bułki maślane - 553 przepisów (strona:12/37)

50 przepisów na domowe pieczywo- bułeczki, chleby, drożdżówki 161

zgromadziłam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów :) Sama się zdziwiłam, że jest ich aż 50 :) Zapraszam na kulinarną wycieczkę wśród domowych chlebów, bułek i drożdżówek :) WSZYSTKIE PRZEPISY a wśród nich m.in. chlebek kukurydziany, jogurtowy, korzenny, dyniowy, otrębowy, słonecznikowy, maślankowy, maślany, białkowy i wiele wiele innych Znajdziecie też przepisy na bułeczki, rogaliki, drożdżówki :) Zapraszam

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto orzechowe z galaretką 169

Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 5 jaj - 10 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno(...)dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat jasny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy

Apetyczna babeczka
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 155

Żeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach

Maślane ciasteczko
Maślane rogaliki 143

Dzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam

Na słodko lub wytrawnie
Uśmiech teściowej 194

ucieram z  cukrem i  łyżką śmietany. Dodaję do  ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam  na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ).  Jabłka obieram ze skórki, kroję

Ciasteczkowy Potwór
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto.  Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody(...)wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt -  Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu

Ciastka - domowe słodkości
Pomarańczowa babka żółtkowa 117

laski wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babę. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego

Trufelkowo
Burgery z indyka, kolendry i kminku 195

zrumieniony na zewnątrz. Sekret tkwi w dodaniu gazowanej wody i świeżo zmielonych przypraw, tj. kolendry i kminku. Podawajcie w bułce z dodatkami jak do hamburgera. Możecie też dodać je do obiadu, wystarczy jakaś sałatka, np. z sałaty maślanej i jogurtu, do tego ziemniaki lub ryż...:) Składniki (na 7 burgerów): 500 g mięsa świeżo zmielonego z indyka 1 średnia cebula masło

Zasmakuj Kuchni
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 209

oleju kokosowym, tutaj poszłam na kompromis i smażę łącznie na oleju kokosowym i na maśle klarowanym . Ryba ma wówczas delikatnie maślany smak... :-) No i moja ryba jest bezglutenowa, nigdy nie panierowało się u mnie w domu ryb w bułce, ja nie czynię tego również. Moje ryby są tylko delikatnie oprószane mąką kukurydzianą. Najbardziej lubię takie prosto z patelni

Smaczne Zdrowe
Tosty francuskie 138

Pyszne weekendowe śniadanie? Oto rozwiązanie: tosty francuskie! Słodkie, maślane i miękkie, z dodatkiem sezonowych owoców. Tosty przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Polecam!     Składniki: 1 bułka bilka/chałka 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki masła owoce sezonowe: banan, borówki, granaty syrop klonowy/cukier puder/miód   Wykonanie: Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu

Pasja Smaku
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 168

uwagi, gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka

Stare Gary
Ciasto Biedronka 206

polubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej ( z lekką górką ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo(...)Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem budyniowo - maślany: Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia

Opowieści z piekarnika
Tort makowy z kremem jajecznym 381

dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej

Poezja smaku
KUKURYDZIANKI 194

pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie

Kuchnia MagdaLeny
KUKURYDZIANKI 194

pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania