bułki - 33926 przepisów (strona:823/2262)

Obiad do 10 zł - Kotleciki Warzywne Z Kuskusem 459

cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki startego wyrazistego sera do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta 1. Kaszę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia (wchłonięcia całej wody). 2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko studzimy(...)Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu

Gotowanie...to proste !
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 238

surowe jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa + dobrej jakości parzona biała kiełbasa MAJONEZ: * jajko – 1 szt * musztarda – 1 łyżeczka * biały ocet winny – 1 łyżka * olej słonecznikowy(...)180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ). Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Wylewamy na podpieczony drożdżowy spód, układamy pozostałe, pokroje na cząstki jajka i plastry białej kiełbasy, Pieczemy ok. 25-30 minut w 160C. CAŁOŚĆ: Majonezem oraz świeżą rzeżuchą

Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 231

Składniki: - ok. 500g zielonej fasolki szparagowej - 3 łyżki masła - łyżka bułki tartej - przyprawy: sól Przygotowanie: Fasolkę ugotować do miękkości. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim bułkę. Połączyć z fasolką. Podać jako dodatek do dania głównego

Kulinarne blogowanie
Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms 294

głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce (4 porcje) Składniki: 500 g boczniaków, oczyszczonych 500 ml mleka 2 jajka, roztrzepane bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia, sól Przygotowanie: Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż

karmelowy
Kulki ziemniaczane 391

zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko(...)pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nie za duże (wielkości orzecha włoskiego) kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jako dodatek do wszelkich mięs lub same z ulubionymi sosami

Kuchnia w czekoladzie
ROLADKI Z INDYKA I PIECZARKAMI 214

przepyszne idealne na obiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70 dag pieczarek, cebula,   3 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić w kostkę i udusić(...)odparuje woda, doprawić do smaku. Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon. Każdą roladkę panierować w mące, zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej Smażyć na rumiano na głębokim oleju albo obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Następnie przełożyć roladki do garnka podlać wodą, i gotować około 20 minut. Smacznego

RAROSSA
Wiosenne kanapki bajecznie smakowite 195

Przepis kanapki z pieczarkami Składniki: na dwie kanapki 200 g pieczarek 60 g szpinaku, świeżego 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 bułka proteinowa Łyżkę masła rozpuść na patelni. opłukany szpinak wrzuć na patelnię i smaż aż dobrze zwiędnie. Dopraw solą i rozłóż na rozkrojoną na pół bułkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki

codojedzenia
placki ziemniaczane z papryką,cukinią... 138

cukinia 1 sztuka, papryka 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 3-4 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza dokładnie zmiksować na drobno pokrojone obrane ziemniaki, paprykę, cukinię,, cebulę, czosnek, pod koniec dodaję jajko do masy, masę przełożyć(...)miski dodać kucharka, pieprz mielony, mąkę, tartą bułkę i dokładnie wymieszać na bardzo mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć porcjami rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy, podawać z czym się lubi - placki ziemniaczane są idealne jako baza do wielu przeróżnych dodatków warzywnych, przypraw, bardzo lubimy i często różne robię............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort makowy z masą serową 193

nadchodzącą Niedzielę przewodnią, zwaną też w Polsce od 2000 roku Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Składniki na biszkopt makowy: 700 g  suchego maku 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera  Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego(...)dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy

Gosia gotuje
Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce 227

Scroll down for recipe in English Klopsiki w sosie żurkowym (4 porcje) Składniki: 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1/2 kg białej kiełbasy 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż(...)zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze lub w Tefal Companion przez 30 sekund przy prędkości 10 i wymieszaj z jajkami, cebulką, bułką tartą i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie klopsiki i podgotuj w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, odcedź. W patelni po cebulce rozgrzej resztę masła, posyp mąką i podsmaż przez chwilę do lekkiego

karmelowy
Roladki z indyka 184

obiad. Właśnie mój tato robił je na świąteczny obiad, wyszły super. Składniki: Udziec z indyka 80 dag Boczek wędzony Morele suszone Cytryna 1 szt. Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Jajko 2 szt.  Curry 1 łyżeczka Olej do smażenia Wykonanie: Udziec opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem(...)smaku. Rozbić tłuczkiem, na każdym kotlecie położyć plasterek boczku i kilka wcześniej namoczonych moreli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z curry. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń z szpinakowym oczkiem. 205

szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku "Hortex" 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ok 10 plastrów żółtego sera. ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki 2 łyżki bułki tartej mielone orzechy włoskie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po  czym(...)przesmaż wszysttko razem. Zmiel mieso. dopraw je sola i pieprzem. Dodaj bułkę tartą, 2 łyżki  orzechów  - wymieszj dokładnie. Do foremki wysmarowanej i wysypanej orzechami nałóż masę mięsną pozostawiając rowek na farsz. W zagłebienui ułóż plastry sera (zachodzące na siebie).  Wyłóż srodek plastrami sera i i szpinakiem. Zakryj srodek mięsem, posyp orzechami i zapiekaj w nagrzanym piekarniku

Gotuj Sam!
zupa z kiszonej kapusty z kaszą i klopskikami... 142

ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki zupę podać z klopsikami, zupa nie jest mocno tłusta - zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowe kieszonki z serem 187

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI   4 plastry schabu lub mięsa drobiowego o grubości 1,5 cm 4 kawałki żółtego sera 2 jajka bułka tarta mąka sól olej do smażenia   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Naciąć mięso wzdłuż  aby powstała mała kieszonka. Włożyć do środka kawałek sera i docisnąć. Obtoczyć w mące -docisnąć  potem w posolonym i roztrzepanym jajku(...)następnie bułce tartej i ponownie docisnąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć z każdej strony na patelni na małym ogniu aż do uzyskania  złotej chrupiącej skórki. Nie śpieszyć się ze smażeniem gdyż mięso o takiej grubości i nie rozbite potrzebuje trochę czasu na ugotowanie.Można ewentualnie zapiec jeszcze w piekarniku choć ja z tej opcji nie korzystam i jak widać

zielonacukinka
Duszone mielone z fasolką szparagową 158

Można je poddusić, wtedy nabiorą delikatności i będą bardziej soczyste. Dodatek fasolki szparagowej zamieni je w iście wiosenne wykwintne danie. Polecam! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z indyka bułka tarta-około 100g 2 jajka przyprawy, po pół łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa olej rzepakowy 200g fasolki szparagowej ciętej-może być mrożona 200ml wody Robimy(...)Fasolkę rozmrażamy i lekko solimy Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy trzepaczką. Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając przyprawy. Dodajemy bułkę tartą i otręby. Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki i następnie lekko spłaszczając. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony. Potem zmniejszamy ogień i podlewamy wodą oraz dorzucamy fasolkę. Przykrywamy i dusimy około

Latosiowydom