bułki maślane - 553 przepisów (strona:10/37)

Bułeczki maślane z kruszonką 157

Takie mięciutkie, puszyste bułeczki maślane na pewno zasmakują Waszym domownikom. Możecie upiec je na śniadanie albo podwieczorek. Dzieci chętnie wezmą je do szkoły. Dobre są zarówno same jak i posmarowane świeżym masłem albo dżemem. My zjedliśmy je z kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem(...)wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rogale maślane z makiem… 647

Nie ma jak domowe pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 140

symbolicznym geście, piekę z tej okazji bułeczki po brzegi wypełnione najlepszymi życzeniami, pochodzące z miasta, w którym się urodził. Za ojca tych mleczno-maślanych bułeczek drożdżowych uważa się osiemnastowiecznego angielskiego lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 176

mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śœmietana 18% [400ml] 3-4 łyżki mąki pszennej Czerstwą bułkę namoczyć na godzinę w mleku. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Do mięsa mielonego dodać

Grunt to przepis!
Domowe grzanki wg Aleex 155

dodatkiem grzanek. Nigdy nie kupuję gotowych grzanek, wolę sama je zrobić w swojej kuchni. Za każdym razem wychodzą pyszne: chrupiące, rumiane, z wyraźną maślaną nutą. Jeśli lubicie grzanki, zobaczcie, jak ja je przygotowuję. Składniki: • bułka wrocławska • masło (możemy użyć też ziołowego lub czosnkowego, wtedy otrzymamy grzanki smakowe) Uwaga: Ilość masła zależy od ilości bułki. Na 1/2 bułki wrocławskiej powinno wystarczyć

W mojej kuchni
Ciasto czekoladowe bez mąki 253

wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam

Różne smaki w kuchni
Rogale maślane z makiem - Wypiekanie na śniadanie 147

Dzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie

Smaczna Pyza
MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 242

Super puszyste, mleczno-maślane - orkiszowe bułeczki śniadaniowe. Idealne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. To ulubione bułeczki mojej Córci, która najchętniej zajada je na sucho, bez żadnych dodatków. Pozostali domownicy zajadają je z dodatkiem masła i domowych konfitur lub powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez(...)mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać). Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750    (lub 500g pszennej chlebowej typ650) - 180g

Smaczne Zdrowe
Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 206

Zapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować

Smaczna Pyza
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 136

tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy

Salonik smaków
Mini chałeczki. 327

     Witajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z rodzynkami 240

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Maślane bułeczki z dodatkiem rodzynek. Są bardzo smaczne i lekko słodkie w smaku. Idealne dla dzieci jak i 

Marta Gotuje
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 540

truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki z truskawkami 256

Puszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :) Składniki na 9 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli(...)miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 4 łyżeczki bułki tartej 400 g truskawek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g roztopionego masła Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Babka Wielkanocna 163

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka 20 dag masła 1 cytryna 1/2 szklanki śmietany 18 % tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka polewa 100 ml słodkiej kremowej śmietanki 30% 10 dag masła 7 dag brązowego cukru 5 dag krówek (plus kilka krówek do dekoracji) Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy. Żółtka zachowujemy. Mąkę mieszamy(...)cytryny i śmietaną.10 dag cukru ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając

Pobite gary Barbary