ostatnim czasie bardzo lubię na śniadanko , maślaną bułkę z dużym kubkiem kawy , świetnie także smakuje z serkiem , ale to już według uznania , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3, szklanki mąki 405 1 szklanka mleka 45 dag drożdży 3 łyżki masła ( rozpuszczonego ) szczypta soli szczypta cukru Wykonanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże
Mój SmakOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki maślane - idealne na wakacyjne śniadanie. Miękkie, puszyste i delikatne po prostu rozpływają się w ustach. Polecam. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 12 g świeżych drożdży
babka w formiewstępie - bo potem zapomnę - powiem, że to są absolutnie najbardziej puszyste bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłem. Długo szukałem idealnego przepisu na bułki i chyba właśnie go mam :) To jest właśnie to! Dosłownie rozpływają się w ustach. Są mięciutkie i maślane, mógłbym codziennie na śniadanie takie opierdzielać :) Ale raczej nie chce mi się codziennie tak rano wstawać żeby je robić. Cóż, szkoda(...)wstawiamy bułki. Pieczemy około 20 minut - aż nabiorą ładnego rumianego koloru. Ja zajadałem się nimi z dżemem porzeczkowym, który zrobiliśmy razem z Magdą poprzedniego lata. Smacznego! :) A inne bułki maślane, takie bardziej na słodko, znajdziecie tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder ManufactureDziś przepyszne bułki mleczne bez konserwantów, bez polepszaczy, idealne na śniadanie, idealne jako kanapka do pracy czy szkoły. Zachęciłam kogoś do wypróbowania przepisu? Bułki maślane piekłyśmy w ramach cotygodniowej naszej akcji Wypiekanie na śniadanie , tym razem przepis wybrała Monika z bloga Matka Wariatka. Przepis na bułki pochodzi z bloga przepisnachleb.pl Ja swoje bułki robiłam na mące orkiszowej jasnej i razowej
Moje Małe Czarowaniedodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie
Ewa w kuchnibułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować??? Bułki o delikatnej skórce, miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać
Grahamka, weka i kajzerkatych, którzy dopiero chcą się przekonać do tej ryby! Zapraszam na przepyszną sałatkę śledziową z kukurydzą i ogórkiem w orientalnym stylu, którą podałam w chrupiących, zapiekanych maślanych bułeczkach. Danie idealne na kolację na ciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO(...)olej ze śledzi * kurkuma – 1 łyżeczka * curry – 1 łyżeczka * jogurt naturalny – ok. 150-200 ml * świeży koperek – 1 pęczek * sól, pieprz + bułki maślane – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy ( niech będą lekko twardawe! ), kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone śledzie i ogórki konserwowe. Wsypujemy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ze śledzi, podsmażamy posiekaną
Ostra na Słodkomożna zabrać do pracy, albo zjeść w domu popijając szklanką mleka. Tosty przygotowałam ze Śniadaniową klasyczną bo żadne śniadanie nie może się bez niej obyć. składniki: 3 bułki maślane 2 jajka 1/2 szklanki migdałów mielonych 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych / można zastąpić pszenną/ 2 łyżki mąki migdałowej / można zastąpić pszenną/ cynamon szczypta miód wielokwiatowy 200 g jogurtu
wesoła kuchniaciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru
Pieguskowa Kuchniajaja, szczypta soli, pieprzu i olej rzepakowy do smażenia dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu Bułki maślane przekrój wzdłuż na pół i podpiecz na patelni grillowej do zarumienienia. Awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Wbij jajka do miski, roztrzep i dopraw solą oraz pieprzem
Mango Papajainni z makiem, a jeszcze inni z dodatkiem masełka. Jedno jest pewne... chałka była, jest i będzie jednym z ulubionych rodzajów pieczywa w Polsce. Mięciutka, puchata, niezwykle aromatyczna i maślana bułka zaplatana w warkocz. Znana również jako strucla, plecionka lub kukiełka. Doskonała na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka. Polecam! Składniki: (na jedną chałkę średniej wielkości) Ciasto: 2 szkl mąki
Nastoletnie Wypiekanieśliwki, to właśnie one są dziś moimi bohaterkami. Połączone z delikatną ricottą i chrupiącymi grzankami tworzą fantastyczną całość, idealną dla łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ulubione pieczywo ( u mnie maślane bułki ) * soczyste śliwki * brązowy cukier * ricotta * cukier puder * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na duże patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła dodajemy cukier i okrojone na pół śliwki – przesmażamy mieszając, tak by karmel
Ostra na SłodkoTosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki: 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana ) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru ) 150 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka sosu balsamicznego(...)Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki. Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor. Tosty podawać z macerowanymi truskawkami. Smacznego
kolorowotorcikowonasturcji. Danie główne mięsne (Menu A) Danie główne to popisowy numer Steak N' Roll nawiązujący do klasycznej Reuben Sandwich, lecz podany z lekkim twistem. Dostajemy tutaj delikatną bułę maślaną własnego wypieku skąpaną w ziołowym sosie chimichurri. Do tego kapista kiszona, słodka kandyzowana cebulka, szwajcarski ser i najważniejszy element — delikatny mostek wołowy. Mięso jest tak kruche, że aż się samo rozpada(...)potężna buła, która zadowoli głodną osobę. To danie, na które z chęcią wpadnę do Steak N' Roll również poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące
Food SquarePyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy... Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ 450 lub 650, 2 szkl. ciepłego mleka ~500 ml , pół kostki drożdży 50 g, pół kostki masła 100 g, 3 jajka, pół małej łyżeczki soli, duża łyżka czubata cukru. Zaczyn robimy(...)klasyczne pierogi. Banany obieramy i kroimy na krążki, które następnie zawijamy w ciasto. Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st. C 20 min. Gdy banany się skończą kleimy bułki i pieczemy je przez 25 min. / 200 st. C -- Po upieczeniu studzimy kilka minut i już gotowe, można polukrować, ale same też są pyszne. -- -- Smacznego
chleba naszego