bułki maślane - 553 przepisów (strona:14/37)

Przepyszna babka puszek z jogurtem 116

razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej i wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku(...)dodawać po 1 jajku, mieszać obroty 5 aż do całkowitego połączenia i wmieszania jajek mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać składniki suche do masy maślanej, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund dodać jogurt, wymieszać obroty 5 czas 1 minuta pieczenie jak wyżej Babka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
babka serowa z brzoskwiniami 163

cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy     Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło(...)Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 295

Podstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)które nie wymagają przygotowywania rozczynu. Łączymy je bezpośrednio z przesianą mąką i dajemy ich zawsze 2x mniej niż świeżych. Sól Jest niezbędna w cieście do pizzy , chleba czy też bułek. Nie znaczy to jednak, że nie można jej dodać do ciasta na słodkie wypieki. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać jej bezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni ona ich produkcję

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki cynamonowo-miodowe z serem i prażonymi jabłkami 100

sprawia, że w środku są cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego

Cooking Monster
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 177

lnianym worku zwiększyło jego przydatność do spożycia. Pieczywo przez cały czas miało ładny, świeży zapach. Celowo upiekłam bułki z dodatkiem cebuli, by sprawdzić, czy worek prześmierdnie cebulą. Nic takiego nie miało miejsca. Na następny dzień spokojnie mogłam tam włożyć maślane, słodkie drożdżówki. Plusy, jakie jeszcze zauważyłam, to oszczędność miejsca w kuchni. Do tej pory nie kupiłam tradycyjnego chlebaka, ponieważ

Mienta blog
Ciasto bananowe 132

jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

Camilla w kuchni
Śniadaniowe bułeczki maślane 101

  Moim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „

Szybko Tanio Smacznie
Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane 138

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam do nich

Marta Gotuje
Ciasto Czekoladowa Śliwka 840

Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru  16 g cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką 250 g masła Warstwa(...)wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.   Krem budyniowo - maślany: Połowę ilości mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować

Opowieści z piekarnika
Puszyste ciasto z rabarbarem i cytrynową kruszonką 95

otarta z jednej cytryny   Dodatkowo: masło i bułka do blaszki 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:     Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce.     Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej, maślana i cytryna powinny być wyjęte z lodówki na minimum(...)przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do ubitych jajek.       Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wysypać obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Wierzch posypać cytrynową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe brioche 167

Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w

codojedzenia
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 175

Bułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami

Aga w kuchni
Tort makowy z kwaśną śmietaną 166

tort makowy występuje  krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki,  a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo,  kiedy znika z talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka

My sweet a life
Bułki hamburgerowe II 186

bułki wyraźnie się napuszą. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.  Posmarować wyrośnięte  bułki  połową roztopionego masła.  Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć  z piekarnika i posmarować  pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego! W maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia

Stare Gary
Sernik pomarańczowy 176

pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania