bułki maślane - przepisów 486

  1. Polskie bułki maślane A.D.1959
    Polskie bułki maślane A.D.1959

    równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne. Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting(...)się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut. Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce. Bułki maślane stygną. Bułki maślane stygną. Bułki maślane. Bułka maślana na talerzyku. inspirowało Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 maja

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  2. Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014
    Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014

    drożdżach. Na przykład grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane. A oto pierwsze bułki na liście: Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego(...)przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni... Bułki, jak to bułki maślane, mają swój charakterystyczny słodki smak, mięki i dosyć gęsty miekisz oraz delikatną skórkę. Ilość składników przewidziana jest na 12 bułek. Początkowo zrobiłem ich 10, jednak bułki ładnie wyrastają, również

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  3. Bułki maślane
    Bułki maślane

    Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej mleko

    Przepis pochodzi z bloga O kuchni z uczuciem, prowadzonego przez smak i uczucie.

  4. Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne
    Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne

    Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Piecze Chleb, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  5. Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane
    Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane

    możemy podarować ukochanej osobie. To doskonały sposób na miłe rozpoczęcie dnia. Co na nie przygotować? Agata proponuje pyszne bułeczki maślane. Doskonałe nie tylko na śniadanie. Nie tylko na śniadanie Bułka maślana to smakołyk śniadaniowy, który równie dobrze można zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować(...)konfiturą własnej roboty czy miodem. Bułki maślane Składniki na 8-9 bułek: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g) 80g roztopionego masła ( około 6 łyżek) 2/3 szklanki ciepłego mleka 16g drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 duże jajko Wykonanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy

    Przepis pochodzi z bloga KulinarneImpresje.pl, prowadzonego przez Anusia81.

  6. Bułki maślane
    Bułki maślane

    adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie!   Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka(...)posmarowania bułek Sezam – do posypania bułek       Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  7. Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką
    Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką

    wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie z wyraźnym posmakiem masełka. Dzisiaj takich się nie uraczy. A maślane bułki dostępne w sklepach, to zwykłe podróbki Taka chałka ze szklanką zimnego mleka, posmarowana jeszcze masełkiem…. mniam… Pan mąż od jakiś dwóch

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  8. MAŚLANA BUŁKA Z KURCZAKIEM
    MAŚLANA BUŁKA Z KURCZAKIEM

    jakich składników się składa Po drugie sami dobieramy proporcje - co sprawi że cała kanapka zniknie Po trzecie jest tańsza niz ta ze sklepu.  Dziś zapraszam na pyszną Maślaną bułkę z pieczonym filetem z kurczaka. Robi sią ją szybko a smakuje rewelacyjnie, Polecam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   Bułka 4 okrągłe bułki maślane 12 plastrów ogórka zielonego Musztarda do posmarowania(...)foremki/keksówki. Foremkę napełniam zimną wodą ok 150 ml. Wkładam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso wyjmuję z woreczka. Studzę. Kroję w plastry. Bułkę maślaną, przekrajam wzdłuż. Połówki smaruję masłem i smażę na rumiano na suchej, nagrzanej patelni. Następnie studzę. Smaruję środek bułek musztardą. Na jednej(dolnej) połowie kładę liść sałaty, a następnie plaster mięsa

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie Patki, prowadzonego przez Patunia Patunia.

  9. Semla bułka maślana z bitą śmietaną
    Semla bułka maślana z bitą śmietaną

    Semla czyli szwedzka bułka maślana nadziewana marcepanem i bitą śmietaną. Są to bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę(...)cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych drożdży 50 g kokosowych wiórków 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 żółtko 250 ml podgrzanego mleka, 37ºC 100 g cukru sok i otarta skórka z jednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  10. Bułki maślane z budyniem...
    Bułki maślane z budyniem...

    Domowe bułki maślane, z prawdziwym masłem... -- Skład: mąka 1 kg, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka,4 żółtka, szklanka cukru, kostka masła, budyń waniliowy, mak do posypania, białko do smarowania bułek, cukier waniliowy, szczypta soli. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku dołek-tam wkruszamy drożdże i łyżkę cukru, zalewamy mlekiem i przysypujemy po wymieszaniu mąką, zakrywamy(...)podrosło. Jak ciasto podrośnie, to lekko je zagniatamy i lepimy bułki, które wykładamy na blaszki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, niech bułki podrosną, w tym czasie gotujemy budyń. -- Bułki maślane zwykłe, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C  góra/dół ~20 min Bułki przeznaczone do dodania wystudzonego budyniu nagniatamy pośrodku i  nakładamy łyżeczką

    Przepis pochodzi z bloga chleba naszego, prowadzonego przez Dariusz Podlasek.

  11. maślane bułki z morelą
    maślane bułki z morelą

    maślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia składniki na sześć sporych sztuk 500 g mąki pszennej 2 jajka 70 g masła 60 g cukru 30 g drożdży 250 ml mleka 9 świeżych moreli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę

    Przepis pochodzi z bloga Miód i pieprz, prowadzonego przez stolpen.

  12. Bułka z dżemem cytrynowym na śniadanie. Inaczej.
    Bułka z dżemem cytrynowym na śniadanie. Inaczej.

    Wczoraj znów poszła w ruch maszyna do chleba.  Upiekłam maślaną bułkę na mleku. Do wypieku użyłam mąki typ 500 MŁYN KOPYTOWA  i suszonych drożdży babuni  KŁOS-POL Bułka wyszła przepyszna, maślana i delikatna. I od razu pojawił się pomysł podania jej na śniadanie niedzielne, z dżemem. Ale nieco inaczej ! Składniki -bułka maślana -dżem cytrynowy niskosłodzony  OWOCOWA(...)wierzchu. Całość dosmaczyłam syropem z mango, gęstym i słodkim... I podałam dzieciakom na sniadanie! Były zachwycone. Ja też. Myślały , że dostały tort! I zjadły wszystko bez mrugnięcia. Ja też. Bułkę- tort podałam z ciepłą herbatką  BIFIX poziomkową ! Owoce poziomki są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez, miedź i fosfor. Wykazują właściwości odkwaszające organizm. Zawierają wiele cennych witamin

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  13. Chleb maślany
    Chleb maślany

    bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane znajdziesz w zakładce pieczywo na górze strony ;-) zapraszam

    Przepis pochodzi z bloga chleba naszego, prowadzonego przez Dariusz Podlasek.

  14. Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else
    Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else

    smaku. Niestety trzeba go było jeść go sztućcami, bo był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;)  Karolina wybrała :  MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca(...)pysznym orientalnym smakiem. Boska !    Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER  w skład którego wchodziła bułka maślana, polska wołowina sezonowana ( 300 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski .  Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był !  Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń i wybrałam

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  15. Burgery wołowo-jagnięce z marchewką
    Burgery wołowo-jagnięce z marchewką

    kroimy w piórka i skrapiamy 15 ml octu jabłkowego (najlepiej domowej roboty), doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy aż cebula nabierze różowego koloru i będzie lekko kwaśna w smaku. 2 bułki maślane lub mleczne Jak przygotować pyszne domowe Burgery wołowo-jagnięce z marchewką: Szczypiorek drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Siekamy czosnek i miętę. A umytą, obraną marchewkę(...)burgery, większe niż średnica bułki, gdyż podczas smażenia mięso się skurczy. Patelnię grillową smarujemy olejem. Smażymy burgery na średnim ogniu, po ok. 3-4 minut z każdej ze strony. Bułki maślane kroimy na pół i podsmażamy od wewnętrznej strony na tej samej patelni co burgery. Pomidora kroimy w plastry, a papryczkę chili w drobne plasterki. Składamy burgera np. w takiej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

Wybierz stronę :