bułki maślane - 553 przepisów (strona:16/37)

Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 128

dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać w masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
BABKA PIASKOWA 169

masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu

RAROSSA
Maślane bułeczki z czekoladą 155

lasów, a to z kolei powoduje drastyczne trzebienie orangutanów. Więc bułeczki maślane na paliwie rakietowym i oleju palmowym – won! Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą(...)czekolady, które nie rozpuszczają się pod wpływem temperatury. Są też groszki, które są przeznaczone do temperowania, więc zwracajcie uwagę przy zakupie. Ja groszki do pieczenia kupuję w necie. Post Maślane bułeczki z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Włoskie serce (zamiast bułek) 168

powiedział, że na śniadanie muszą być jednolite bułki? A może czerwone serduszko? Jak wielkie było zaskoczenie mojego mężczyzny gdy rano na śniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele aby pokazać swoją miłość. Uśmiech na twarzy i maślane oczka- bezcenne. Pieczywo jest mięciutkie i pięknie pachnie oregano i pomidorami. 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant

VioletoweKucharzenie
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 243

masła 5 jajek Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz cukrem ubijamy na parze. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Ostudzone dodajemy do żółtek(zdjętych z pary). Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką lub krótko mikserem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu : Składniki(...)Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić. Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu na białkach: Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 jaja aromat waniliowy Żółtka oddzielić

Ciasta z tradycjami
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 255

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części. Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt bułce. Gotowe bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika

https:KKuchniaMniam
Bułeczki zajączki. 147

     Jak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek

Rozpustne gotowanie
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 134

które popijaliśmy gorzkim kakao. Córcia pomagała przy lepieniu bułek, Syncio gotował mleko i wsypywał brązowy, aromatyczny proszek a potem mieszał zawzięcie by nie zrobił się kożuch, było naprawdę wspaniale! Przepis na te niebywale smaczne bułeczki znalazłam jak to zwykle bywa na blogu  Pistachio . Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym voisilmäpullat ciasto: 160 ml mleka 75 g masła(...)łyżeczkę nadzienia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrastania na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem. Ewentualnie posypujemy cukrem perlistym. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ze złocenia wierzchu około 10-12 minut. Bułeczki od razu zdejmujemy na kratkę, żeby przypieczony karmel, który częściowo spływa z bułeczek w trakcie pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki z łososiem, pomidorem i jajkiem w koszulce oraz sosem miodowo- musztardowym 94

porcje): dwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane  dwa, trzy jajka  100 gram wędzonego łososia  1 pomidor malinowy  1 szalotka  masło do smażenia  oregano  sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Bułki przekrój wzdłuż na pół i grilluj na patelni do tego przeznaczonej

Mango Papaja
ślimaczki z serem i cynamonem 167

Tym razem coś drożdżowego na słodko.  Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy

Wypieki Rene
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 260

Krzaki w ogrodzie aż się uginają pod ciężarem słodkich malin. Od razu do głowy przyszły mi kruche babeczki z maślanym kremem i duuużą ilością świeżych, słodkich malin:) Wszystko doskonale się ze sobą łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców.  Kruche ciasto(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany:  3 żółtka,  czubata szklanka cukru,  szklanka mleka,  150g margaryny,  2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 154

lekką zupkę z serków topionych. Wzbogaciłam ją dodatkami, podając z chrupiącymi maślanymi grzankami oraz chipsami z szynki.  To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 cebuli, 3 serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort makowo-orzechowy 248

biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2

czarrna od kuchni
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 122

Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku

Kierunekuchnia
Jogurtowe bułeczki 149

Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski"  - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk