bułki maślane - 553 przepisów (strona:4/37)

Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 206

Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 140

Miały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam ,że chyba zrobię coś innego , coś czego jeszcze nie robiłam ....i spróbowałam upleść chałki czy warkocze ;)      a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek(...)folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę  i dzielimy na 12 części po ok 85 g ,ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :) dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :) Formujemy wałeczki o długości 35 cm  i pleciemy warkocze ,  uplecione kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem

Wypieki Rene
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami 115

ulubionym dodatkiem, gdyż nie cierpiałam ciepłego mleka z kożuchem. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam(...)Ciasto zwijamy w literę S, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej z nich umieszczamy po kilka rodzynek. Ponownie odstawiamy bułki do wyrośnięcia, tym razem na ok. 10 minut. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C, aż będą złote. Studzimy na kratce. The post Bułeczki drożdżowe z rodzynkami appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 110

między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami.  Przepis z Let og lækker brød . Maślane bułki z pieprzem Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 117

sztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal(...)gram - 2 kcal Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal     1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ :  ****************************************************************     1 Śniadanie - 350 kcal :  BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka kajzerka -50 g. 3 łyżki białego serka ziarnistego - 150 g. kiwi - 60 g. jabłko - 100 g. gruszka - 150 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ***************************************************  Kajzerkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 81

surówką z czerwonej kapusty kojarzą mi się z wakacjami, lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta, ale pięknie wygląda oblepiona makiem . Jeśli w waszej piekarni takich nie mają, warto poszukać w innej. Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko

Słodkie Gotowanie
RWANA DROŻDŻÓWKA Z CYNAMONEM 141

Cynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna!  Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki

Słodki Zakątek
Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty 244

serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina  (przepis) maślane bułki do burgerów  (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól

Słodki Kompromis
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 144

Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Drożdżówki z dżemem 131

Pyszne serca drożdżowe z dżemem, które na pewno zaspokoją apetyty łasuchów. Potrzebujemy ciasto drożdżowe,prawie takie samo jak na bułki maślane...  1 kg mąki 450, 1 szkl. mleka, 50 g drożdży, 150 g masła, 4 jajka, 1 szkl. cukru, szczyptę soli. Dodatkowo musimy przygotować z dwa rodzaje dżemu, jajko do smarowania, ... Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem żeby

chleba naszego
Kurczak pieczony w rękawie 256

niż ten pieczony się bez niego. Faszerowany tradycyjnie – czyli wątróbką, wychodzi wprost wyborny. Ja wzorem mojej mamy zamiast bułki kajzerki do farszu – używam chałki (może być też bułka maślana) co sprawia, że jest delikatny i lekki. Przepis mega prosty, a bardzo efektowny. Taki kurczak gości u mnie co najmniej kilka razy do roku. Jedna kura to sycące danie

Poezja smaku
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 113

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często

To co kocham
Pierś kaczki w cieście francuskim 180

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć

królestwo garów
Chrupiące talarki z truskawkami 150

Jeśli została w domu chałka i lekko zrobiła się czerstwa to jest ona idealna do tego śniadania. Oczywiście mogą być rogale albo bułki maślane ważne aby były czerstwe, wtedy smakują najlepiej. Zachęcam do wypróbowania mojego dania. Chrupiące talarki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki maślankowe rzucane z orzechami włoskimi 124

Bułki tutaj podane są leciutkie, pyszne, łatwe w wykonaniu i bardzo szubko znikają ha ha. Ale wszystkie bułki u mnie za szybko znikają, lubimy je. Zapraszam na buły śniadaniowe. Bułki maślane rzucane z orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie