laski wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babę. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego
Trufelkowozrumieniony na zewnątrz. Sekret tkwi w dodaniu gazowanej wody i świeżo zmielonych przypraw, tj. kolendry i kminku. Podawajcie w bułce z dodatkami jak do hamburgera. Możecie też dodać je do obiadu, wystarczy jakaś sałatka, np. z sałaty maślanej i jogurtu, do tego ziemniaki lub ryż...:) Składniki (na 7 burgerów): 500 g mięsa świeżo zmielonego z indyka 1 średnia cebula masło
Zasmakuj Kuchnioleju kokosowym, tutaj poszłam na kompromis i smażę łącznie na oleju kokosowym i na maśle klarowanym . Ryba ma wówczas delikatnie maślany smak... :-) No i moja ryba jest bezglutenowa, nigdy nie panierowało się u mnie w domu ryb w bułce, ja nie czynię tego również. Moje ryby są tylko delikatnie oprószane mąką kukurydzianą. Najbardziej lubię takie prosto z patelni
Smaczne ZdrowePyszne weekendowe śniadanie? Oto rozwiązanie: tosty francuskie! Słodkie, maślane i miękkie, z dodatkiem sezonowych owoców. Tosty przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Polecam! Składniki: 1 bułka bilka/chałka 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki masła owoce sezonowe: banan, borówki, granaty syrop klonowy/cukier puder/miód Wykonanie: Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu
Pasja Smakuuwagi, gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka
Stare Garypolubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej ( z lekką górką ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo(...)Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem budyniowo - maślany: Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia
Opowieści z piekarnikadodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej
Poezja smakupyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie
Kuchnia MagdaLenypyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że są one bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie
Kuchnia MagdaLenyjest lekkie i orzeźwiające, zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Troszkę pracochłonne, ale smak wynagrodzi trudy związane z jego przygotowaniem SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kakao Zielona masa: 1,5 szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa(...)cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Zielona
słodki bratekBanalne, ale bardzo pyszne. To właściwie bardziej propozycja niż przepis. Na gorącą kolację bez zbędnego wysiłku. Można wykorzystać niezbyt świeże bułki i dowolnie "nadziać", według
Maślane ciasteczkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawniePyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce
Smaczne Zdrowewiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu(...)kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch
Ciastka - domowe słodkościsprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek skórka z 1 pomarańczy(...)ciasto: Masło z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki
Kuchnia w oparachjajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość