bułki maślane - 553 przepisów (strona:11/37)

Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję(...)orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla z orzechami: 150 g cukru garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego

Food Square
Babka wielkanocna 156

oczkach) i sok z jednej pomarańczy.  Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.  Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem

Pyszności Słodkości
Chała purimowa 124

Słodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania

wyzwania kuchenne
Maślane bułeczki do odrywania 311

Dzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru

Ala piecze i gotuje
Rogaliki maślane 317

syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut

Jacob Tastes
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 132

dobrze, już wyjaśniam, o co mi właściwie chodzi. Otóż, kilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu ) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej 136

jeden z moich najlepszych i ulubionych serników! Jest po prostu przepyszny i zawsze znika w ciągu... jednego dnia. Aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica

Di gotuje
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 167

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i

Kuchnia w czekoladzie
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll 234

nasady, zdejmujemy skorupę i odnóża, nacinamy i wyjmujemy jelito. Płuczemy pod bieżącą wodą. Żeby krewetki złapały jeszcze więcej smaku i wypełniły bułki po brzegi, kroję je wzdłuż na połowy – takie cudowne „rozmnożenie” PALONE MASŁO Masło to jasnożółty tłuszcz maślany, woda i proteiny mleka. Podczas tego procesu to właśnie one złocieją, brązowieją a na koniec się przypalają. Masło wykładamy do garnka(...)masła naszykowane wcześniej krewetki – surowe smażymy minutę, gotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej miseczki, pozostałe masło – teraz już o smaku krewetek – zostawiamy do posmarowania bułek przed grillowaniem.   Krewetki mieszamy z majonezem (użyjcie tylko tyle majonezu, żeby pokrył krewetki cienką warstwą), drobno posiekanym szczypiorkiem, drobniutko pokrojoną łodygą selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym

Karo in the Kitchen
Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami 257

Chlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 400 g mąki pszennej 10g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła(...)smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY

Blog z Apetytem
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 179

pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę

Walijskie Pichcenie
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 208

minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła

Karo in the Kitchen
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 155

Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, jak dodamy wszystkie trzy na raz, to masa się zważy.  W szystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą

Blondynka Gotuje
Mini bagietki czosnkowe 229

Mini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u mnie w domu była to porcja na raz, wszystkie wyszły jeszcze ciepłe Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy(...)letniego mleka 30 g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek   *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania