formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję(...)orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla z orzechami: 150 g cukru garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego
Food Squareoczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem
Pyszności SłodkościSłodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania
wyzwania kuchenneDzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru
Ala piecze i gotujesyropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut
Jacob Tastesdobrze, już wyjaśniam, o co mi właściwie chodzi. Otóż, kilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu ) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeden z moich najlepszych i ulubionych serników! Jest po prostu przepyszny i zawsze znika w ciągu... jednego dnia. Aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica
Di gotujeUwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i
Kuchnia w czekoladzienasady, zdejmujemy skorupę i odnóża, nacinamy i wyjmujemy jelito. Płuczemy pod bieżącą wodą. Żeby krewetki złapały jeszcze więcej smaku i wypełniły bułki po brzegi, kroję je wzdłuż na połowy – takie cudowne „rozmnożenie” PALONE MASŁO Masło to jasnożółty tłuszcz maślany, woda i proteiny mleka. Podczas tego procesu to właśnie one złocieją, brązowieją a na koniec się przypalają. Masło wykładamy do garnka(...)masła naszykowane wcześniej krewetki – surowe smażymy minutę, gotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej miseczki, pozostałe masło – teraz już o smaku krewetek – zostawiamy do posmarowania bułek przed grillowaniem. Krewetki mieszamy z majonezem (użyjcie tylko tyle majonezu, żeby pokrył krewetki cienką warstwą), drobno posiekanym szczypiorkiem, drobniutko pokrojoną łodygą selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym
Karo in the KitchenChlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 10g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła(...)smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY
Blog z Apetytempyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę
Walijskie Pichcenieminut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła
Karo in the KitchenCały czas miksując dodawać po jednym jajku, jak dodamy wszystkie trzy na raz, to masa się zważy. W szystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą
Blondynka GotujeMini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u mnie w domu była to porcja na raz, wszystkie wyszły jeszcze ciepłe Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy(...)letniego mleka 30 g miękkiego masła Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Blog z Apetytem