proste w wykonaniu placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Filet z kurczaka 1 szt. pojedynczy Papryka ostra mielona 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Jajko 2 szt. Przyprawa do gyrosa ½ łyżeczki Szczypiorek posiekany 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem soli, po czym(...)gyrosa i na chwilę odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego kurczaka, jajka, mąkę, paprykę szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniakminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut(...)Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsałata 1 duży pomidor Rzodkiewki, jajka, świeży ogórek i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony szczypiorek, pietruszkę, odcedzonego tuńczyka i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj sałatkę. Przekrój bułki na pół. Na dolnych połówkach ułóż porcję utartego sera, następnie sałatkę i zakończ kolejną porcją sera. Wstaw kanapki do rozgrzanego piekarnika (225ºC) i podpiecz , około 5 minut. Wyjmij kanapki(...)piekarnika i przykryj sałatą. Następnie połóż plaster pomidora i przykryj połówką bułki z makiem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Kanapka z sałatką z tuńczyka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło(...)około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka(...)każdą połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj i odstaw. Krok 4 Wsyp zioła do dużego worka foliowego (najlepiej takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij
Niedzielny kucharzkolację, do pracy na lunch. 4 łyżki ryżu ugotowanego 1/2 opakowania roszponki 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 10 dkg boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 3 pomidory suszone 1 bułka 1 łyżka masła 5 dkg sera pleśniowego lazur sos vinaigrette Na patelni rozgrzewam masło, układam kromki bułki i przesmażam na grzanki, wykładam na talerz. Cienkie plastry boczku smażę na rozgrzanej patelni
wesoła kuchniadość ekstrawaganckiej formie. Jednak szybko odejdziemy od tego wrażenia, bo to danie jednak ma znacznie więcej wspólnego z kuchnią polską, niż można by się spodziewać. Na talerzu dostajemy bułkę własnego wypieku o szarej barwie za sprawą palonego siana wypełnioną szarpaną kaczką, remuladą z sera ze Ślubowa i kiszonymi warzywami ( Malarska 25 słynie ze swoich fermentacji). Dla mnie niezwykle intrygujące połączenie(...)grillowanej cukinii zamiast frytek ze świetnym sosem z wędzoną papryką (taki polski BBQ ). To naprawdę fajny fast slow food w polskim wydaniu! Danie główne w Menu A: Bułka z palonym sianem / sezonowana szarpana kaczka / remulada z selera / sos z wędzoną papryką / ser ze Ślubowa / kiszone warzywa / panierowana cukinia. Danie główne rybne (Menu B) Danie główne w Menu
Food Squarerosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko 1 na talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy mięso mielone z łyżką(...)bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać za dużo (szczaw kiszony jest bardziej kwaśny) Na koniec doprawiamy zupę śmietaną. Na talerz podajemy z jajkm ugotowanym na twardo
Gotowanie jest łatweSkładniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka(...)każdą połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj i odstaw. Krok 4 Wsyp zioła do dużego worka foliowego (najlepiej takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij
Niedzielny kucharzrzeczywiscie tak jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 bardzo solidne Składniki: 2 i 1/2 szklanki makaronu kolanka 500 g mielonego indyka 2 gałązki(...)posmarowanego olejem naczynia (naczynie nie powinno być zbyt głębokie, żeby zapiekanka mogła szybko zapiec się w piecu). Wylej na wierzch sos i rozprowadź po całości. Posyp parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Wstaw pod grill do piekarnika. Piecz, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a wierzch ładnie się przyrumieni (około 15 minut). Smacznego! Artykuł Niedziela: Zapiekanka mac and cheese pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzLiczba porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza (mogą być mrożone) 2 łyżeczki soli 8 ziemniaków 1 łyżka oregano 3 łyżki oleju Sól Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki musztardy dijon 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżki oleju Sos Majonez Gęsty jogurt Chrzan 1 łyżka siekanych kaparów 1/2 łyżeczki(...)patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju, dodaj starty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę tymianku. Przesmaż chwilę, żeby czosnek uwolnił aromat. Następnie wysyp na patelnię szklankę bułki tartej, wymieszaj z pozostałymi składnikami i praż, aż panierka stanie się ciemno brązowa. Przesyp do szerokiej misy i odstaw do przestygnięcia. Krok 3 Wbij do szerokiej misy dwa jajka, romieszaj
Niedzielny kucharzszpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut(...)Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Burgery grzybowo-fasolowe pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjest pyszna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Składniki na cukinię faszerowaną: 2 średniej wielkości cukinie, 1jajko, 100g żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, pół pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania cukinii faszerowanej: Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 o C Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam(...)środek pozostawiając około 0,5 cm – 1cm miąższu przy skórce. Wydrążoną cześć cukinii siekam i przekładam do miski. Dodaję starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i przekładam do wydrążonych połówek cukinii. Wkładam cukinie do nagrzanego
Gotuj Się Kto Możejednak inaczej. Spróbujcie. Produkty potrzebne do przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: pół opakowania makaronu spaghetti, 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka), 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, puszka całych pomidorów bez skórki, 5 suszonych pomidorów, garść liści bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, tarty parmezan do posypania. Sposób(...)przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki Gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory z puszki, pomidory suszone
Gotuj Się Kto Może