor
Bon appetit mon amieMięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny(...)opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki bardzo powoli z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniapomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty(...)rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo czy nie musicie
Niedzielny kucharznadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem(...)pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie, na rumiano z każdej strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę kroimy(...)studzimy, doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni
VioletoweKucharzenie