bułki - 33426 przepisów (strona:814/2229)

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri 173

również klasyczne pesto. Myślę, że te burgery mogą umilić letnie i wiosenne dni spędzone na grillowaniu poza domem. Polecam szczególnie na tegoroczną majówkę! * SKŁADNIKI na 4 burgery 4 fińskie bułki owsiane (lub inne ulubione) 200 g cypryjskiego sera halloumi 4 plastry świeżego ananasa 4 garście roszponki 4 łyżki sosu chimichurri ( z tego przepisu ) * PRZYGOTOWANIE Ser halloumi pokrój na plastry(...)grilluj z obu stron (po około 3 minuty) na złotobrązowo wraz z ananasem na grillu lub patelni grillowej. W razie potrzeby możesz posmarować ser, jak i ananasa odrobiną oliwy. Bułki również podpiecz. Następnie każdą połówkę pieczywa posmaruj sosem chimichurri , ułóż nań roszponkę, grillowanego ananasa i ser halloumi. Podawaj od razu

Food Square
ŁABĘDZI PUCH 174

smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu   przekroić biszkopt na dwa równe blaty. Masa kajzerkowa ;) Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke

RAROSSA
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 120

mąki typ 500 50 g masła   80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta soli  świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy białko do smarowania ciasta bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie serowe: 250 g twarogu śmietankowego 70 g jaj 10 g żółtka 50 g cukru świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy(...)równe części. 8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy ją na 1/3 i 2/3. 9. 2/3 wałkujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić 10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik - 500 lat jabłek w Polsce 136

wiem. 500 g jabłek, 120 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, skórka otarta z cytryny, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Jabłko owoc z bogatą przeszłością.  Do jabłka umieszczonego na głowie syna, strzelać z łuku musiał Egil (z mitologii nordyckiej), oraz Wilhelm Tell. Spożywanie złotych jabłek(...)okolice obfitują w sady owocowe.  Jabłka z tych rejonów, „ jabłka grójeckie ”, otrzymały oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne”. Jabłecznik Formę do ciasta (u mnie tortownica), wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (można zetrzeć na tarce o dużych otworach). Ułożyć jabłka w tortownicy. Jajka utrzeć

królestwo garów
Klopsiki w porach 137

zamiast surówki z pora będzie sos z pora..no i wyszło całkiem pysznie. 50 dkg  mielonego mięsa cebulka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki tartej bułki 1 szkl.bulionu 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 pory 1 marchewka sól , pieprz vegeta oliwa mąka  Do mięsa dodać jajko i bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, wszystko razem wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 137

łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1-2 łyżki sosu sojowego kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie) czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym:  Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę(...)ostygnięcia.  Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę.  Masę mięsną nakładać do pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone w wersji wege 181

jeszcze lepiej pęczek świeżego, pietruszka będzie też super łyżeczka soli 1 l wody 100 ml mleko roślinnego (u mnie było migdałowe) lub wody do namoczenia pieczywa olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż do zeszklenia (5 minut) cebulę. Dodaj przyprawy (sól na końcu gotowania). Wymieszaj. Wrzuć suchą soczewicę(...)suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone w wersji wege pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Krokiety ziemniaczane 550

przepis przewiduje dodatek sera w środku  . Krokiety ziemniaczane podane z warzywami to pyszne wegetariańskie   danie . Krokiety ziemniaczane SKŁADNIKI 600g ziemniaków 2 jajka łyżka masła kawałek żółtego sera bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane i odparowane ziemniaki rozgnieść praską lub widelcem, dodać łyżkę masła i  poczekać aż wystygną. Dodać 1 jajko, sól, pieprz(...)smaku. Formować podłużne krokiety, w  każdym  ukryć  małą kosteczkę żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtoczyć w roztrzepanym ze szczyptą soli jajku a następnie bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. SMACZNEGO :)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata. 169

który zalegał w lodówce.  To co, zapraszam!  Składniki; 50 dag mięsa mielonego 1 mały brokuł 2 jajka 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta  mąka  do obtoczenia Sos; 400 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz i papryka chili do smaku 2 łyżki(...)brokuł razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii 157

Wierzch: 500g świeżych truskawek 3 łyżki cukru 1/2 laski wanilii Kruszonka: 120g mąki pszennej 60g masła extra 60g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło(...)około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotleciki cieciorkowo-serowe 143

cieciorka i biały ser.  KOTLECIKI CIECIORKOWO-SEROWE Składniki : 1 szkl cieciorki 250 g sera białego 2 jajka 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki sody szczypta soli bułka tarta do obtoczenia oliwa do smażenia Przygotowanie: Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy. Ugotowaną cieciorkę miksujemy blenderem. Do cieciorki dodajemy żółtka oraz przeciśnięty przez praskę biały ser, curry(...)sztywno ze szczyptą soli. Do ubitego białka dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę białkową łączymy z masą cieciorkowo-serową. Formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor

Bon appetit mon amie
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 135

sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone płatki kukurydziane, klasyczną tartą bułkę, lekkie panko, otręby… Jeśli chcecie zaszaleć – świetnie do panierowana nadadzą się kruszone orzechy (egipska dukkah ! ), rozdrobnione krakersy, mocno doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka(...)uzasadniony i broni się sam! Ryby nie otaczamy w całości w panierce, więc żeby dobrze rozłożyć na niej smaki warto najpierw wysypać na płaski talerzyk naszą chrupką bazę panierki (bułkę, płatki, otręby, chipsy) a dopiero później przyprawić ją z wierzchu – soląc, pieprząc i dodając wybrane zioła. Filety wybraną stroną maczamy w dokładnie roztrzepanym jajku i następnie w wybranej, doprawionej panierce

Karo in the Kitchen
Kotlety z indyka z cukinią i marchewką 150

kotletów z indyka z cukinią i marchewką 500 g udźca z indyka bez skóry 1 cukinia 1 marchew 1 mały por 1 łyżka oleju 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny Sól i pieprz do smaku Jak zrobić pieczone kotlety z indyka z cukinią i marchewką? Przepis krok po kroku. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce(...)Indyka mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić, mięso łączymy z tartymi warzywami, dodajemy zeszklony por, sól, pieprz i bułkę tartą, a na koniec dodajemy całe jajko i dobrze masę na kotlety wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy owalne kotlety, które układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka z piekarnika... 163

Bułki z jajkami, zapiekane w piekarniku. -- -- -- -- -- Do wydrążonych bułek wkładamy plastry szynki i wbijamy jajka. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10-12 min. / 200 st. C Serwujemy gorące, posypane zieleniną i przyprawami. Smacznego

chleba naszego
Klops z pieczarkami 142

dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji) -800 g mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka

Zielona Kuchnia